Cobbler z rabarbarem
Cobbler to pyszny deser z owoców zapieczonych pod ciastem, a nie kruszonką. Podaje się go na ciepło lub na zimno. Świetnym dodatkiem do niego będzie bita śmietana lub lody. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Rabarbar:
- 1 kg rabarbaru
- 1/4 szklanki cukru
- gałązka rozmarynu
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g drobnego cukru
- 80 ml mleka
- cukier lub ekstrakt waniliowy
Orzechy (ten etap można pominąć):
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżki cukru
- 1/2 białka
Składniki
"Posypka":
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki mleka
Przepis
- Rabarbar: rabarbar obrać, pokroić na 2 centymetrowe kawałki. Połowę rabarbaru wrzucić do garnka, wsypać cukier, dodać posiekany rozmaryn i gotować, aż rabarbar prawie się rozgotuje. Następnie dodać resztę rabarbaru wymieszaną z mąką kukurydzianą i zagotować.
- Orzechy: orzechy wymieszać z cukrem i białkiem, wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 - 15 minut.
- Ciasto: do miski miksera wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, cukier lub ekstrakt waniliowy i zmiksować. Następnie dodać mleko i zagnieść ciasto.
- Formę do zapiekania wysmarować masłem.
- Przełożyć rabarbar do formy. Posypać go orzechami. Ciasto rozwałkować dość grubo, wyciąć kółka, kwadraciki, gwiazdki... i przykryć nimi owoce. Posmarować mlekiem i posypać cukrem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15-20 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl