Trwa ładowanie...

Jak wykorzystać tortille? 3 inspirujące pomysły na pszenne placki

Tortille to wdzięczny produkt do obróbki. Są wszechstronne, świetnie wpisują się w klimat rodzinnych czy karnawałowych imprez, można z nich szybko wyczarować cudowne dania.

Jak wykorzystać tortille?Jak wykorzystać tortille?Źródło: 123RF
d2grf6g
d2grf6g

Jak wykorzystać tortille – przepis podstawowy na tortille

Tortille to pszenne placki, które można wykonać z łatwością. Nie ma powodu do obaw, każdy, kto umie smażyć naleśniki, z pewnością poradzi sobie z wykonaniem tortilli.

  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g oleju
  • 200 ml wrzątku
  • szczypta soli
  1. W misie umieścić mąkę, olej i sól.
  2. Zalać wrzątkiem i energicznie wymieszać za pomocą łyżki, a następnie wyrobić gładkie ciasto przy użyciu miksera. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne.
  3. Nakryć miskę z ciastem folią i odstawić na 15-20 minut. Po upływie tego czasu uformować z ciasta wałek i podzielić go na 12 kawałków.
  4. Każdy cienko rozwałkować. Rozgrzać patelnię teflonową – najlepiej taką do smażenia naleśników.
  5. Wrzucać na nią placki tortilli i smażyć z obu stron – wystarczy 20-30 sekund na jednej stronie.
  6. Po zdjęciu z patelni placki należy trzymać pod lnianą ściereczką, by nie obeschły.

Jak wykorzystać tortille – smażone quesadillas

Quesadillas to meksykańskie zapiekanki z patelni. Tak można nazwać placki faszerowane dowolnymi dodatkami i smażone na chrupko. W wersji podstawowej wystarczy szynka i ser.

  • 2 tortille
  • 200 g sera gouda
  • 100 g sera cheddar
  • 150 g szynki serrano porwanej na mniejsze kawałki
  • do podania: kwaśna śmietana, guacamole, sos salsa, świeża kolendra
  1. Na rozgrzanej patelni ułożyć placek tortilli, a po kilku sekundach obrócić go na drugą stronę i zdjąć patelnię z ognia.
  2. Na placek wyłożyć szybkim ruchem ser oraz szynkę i nakryć drugim plackiem.
  3. Nakryć pokrywką i smażyć na małym ogniu przez 1-2 minuty.
  4. Delikatnie obrócić quesadillę na drugą stronę. Smażyć do zrumienienia placka na średnim ogniu.
d2grf6g

Zdjąć z patelni i kroić tak jak pizzę – na trójkąty. Podawać ze śmietaną lub sosami, posypane świeżą natką kolendry.

Meksykańska quesadilla z kurczakiem. Zabierz ze sobą do pracy

Jak wykorzystać tortille – zapiekane tortille w stylu tex-mex

  • 6 tortilli
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przyprawy do kuchni meksykańskiej lub do fajitas (lub mieszanka chilli, kuminu, mielonej kolendry i wędzonej słodkiej papryki)
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • ½ puszki kukurydzy
  • 200 g żółtego sera
  1. Mięso podsmażyć na oleju z dodatkiem posiekanej cebuli.
  2. Pod koniec smażenia dodać koncentrat, sól i pieprz do smaku oraz przyprawy.
  3. Dusić przez 15 minut, zdjąć z ognia i dodać fasolę oraz kukurydzę.
  4. Farsz odstawić do ostygnięcia, a następnie nadziewać nim tortille i zwijać jak naleśniki.
  5. Układać w naczyniu żaroodpornym, posypać startym serem.
  6. Zapiekać przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
d2grf6g

Jak wykorzystać tortille – roladki na zimno

Bardzo prosta, ale efektowna przystawka. Świetnie sprawdzi się jako przekąska dla dzieciaków lub przystawka imprezowa.

  • 2 tortille
  • 4 jajka
  • 3 awokado Haas
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, ½ łyżeczki ziaren czarnuszki ½ pęczka szczypiorku
  • 200 g wędzonego łososia
  1. Jajka ugotować na twardo i wraz z awokado rozgnieść widelcem.
  2. Wymieszać dokładnie, dodać posiekany szczypiorek oraz przyprawy.
  3. Placki tortilli wyłożyć plastrami łososia, a na to wyłożyć pastę z jajek i awokado.
  4. Zwijać rulony, a następnie kroić je, tak jak sushi, na kawałki o grubości około 2 cm.
  5. Układać na półmiskach z sałatą lub na plastrach pomidora malinowego.
Roladki z tortilli z łososiem 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d2grf6g
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2grf6g
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2grf6g
Więcej tematów