Trwa ładowanie...
d1w40yr
21-07-2022 10:59

Cobbler z rabarbarem

Przepis

Cobbler to pyszny deser z owoców zapieczonych pod ciastem, a nie kruszonką. Podaje się go na ciepło lub na zimno. Świetnym dodatkiem do niego będzie bita śmietana lub lody. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

d1w40yr
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki

Rabarbar:

  • 1 kg rabarbaru
  • 1/4 szklanki cukru
  • gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g drobnego cukru
  • 80 ml mleka
  • cukier lub ekstrakt waniliowy

Orzechy (ten etap można pominąć):

"Posypka":
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki mleka

Przepis
  • Rabarbar: rabarbar obrać, pokroić na 2 centymetrowe kawałki. Połowę rabarbaru wrzucić do garnka, wsypać cukier, dodać posiekany rozmaryn i gotować, aż rabarbar prawie się rozgotuje. Następnie dodać resztę rabarbaru wymieszaną z mąką kukurydzianą i zagotować.
  • Orzechy: orzechy wymieszać z cukrem i białkiem, wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 10 - 15 minut.
  • Ciasto: do miski miksera wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, cukier lub ekstrakt waniliowy i zmiksować. Następnie dodać mleko i zagnieść ciasto.
  • Formę do zapiekania wysmarować masłem.
  • Przełożyć rabarbar do formy. Posypać go orzechami. Ciasto rozwałkować dość grubo, wyciąć kółka, kwadraciki, gwiazdki... i przykryć nimi owoce. Posmarować mlekiem i posypać cukrem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15-20 minut.
  Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Cobbler z rabarbarem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj