Jak wykorzystać tortille? 3 inspirujące pomysły na pszenne placki
Tortille to wdzięczny produkt do obróbki. Są wszechstronne, świetnie wpisują się w klimat rodzinnych czy karnawałowych imprez, można z nich szybko wyczarować cudowne dania.
Jak wykorzystać tortille – przepis podstawowy na tortille
Tortille to pszenne placki, które można wykonać z łatwością. Nie ma powodu do obaw, każdy, kto umie smażyć naleśniki, z pewnością poradzi sobie z wykonaniem tortilli.
- 400 g mąki pszennej
- 30 g oleju
- 200 ml wrzątku
- szczypta soli
- W misie umieścić mąkę, olej i sól.
- Zalać wrzątkiem i energicznie wymieszać za pomocą łyżki, a następnie wyrobić gładkie ciasto przy użyciu miksera. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne.
- Nakryć miskę z ciastem folią i odstawić na 15-20 minut. Po upływie tego czasu uformować z ciasta wałek i podzielić go na 12 kawałków.
- Każdy cienko rozwałkować. Rozgrzać patelnię teflonową – najlepiej taką do smażenia naleśników.
- Wrzucać na nią placki tortilli i smażyć z obu stron – wystarczy 20-30 sekund na jednej stronie.
- Po zdjęciu z patelni placki należy trzymać pod lnianą ściereczką, by nie obeschły.
Jak wykorzystać tortille – smażone quesadillas
Quesadillas to meksykańskie zapiekanki z patelni. Tak można nazwać placki faszerowane dowolnymi dodatkami i smażone na chrupko. W wersji podstawowej wystarczy szynka i ser.
- 2 tortille
- 200 g sera gouda
- 100 g sera cheddar
- 150 g szynki serrano porwanej na mniejsze kawałki
- do podania: kwaśna śmietana, guacamole, sos salsa, świeża kolendra
- Na rozgrzanej patelni ułożyć placek tortilli, a po kilku sekundach obrócić go na drugą stronę i zdjąć patelnię z ognia.
- Na placek wyłożyć szybkim ruchem ser oraz szynkę i nakryć drugim plackiem.
- Nakryć pokrywką i smażyć na małym ogniu przez 1-2 minuty.
- Delikatnie obrócić quesadillę na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia placka na średnim ogniu.
Zdjąć z patelni i kroić tak jak pizzę – na trójkąty. Podawać ze śmietaną lub sosami, posypane świeżą natką kolendry.
Meksykańska quesadilla z kurczakiem. Zabierz ze sobą do pracy
Jak wykorzystać tortille – zapiekane tortille w stylu tex-mex
- 6 tortilli
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula
- 1 łyżka przyprawy do kuchni meksykańskiej lub do fajitas (lub mieszanka chilli, kuminu, mielonej kolendry i wędzonej słodkiej papryki)
- 1 puszka fasoli czerwonej
- ½ puszki kukurydzy
- 200 g żółtego sera
- Mięso podsmażyć na oleju z dodatkiem posiekanej cebuli.
- Pod koniec smażenia dodać koncentrat, sól i pieprz do smaku oraz przyprawy.
- Dusić przez 15 minut, zdjąć z ognia i dodać fasolę oraz kukurydzę.
- Farsz odstawić do ostygnięcia, a następnie nadziewać nim tortille i zwijać jak naleśniki.
- Układać w naczyniu żaroodpornym, posypać startym serem.
- Zapiekać przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Jak wykorzystać tortille – roladki na zimno
Bardzo prosta, ale efektowna przystawka. Świetnie sprawdzi się jako przekąska dla dzieciaków lub przystawka imprezowa.
- 2 tortille
- 4 jajka
- 3 awokado Haas
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, ½ łyżeczki ziaren czarnuszki ½ pęczka szczypiorku
- 200 g wędzonego łososia
- Jajka ugotować na twardo i wraz z awokado rozgnieść widelcem.
- Wymieszać dokładnie, dodać posiekany szczypiorek oraz przyprawy.
- Placki tortilli wyłożyć plastrami łososia, a na to wyłożyć pastę z jajek i awokado.
- Zwijać rulony, a następnie kroić je, tak jak sushi, na kawałki o grubości około 2 cm.
- Układać na półmiskach z sałatą lub na plastrach pomidora malinowego.
Zobacz także: