Cytrynowa zupa według przepisu z 1910 roku

Zaskoczy cię smakiem i prostotą wykonania. Do jej przygotowania potrzeba kilka składników.

Cytrynowa zupa według przepisu z 1910 roku
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl
1

Zupa cytrynowa zaskakuje smakiem - jest delikatna w konsystencji i bardzo aromatyczna. Jak podkreśla Zuzia, współautorka bloga "Przepisy Tradycyjne", jej przygotowanie jest bardzo proste. Blogerka przygotowała potrawę zgodnie z recepturą z 1910 roku. Aby smakowała idealnie najlepiej użyć ugotowanego wcześniej wywaru, a skórkę z cytryny dodawać stopniowo, aby uzyskać optymalny dla nas smak.

Składniki:

1.5 l rosołu
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
100 ml śmietany 18 proc.
1 cytryna
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W garnku podgrzewam rosół z kury. W miseczce zahartowuję śmietanę z mąką, żółtkami oraz kilkoma łyżkami ciepłego bulionu. Całość przelewam do wywaru. Następnie wyciskam sok z cytryny, sprawdzam smak i dodaję otartą skórkę z wcześniej sparzonej cytryny. Zupę cytrynową doprawiam solą, pieprzem i podaję z ugotowanym ryżem.

Przepis oryginalny autorstwa Marii Ochorowicz-Monatowej:

"Ugotować zupę na kościach najlepiej cielęcych, doprawić pół litrem kwaśnej śmietany z dodatkiem 2 żółtek i łyżki mąki, wcisną cytrynę do smaku, wrzucić trochę skórki cytrynowej otartej na tarku i podać z ryżem lub grzankami."

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne