Zupa cytrynowa
- 1 l bulionu warzywnego
- pół szklanki kaszy jęczmiennej mazurskiej (ugotowanej)
- cytryna
- żółtko
- pół łyżki mąki
- 250 ml śmietany kwaśnej 18%
- sól
- pieprz
1. Przygotowujemy bulion warzywny, jeśli mamy już gotowy, zagotowujemy.
2. Zaciągamy go mąką, żółtkiem oraz śmietaną, pamiętając o tym by nie wlewać zimnej śmietany do gorącego wywaru. Całość zagotowujemy.
3. Dodajemy ugotowaną kaszę, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok z połowy cytryny.
4. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy aż będzie gorąca. Ja posypałam pokruszonym ciastkiem korzennym. Smacznego!
Przepis dodał użytkownik patisonwkuchni
Podziel się opinią
Komentarze