Trwa ładowanie...
d23uivl

Cytrynowa zupa według przepisu z 1910 roku

Zaskoczy cię smakiem i prostotą wykonania. Do jej przygotowania potrzeba kilka składników.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Cytrynowa zupa według przepisu z 1910 roku
(www.przepisytradycyjne.pl)
d23uivl

Zupa cytrynowa zaskakuje smakiem - jest delikatna w konsystencji i bardzo aromatyczna. Jak podkreśla Zuzia, współautorka bloga "Przepisy Tradycyjne", jej przygotowanie jest bardzo proste. Blogerka przygotowała potrawę zgodnie z recepturą z 1910 roku. Aby smakowała idealnie najlepiej użyć ugotowanego wcześniej wywaru, a skórkę z cytryny dodawać stopniowo, aby uzyskać optymalny dla nas smak.

Składniki:

1.5 l rosołu
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
100 ml śmietany 18 proc.
1 cytryna
Sól i pieprz do smaku

d23uivl

Przygotowanie:

W garnku podgrzewam rosół z kury. W miseczce zahartowuję śmietanę z mąką, żółtkami oraz kilkoma łyżkami ciepłego bulionu. Całość przelewam do wywaru. Następnie wyciskam sok z cytryny, sprawdzam smak i dodaję otartą skórkę z wcześniej sparzonej cytryny. Zupę cytrynową doprawiam solą, pieprzem i podaję z ugotowanym ryżem.

Zobacz także: najprostszy przepis na pyzy - smakują doskonale

Przepis oryginalny autorstwa Marii Ochorowicz-Monatowej:

"Ugotować zupę na kościach najlepiej cielęcych, doprawić pół litrem kwaśnej śmietany z dodatkiem 2 żółtek i łyżki mąki, wcisną cytrynę do smaku, wrzucić trochę skórki cytrynowej otartej na tarku i podać z ryżem lub grzankami."

d23uivl

POLECAMY:

Najzdrowsze zupy

Kiszone cytryny - bomba witaminowa

Tych owoców nie przechowuj w lodówce - szybciej się zepsują

d23uivl

Podziel się opinią

Share

d23uivl

d23uivl