Co to są konserwanty?
Wciąż słyszymy, że ten lub inny produkt jest wolny od konserwantów lub je zawiera.
Co wiesz o konserwantach?
Wciąż słyszymy, że ten lub inny produkt jest wolny od konserwantów lub je zawiera. Jednak niewiele wiemy o tych związkach chemicznych oraz o tym, w jaki sposób i dlaczego są tak często wykorzystywane w przemyśle spożywczym.
Czy wiesz, co jesz?
Konserwanty to substancje chemiczne, które przedłużają wartość konsumpcyjną żywności poprzez zapobieganie zmianom wywołanym przez czynniki biologiczne i fizykochemiczne. Chronią przed rozwojem pleśni lub fermentacją, poprawiają walory smakowe i wygląd żywności. Większość z tych "ulepszaczy" ma pozytywny wpływ na produkt, ponieważ niszczy rozwijające się bakterie, które powodują zatrucie organizmu. Jednak konserwant konserwantowi nierówny.
Warto uważać
Nie wszystkie konserwanty są szkodliwe jednakowo. Niektóre po prostu nie zawierają środków toksycznych. Warto jednak pamiętać, że im mniej chemii zjadamy, tym lepiej dla naszego zdrowia. Warto wiedzieć, że na poziom szkodliwości substancji konserwującej wpływa jej ilość użyta do wyrobu produktu.
Groźne dla zdrowia
Niektóre konserwanty są rakotwórcze, inne uczulają, powodując wysypkę, bóle brzucha lub wymioty. Do najczęściej używanych należą barwniki, pekle, przeciwutleniacze i zagęszczacze.
Najbardziej szkodliwe dla naszego zdrowia są te, które zapobiegają psuciu się żywności.
E-230-237
To środki chemiczne używane przy zabezpieczeniu owoców cytrusowych podczas transportu. Owoce są spryskiwane substancją chemiczną, która zabezpiecza je przed zepsuciem. Powoduje silne zatrucia pokarmowe, uczulenia.
E-211
Beznoesan sodu-dodawany do napojów na przykład.: Coca-Cola, Pepsi. Powoduje silne reakcje alergiczne/uczulające.
E-200 w tym, co lubimy najbardziej
E-200 to utwardzacz, używany do zagęszczania masy serowej, marmolady lub do utwardzania margaryny. Wywołuje reakcje alergiczne.
E-249-250-azotyn sodu i azotyn potasu
Stosowane są do peklowania wędlin. Zabezpieczają wędliny przed bakteriami wywołującymi jad kiełbasiany. Z jednej strony chronią nasz organizm przed zatruciem, ale mają też szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Azotyny wytwarzają rakotwórcze nitrozaminy, które powstają w wysokiej temperaturze podczas peklowania.
E-280
Bardzo szkodliwy przeciwutleniacz to E-280. Jest obecny w chlebie, ciastach i ciastkach. Zawiera substancje rakotwórcze.
Szkodliwym jest też E-220, dodawany do ciasta biszkoptowego, kostkach rosołowych i tłuszczów cukierniczych. Powoduje zaburzenia pracy wątroby, przyśpiesza wytwarzanie enzymów trawiennych.
Przeczytaj skład produktu
Konserwanty wywołujące uczulenia dodawane są również do kisieli, budyniów, słonych paluszków, gum do żucia i do wielu innych produktów żywnościowych. Najniebezpieczniejsze substancje chemiczne dodawane do żywności to benzoesan sodu, kwas sorbowy, dwutlenek siarki, tortrazyna, glutaminian sodu oraz azotyny ich pochodne. Warto więc czytać skład produktu podany na opakowaniu.