Jak wykorzystać tortille? 3 inspirujące pomysły na pszenne placki

Tortille to wdzięczny produkt do obróbki. Są wszechstronne, świetnie wpisują się w klimat rodzinnych czy karnawałowych imprez, można z nich szybko wyczarować cudowne dania.

Tortille z serem i sosem salsaJak wykorzystać tortille?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jak wykorzystać tortille – przepis podstawowy na tortille

Tortille to pszenne placki, które można wykonać z łatwością. Nie ma powodu do obaw, każdy, kto umie smażyć naleśniki, z pewnością poradzi sobie z wykonaniem tortilli.

  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g oleju
  • 200 ml wrzątku
  • szczypta soli
  1. W misie umieścić mąkę, olej i sól.
  2. Zalać wrzątkiem i energicznie wymieszać za pomocą łyżki, a następnie wyrobić gładkie ciasto przy użyciu miksera. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne.
  3. Nakryć miskę z ciastem folią i odstawić na 15-20 minut. Po upływie tego czasu uformować z ciasta wałek i podzielić go na 12 kawałków.
  4. Każdy cienko rozwałkować. Rozgrzać patelnię teflonową – najlepiej taką do smażenia naleśników.
  5. Wrzucać na nią placki tortilli i smażyć z obu stron – wystarczy 20-30 sekund na jednej stronie.
  6. Po zdjęciu z patelni placki należy trzymać pod lnianą ściereczką, by nie obeschły.

Jak wykorzystać tortille – smażone quesadillas

Quesadillas to meksykańskie zapiekanki z patelni. Tak można nazwać placki faszerowane dowolnymi dodatkami i smażone na chrupko. W wersji podstawowej wystarczy szynka i ser.

  • 2 tortille
  • 200 g sera gouda
  • 100 g sera cheddar
  • 150 g szynki serrano porwanej na mniejsze kawałki
  • do podania: kwaśna śmietana, guacamole, sos salsa, świeża kolendra
  1. Na rozgrzanej patelni ułożyć placek tortilli, a po kilku sekundach obrócić go na drugą stronę i zdjąć patelnię z ognia.
  2. Na placek wyłożyć szybkim ruchem ser oraz szynkę i nakryć drugim plackiem.
  3. Nakryć pokrywką i smażyć na małym ogniu przez 1-2 minuty.
  4. Delikatnie obrócić quesadillę na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia placka na średnim ogniu.

Zdjąć z patelni i kroić tak jak pizzę – na trójkąty. Podawać ze śmietaną lub sosami, posypane świeżą natką kolendry.

Meksykańska quesadilla z kurczakiem. Zabierz ze sobą do pracy

Jak wykorzystać tortille – zapiekane tortille w stylu tex-mex

  • 6 tortilli
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przyprawy do kuchni meksykańskiej lub do fajitas (lub mieszanka chilli, kuminu, mielonej kolendry i wędzonej słodkiej papryki)
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • ½ puszki kukurydzy
  • 200 g żółtego sera
  1. Mięso podsmażyć na oleju z dodatkiem posiekanej cebuli.
  2. Pod koniec smażenia dodać koncentrat, sól i pieprz do smaku oraz przyprawy.
  3. Dusić przez 15 minut, zdjąć z ognia i dodać fasolę oraz kukurydzę.
  4. Farsz odstawić do ostygnięcia, a następnie nadziewać nim tortille i zwijać jak naleśniki.
  5. Układać w naczyniu żaroodpornym, posypać startym serem.
  6. Zapiekać przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Jak wykorzystać tortille – roladki na zimno

Bardzo prosta, ale efektowna przystawka. Świetnie sprawdzi się jako przekąska dla dzieciaków lub przystawka imprezowa.

  • 2 tortille
  • 4 jajka
  • 3 awokado Haas
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, ½ łyżeczki ziaren czarnuszki ½ pęczka szczypiorku
  • 200 g wędzonego łososia
  1. Jajka ugotować na twardo i wraz z awokado rozgnieść widelcem.
  2. Wymieszać dokładnie, dodać posiekany szczypiorek oraz przyprawy.
  3. Placki tortilli wyłożyć plastrami łososia, a na to wyłożyć pastę z jajek i awokado.
  4. Zwijać rulony, a następnie kroić je, tak jak sushi, na kawałki o grubości około 2 cm.
  5. Układać na półmiskach z sałatą lub na plastrach pomidora malinowego.
Roladki z tortilli z łososiem
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca