Trwa ładowanie...
14-11-2008 13:25

Co trzeci Polak akceptuje GMO

Od wielu lat toczy się dyskusja na temat żywności genetycznie modyfikowanej. Zespół naukowców z Katedry Technologii i Organizacji Żywienia Akademii Morskiej w Gdyni przeprowadził badania dotyczące stopnia uznania przez konsumenckiej tego rodzaju żywności.

Co trzeci Polak akceptuje GMOŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2cbh3t
d2cbh3t

Od wielu lat toczy się dyskusja na temat żywności genetycznie modyfikowanej. Zespół naukowców z Katedry Technologii i Organizacji Żywienia Akademii Morskiej w Gdyni przeprowadził badania dotyczące stopnia uznania przez konsumenckiej tego rodzaju żywności.

- Niepewność i kontrowersje wokół żywności genetycznie modyfikowanej wywołane są wieloma aspektami, a głównie brakiem wiedzy na temat oddziaływania jej na organizm ludzki i zbyt małą świadomością konsumenta w zakresie wiedzy dotyczącej modyfikacji genetycznych - wyjaśniają członkowie zespołu naukowego, dr Beata Pyryt, prof. Halina Kolenda i Agnieszka Dziekońska.

33 procent na „tak"

Celem badań przeprowadzonych przez zespół z gdyńskiej AM było określenie poziomu akceptacji żywności typu GM przez konsumentów, którzy decydują o sposobie i jakości żywienia w swoich gospodarstwach domowych.

Badaniem objęto 150 pełnoletnich mieszkańców miasta i jego okolic. W grupie ankietowanych większość, prawie 120 osób, stanowiły kobiety. Ponad połowa badanych miała wyższe wykształcenie, a z pozostałych niecałe 10 proc. stanowiły osoby z wykształceniem zawodowym.

- Wśród respondentów 33 proc. wyraża zdecydowane „tak" dla tych produktów - zwracają uwagę członkinie zespołu badawczego. Zarazem jednak stwierdzono, że prawie połowa badanych (49 proc.) nie akceptuje żywności genetycznie modyfikowanej.

d2cbh3t

Jak udało się wykazać, 27 proc. badanych uważa, że w Polsce istnieją uprawy roślin GM, a zdecydowana większość jest przekonana, że żywność taką można nabyć w sklepach. Zdecydowana większość badanych, 78 proc., była w stanie wymienić przykłady produktów genetycznie zmodyfikowanych, takich jak kukurydza, soja, truskawki i pomidory.

Zbędne poprawianie czy pożytek

- Na pytanie dotyczące tego, czy ankietowani kupują produkty żywnościowe genetycznie modyfikowane, ponad połowa, 56 proc., odpowiedziała, że świadomie takich nie kupuje - zwracają uwagę badaczki. - Jednak 24 proc. deklaruje, że zaopatruje się w produkty żywnościowe modyfikowane genetycznie i stosuje je w swoim żywieniu.

Spośród badanych prawie połowa 47 proc. uznało genetycznie modyfikowanie żywności za zbędne poprawianie natury. Jednak prawie 30 proc. uznało ją za wskazaną i pożyteczną.

- Swoją akceptację dla żywności transgenicznej wyraża co trzeci badany konsument. Grupa ta uznaje żywność transgeniczną za bezpieczną dla zdrowia człowieka, kupuje produkty GM w sklepach i prowadzone prace nad żywnością genetycznie modyfikowana uważa za celowe - podsumowują wyniki badań naukowcy z gdyńskiej AM.

(PAP)

d2cbh3t
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cbh3t
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj