Trwa ładowanie...

Cytrynowa zupa według przepisu z 1910 roku

Zaskoczy cię smakiem i prostotą wykonania. Do jej przygotowania potrzeba kilka składników.

Cytrynowa zupa według przepisu z 1910 rokuŹródło: www.przepisytradycyjne.pl
d3fl4hw
d3fl4hw

Zupa cytrynowa zaskakuje smakiem - jest delikatna w konsystencji i bardzo aromatyczna. Jak podkreśla Zuzia, współautorka bloga "Przepisy Tradycyjne", jej przygotowanie jest bardzo proste. Blogerka przygotowała potrawę zgodnie z recepturą z 1910 roku. Aby smakowała idealnie najlepiej użyć ugotowanego wcześniej wywaru, a skórkę z cytryny dodawać stopniowo, aby uzyskać optymalny dla nas smak.

Składniki:

1.5 l rosołu
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
100 ml śmietany 18 proc.
1 cytryna
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W garnku podgrzewam rosół z kury. W miseczce zahartowuję śmietanę z mąką, żółtkami oraz kilkoma łyżkami ciepłego bulionu. Całość przelewam do wywaru. Następnie wyciskam sok z cytryny, sprawdzam smak i dodaję otartą skórkę z wcześniej sparzonej cytryny. Zupę cytrynową doprawiam solą, pieprzem i podaję z ugotowanym ryżem.

Przepis oryginalny autorstwa Marii Ochorowicz-Monatowej:

"Ugotować zupę na kościach najlepiej cielęcych, doprawić pół litrem kwaśnej śmietany z dodatkiem 2 żółtek i łyżki mąki, wcisną cytrynę do smaku, wrzucić trochę skórki cytrynowej otartej na tarku i podać z ryżem lub grzankami."

d3fl4hw
d3fl4hw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3fl4hw
Więcej tematów