Cukinia z parmezanem lub płatkami drożdżowymi

Prostota przytulona do głębokiego smaku sera lub płatków drożdżowych. Uwielbiam takie proste i cieszące oko przepisy. To silne rozdanie na imprezach w moim domu. Goście przychodzą, a ja efektownie krzątam się po kuchni, rozrzucając warzywne składniki na talerze, z których je się wspólnie.

Cukinia z parmezanem lub płatkami drożdżowymiCukinia z parmezanem lub płatkami drożdżowymi
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 jabłko
  • 50 mililitrów oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu, brązowego cukru lub syropu z granatu
  • sok z 1/2 cytryny
  • garść rukoli lub roszponki
  • 2 łyżki prażonych orzeszków bez soli
  • 4 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera albo płatków drożdżowych
  • Sól

Przepis

  • Cukinię pokrój w bardzo cienkie talarki, tak cienkie jak kartka papieru.
  • Jabłko (obrane lub nie) pokrój w cieniuteńkie plasterki, słupki lub w drobną kostkę.
  • Oliwę wymieszaj z miodem, sokiem z cytryny i szczyptą soli.
  • Cukinię wymieszaj z jabłkiem, rukolą, przygotowanym dressingiem i orzeszkami. Całość posyp parmezanem lub płatkami drożdżowymi.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości