Cytrynowa zupa według przepisu z 1910 roku

Zaskoczy cię smakiem i prostotą wykonania. Do jej przygotowania potrzeba kilka składników.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Zupa cytrynowa zaskakuje smakiem - jest delikatna w konsystencji i bardzo aromatyczna. Jak podkreśla Zuzia, współautorka bloga "Przepisy Tradycyjne", jej przygotowanie jest bardzo proste. Blogerka przygotowała potrawę zgodnie z recepturą z 1910 roku. Aby smakowała idealnie najlepiej użyć ugotowanego wcześniej wywaru, a skórkę z cytryny dodawać stopniowo, aby uzyskać optymalny dla nas smak.

Składniki:

1.5 l rosołu
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
100 ml śmietany 18 proc.
1 cytryna
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W garnku podgrzewam rosół z kury. W miseczce zahartowuję śmietanę z mąką, żółtkami oraz kilkoma łyżkami ciepłego bulionu. Całość przelewam do wywaru. Następnie wyciskam sok z cytryny, sprawdzam smak i dodaję otartą skórkę z wcześniej sparzonej cytryny. Zupę cytrynową doprawiam solą, pieprzem i podaję z ugotowanym ryżem.

Przepis oryginalny autorstwa Marii Ochorowicz-Monatowej:

"Ugotować zupę na kościach najlepiej cielęcych, doprawić pół litrem kwaśnej śmietany z dodatkiem 2 żółtek i łyżki mąki, wcisną cytrynę do smaku, wrzucić trochę skórki cytrynowej otartej na tarku i podać z ryżem lub grzankami."

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟