Cytrynowa zupa według przepisu z 1910 roku

Zaskoczy cię smakiem i prostotą wykonania. Do jej przygotowania potrzeba kilka składników.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Zupa cytrynowa zaskakuje smakiem - jest delikatna w konsystencji i bardzo aromatyczna. Jak podkreśla Zuzia, współautorka bloga "Przepisy Tradycyjne", jej przygotowanie jest bardzo proste. Blogerka przygotowała potrawę zgodnie z recepturą z 1910 roku. Aby smakowała idealnie najlepiej użyć ugotowanego wcześniej wywaru, a skórkę z cytryny dodawać stopniowo, aby uzyskać optymalny dla nas smak.

Składniki:

1.5 l rosołu
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
100 ml śmietany 18 proc.
1 cytryna
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W garnku podgrzewam rosół z kury. W miseczce zahartowuję śmietanę z mąką, żółtkami oraz kilkoma łyżkami ciepłego bulionu. Całość przelewam do wywaru. Następnie wyciskam sok z cytryny, sprawdzam smak i dodaję otartą skórkę z wcześniej sparzonej cytryny. Zupę cytrynową doprawiam solą, pieprzem i podaję z ugotowanym ryżem.

Przepis oryginalny autorstwa Marii Ochorowicz-Monatowej:

"Ugotować zupę na kościach najlepiej cielęcych, doprawić pół litrem kwaśnej śmietany z dodatkiem 2 żółtek i łyżki mąki, wcisną cytrynę do smaku, wrzucić trochę skórki cytrynowej otartej na tarku i podać z ryżem lub grzankami."

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy