Co trzeci Polak akceptuje GMO

Od wielu lat toczy się dyskusja na temat żywności genetycznie modyfikowanej. Zespół naukowców z Katedry Technologii i Organizacji Żywienia Akademii Morskiej w Gdyni przeprowadził badania dotyczące stopnia uznania przez konsumenckiej tego rodzaju żywności.

Co trzeci Polak akceptuje GMO
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
SKOMENTUJ

Od wielu lat toczy się dyskusja na temat żywności genetycznie modyfikowanej. Zespół naukowców z Katedry Technologii i Organizacji Żywienia Akademii Morskiej w Gdyni przeprowadził badania dotyczące stopnia uznania przez konsumenckiej tego rodzaju żywności.

- Niepewność i kontrowersje wokół żywności genetycznie modyfikowanej wywołane są wieloma aspektami, a głównie brakiem wiedzy na temat oddziaływania jej na organizm ludzki i zbyt małą świadomością konsumenta w zakresie wiedzy dotyczącej modyfikacji genetycznych - wyjaśniają członkowie zespołu naukowego, dr Beata Pyryt, prof. Halina Kolenda i Agnieszka Dziekońska.

33 procent na „tak"

Celem badań przeprowadzonych przez zespół z gdyńskiej AM było określenie poziomu akceptacji żywności typu GM przez konsumentów, którzy decydują o sposobie i jakości żywienia w swoich gospodarstwach domowych.

Badaniem objęto 150 pełnoletnich mieszkańców miasta i jego okolic. W grupie ankietowanych większość, prawie 120 osób, stanowiły kobiety. Ponad połowa badanych miała wyższe wykształcenie, a z pozostałych niecałe 10 proc. stanowiły osoby z wykształceniem zawodowym.

- Wśród respondentów 33 proc. wyraża zdecydowane „tak" dla tych produktów - zwracają uwagę członkinie zespołu badawczego. Zarazem jednak stwierdzono, że prawie połowa badanych (49 proc.) nie akceptuje żywności genetycznie modyfikowanej.

Jak udało się wykazać, 27 proc. badanych uważa, że w Polsce istnieją uprawy roślin GM, a zdecydowana większość jest przekonana, że żywność taką można nabyć w sklepach. Zdecydowana większość badanych, 78 proc., była w stanie wymienić przykłady produktów genetycznie zmodyfikowanych, takich jak kukurydza, soja, truskawki i pomidory.

Zbędne poprawianie czy pożytek

- Na pytanie dotyczące tego, czy ankietowani kupują produkty żywnościowe genetycznie modyfikowane, ponad połowa, 56 proc., odpowiedziała, że świadomie takich nie kupuje - zwracają uwagę badaczki. - Jednak 24 proc. deklaruje, że zaopatruje się w produkty żywnościowe modyfikowane genetycznie i stosuje je w swoim żywieniu.

Spośród badanych prawie połowa 47 proc. uznało genetycznie modyfikowanie żywności za zbędne poprawianie natury. Jednak prawie 30 proc. uznało ją za wskazaną i pożyteczną.

- Swoją akceptację dla żywności transgenicznej wyraża co trzeci badany konsument. Grupa ta uznaje żywność transgeniczną za bezpieczną dla zdrowia człowieka, kupuje produkty GM w sklepach i prowadzone prace nad żywnością genetycznie modyfikowana uważa za celowe - podsumowują wyniki badań naukowcy z gdyńskiej AM.

(PAP)

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm