Cobbler z rabarbarem

Cobbler to pyszny deser z owoców zapieczonych pod ciastem, a nie kruszonką. Podaje się go na ciepło lub na zimno. Świetnym dodatkiem do niego będzie bita śmietana lub lody. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

Cobbler z rabarbaremCobbler z rabarbarem
Joanna Krzewińska

Rabarbar:

  • 1 kg rabarbaru
  • 1/4 szklanki cukru
  • gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g drobnego cukru
  • 80 ml mleka
  • cukier lub ekstrakt waniliowy

Orzechy (ten etap można pominąć):

Składniki

"Posypka":
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki mleka

Przepis

  • Rabarbar: rabarbar obrać, pokroić na 2 centymetrowe kawałki. Połowę rabarbaru wrzucić do garnka, wsypać cukier, dodać posiekany rozmaryn i gotować, aż rabarbar prawie się rozgotuje. Następnie dodać resztę rabarbaru wymieszaną z mąką kukurydzianą i zagotować.
  • Orzechy: orzechy wymieszać z cukrem i białkiem, wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 - 15 minut.
  • Ciasto: do miski miksera wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, cukier lub ekstrakt waniliowy i zmiksować. Następnie dodać mleko i zagnieść ciasto.
  • Formę do zapiekania wysmarować masłem.
  • Przełożyć rabarbar do formy. Posypać go orzechami. Ciasto rozwałkować dość grubo, wyciąć kółka, kwadraciki, gwiazdki... i przykryć nimi owoce. Posmarować mlekiem i posypać cukrem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15-20 minut.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca