Jak wykorzystać tortille? 3 inspirujące pomysły na pszenne placki

Tortille to wdzięczny produkt do obróbki. Są wszechstronne, świetnie wpisują się w klimat rodzinnych czy karnawałowych imprez, można z nich szybko wyczarować cudowne dania.

Tortille z serem i sosem salsaJak wykorzystać tortille?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus
4

Jak wykorzystać tortille – przepis podstawowy na tortille

Tortille to pszenne placki, które można wykonać z łatwością. Nie ma powodu do obaw, każdy, kto umie smażyć naleśniki, z pewnością poradzi sobie z wykonaniem tortilli.

  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g oleju
  • 200 ml wrzątku
  • szczypta soli
  1. W misie umieścić mąkę, olej i sól.
  2. Zalać wrzątkiem i energicznie wymieszać za pomocą łyżki, a następnie wyrobić gładkie ciasto przy użyciu miksera. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne.
  3. Nakryć miskę z ciastem folią i odstawić na 15-20 minut. Po upływie tego czasu uformować z ciasta wałek i podzielić go na 12 kawałków.
  4. Każdy cienko rozwałkować. Rozgrzać patelnię teflonową – najlepiej taką do smażenia naleśników.
  5. Wrzucać na nią placki tortilli i smażyć z obu stron – wystarczy 20-30 sekund na jednej stronie.
  6. Po zdjęciu z patelni placki należy trzymać pod lnianą ściereczką, by nie obeschły.

Jak wykorzystać tortille – smażone quesadillas

Quesadillas to meksykańskie zapiekanki z patelni. Tak można nazwać placki faszerowane dowolnymi dodatkami i smażone na chrupko. W wersji podstawowej wystarczy szynka i ser.

  • 2 tortille
  • 200 g sera gouda
  • 100 g sera cheddar
  • 150 g szynki serrano porwanej na mniejsze kawałki
  • do podania: kwaśna śmietana, guacamole, sos salsa, świeża kolendra
  1. Na rozgrzanej patelni ułożyć placek tortilli, a po kilku sekundach obrócić go na drugą stronę i zdjąć patelnię z ognia.
  2. Na placek wyłożyć szybkim ruchem ser oraz szynkę i nakryć drugim plackiem.
  3. Nakryć pokrywką i smażyć na małym ogniu przez 1-2 minuty.
  4. Delikatnie obrócić quesadillę na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia placka na średnim ogniu.

Zdjąć z patelni i kroić tak jak pizzę – na trójkąty. Podawać ze śmietaną lub sosami, posypane świeżą natką kolendry.

Meksykańska quesadilla z kurczakiem. Zabierz ze sobą do pracy

Jak wykorzystać tortille – zapiekane tortille w stylu tex-mex

  • 6 tortilli
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przyprawy do kuchni meksykańskiej lub do fajitas (lub mieszanka chilli, kuminu, mielonej kolendry i wędzonej słodkiej papryki)
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • ½ puszki kukurydzy
  • 200 g żółtego sera
  1. Mięso podsmażyć na oleju z dodatkiem posiekanej cebuli.
  2. Pod koniec smażenia dodać koncentrat, sól i pieprz do smaku oraz przyprawy.
  3. Dusić przez 15 minut, zdjąć z ognia i dodać fasolę oraz kukurydzę.
  4. Farsz odstawić do ostygnięcia, a następnie nadziewać nim tortille i zwijać jak naleśniki.
  5. Układać w naczyniu żaroodpornym, posypać startym serem.
  6. Zapiekać przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Jak wykorzystać tortille – roladki na zimno

Bardzo prosta, ale efektowna przystawka. Świetnie sprawdzi się jako przekąska dla dzieciaków lub przystawka imprezowa.

  • 2 tortille
  • 4 jajka
  • 3 awokado Haas
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, ½ łyżeczki ziaren czarnuszki ½ pęczka szczypiorku
  • 200 g wędzonego łososia
  1. Jajka ugotować na twardo i wraz z awokado rozgnieść widelcem.
  2. Wymieszać dokładnie, dodać posiekany szczypiorek oraz przyprawy.
  3. Placki tortilli wyłożyć plastrami łososia, a na to wyłożyć pastę z jajek i awokado.
  4. Zwijać rulony, a następnie kroić je, tak jak sushi, na kawałki o grubości około 2 cm.
  5. Układać na półmiskach z sałatą lub na plastrach pomidora malinowego.
Roladki z tortilli z łososiem
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier