Trwa ładowanie...
d2e33ed
Croque Monsieur - pyszna kanapka na gorąco
x-news/Dzień Dobry TVN
kuchenne nowości

Croque Monsieur - pyszna kanapka na gorąco

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Po dobrym pierwszym posiłku dnia mamy energię na całe przedpołudnie. Beata Kartowicz proponuje m.in. kanapkę Croque Monsieur. Jej przygotowanie nie jest trudne. Koniecznie wypróbujcie!
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d2e33ed

Składniki:

  • 4 kromki chleba wiejskiego
  • 2 plastry szynki wiejskiej gotowanej
  • 2 plastry sera Gruyere
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki sosu beszamelowego

Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka czubata mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:
Pieczywo smarujemy sosem beszamelowym, następnie nakładamy szynkę, ser i składamy drugą kromką przesmarowana beszamelem. Maczamy w mleku z rozkłóconym jajkiem po czym smażymy na maśle na złoty kolor. Ściągamy tosta z patelni i nakładamy na górę plaster sera, następnie zapiekamy w piecu.
W czasie zapiekania szykujemy jajka sadzone, które nakładamy na górę croque.

Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i ciągle mieszamy. Wlewamy mleko cały czas mieszając by nie powstały grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

d2e33ed

Podziel się opinią

Share

d2e33ed

d2e33ed