Croque Monsieur - pyszna kanapka na gorąco
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Po dobrym pierwszym posiłku dnia mamy energię na całe przedpołudnie. Beata Kartowicz proponuje m.in. kanapkę Croque Monsieur. Jej przygotowanie nie jest trudne. Koniecznie wypróbujcie!
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Składniki:
- 4 kromki chleba wiejskiego
- 2 plastry szynki wiejskiej gotowanej
- 2 plastry sera Gruyere
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki sosu beszamelowego
Sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka czubata mąki pszennej
- 1 szkl. mleka
- sól, pieprz i cukier do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
Pieczywo smarujemy sosem beszamelowym, następnie nakładamy szynkę, ser i składamy drugą kromką przesmarowana beszamelem. Maczamy w mleku z rozkłóconym jajkiem po czym smażymy na maśle na złoty kolor. Ściągamy tosta z patelni i nakładamy na górę plaster sera, następnie zapiekamy w piecu.
W czasie zapiekania szykujemy jajka sadzone, które nakładamy na górę croque.
Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i ciągle mieszamy. Wlewamy mleko cały czas mieszając by nie powstały grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.