Trwa ładowanie...
25-01-2017 13:48

Croque Monsieur - pyszna kanapka na gorąco

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Po dobrym pierwszym posiłku dnia mamy energię na całe przedpołudnie. Beata Kartowicz proponuje m.in. kanapkę Croque Monsieur. Jej przygotowanie nie jest trudne. Koniecznie wypróbujcie!

d289xmj
d289xmj

Składniki:

  • 4 kromki chleba wiejskiego
  • 2 plastry szynki wiejskiej gotowanej
  • 2 plastry sera Gruyere
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki sosu beszamelowego

Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka czubata mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:
Pieczywo smarujemy sosem beszamelowym, następnie nakładamy szynkę, ser i składamy drugą kromką przesmarowana beszamelem. Maczamy w mleku z rozkłóconym jajkiem po czym smażymy na maśle na złoty kolor. Ściągamy tosta z patelni i nakładamy na górę plaster sera, następnie zapiekamy w piecu.
W czasie zapiekania szykujemy jajka sadzone, które nakładamy na górę croque.

Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i ciągle mieszamy. Wlewamy mleko cały czas mieszając by nie powstały grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

d289xmj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d289xmj
Więcej tematów