Co to są konserwanty?

Wciąż słyszymy, że ten lub inny produkt jest wolny od konserwantów lub je zawiera.

Obraz

/ 10Co wiesz o konserwantach?

Obraz
© archiwum

Wciąż słyszymy, że ten lub inny produkt jest wolny od konserwantów lub je zawiera. Jednak niewiele wiemy o tych związkach chemicznych oraz o tym, w jaki sposób i dlaczego są tak często wykorzystywane w przemyśle spożywczym.

/ 10Czy wiesz, co jesz?

Obraz
© archiwum

Konserwanty to substancje chemiczne, które przedłużają wartość konsumpcyjną żywności poprzez zapobieganie zmianom wywołanym przez czynniki biologiczne i fizykochemiczne. Chronią przed rozwojem pleśni lub fermentacją, poprawiają walory smakowe i wygląd żywności. Większość z tych "ulepszaczy" ma pozytywny wpływ na produkt, ponieważ niszczy rozwijające się bakterie, które powodują zatrucie organizmu. Jednak konserwant konserwantowi nierówny.

/ 10Warto uważać

Obraz
© flickr/johnjoh/cc 2.0/at/sa/

Nie wszystkie konserwanty są szkodliwe jednakowo. Niektóre po prostu nie zawierają środków toksycznych. Warto jednak pamiętać, że im mniej chemii zjadamy, tym lepiej dla naszego zdrowia. Warto wiedzieć, że na poziom szkodliwości substancji konserwującej wpływa jej ilość użyta do wyrobu produktu.

/ 10Groźne dla zdrowia

Obraz
© archiwum

Niektóre konserwanty są rakotwórcze, inne uczulają, powodując wysypkę, bóle brzucha lub wymioty. Do najczęściej używanych należą barwniki, pekle, przeciwutleniacze i zagęszczacze.
Najbardziej szkodliwe dla naszego zdrowia są te, które zapobiegają psuciu się żywności.

/ 10E-230-237

Obraz
© sxc.hu

To środki chemiczne używane przy zabezpieczeniu owoców cytrusowych podczas transportu. Owoce są spryskiwane substancją chemiczną, która zabezpiecza je przed zepsuciem. Powoduje silne zatrucia pokarmowe, uczulenia.

/ 10E-211

Obraz
© sxc.hu

Beznoesan sodu-dodawany do napojów na przykład.: Coca-Cola, Pepsi. Powoduje silne reakcje alergiczne/uczulające.

/ 10E-200 w tym, co lubimy najbardziej

Obraz
© archiwum

E-200 to utwardzacz, używany do zagęszczania masy serowej, marmolady lub do utwardzania margaryny. Wywołuje reakcje alergiczne.

/ 10E-249-250-azotyn sodu i azotyn potasu

Obraz
© archiwum

Stosowane są do peklowania wędlin. Zabezpieczają wędliny przed bakteriami wywołującymi jad kiełbasiany. Z jednej strony chronią nasz organizm przed zatruciem, ale mają też szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Azotyny wytwarzają rakotwórcze nitrozaminy, które powstają w wysokiej temperaturze podczas peklowania.

/ 10E-280

Obraz
© flickr.com/kankan/CC 2.0/at/

Bardzo szkodliwy przeciwutleniacz to E-280. Jest obecny w chlebie, ciastach i ciastkach. Zawiera substancje rakotwórcze.

Szkodliwym jest też E-220, dodawany do ciasta biszkoptowego, kostkach rosołowych i tłuszczów cukierniczych. Powoduje zaburzenia pracy wątroby, przyśpiesza wytwarzanie enzymów trawiennych.

10 / 10Przeczytaj skład produktu

Obraz
© archiwum

Konserwanty wywołujące uczulenia dodawane są również do kisieli, budyniów, słonych paluszków, gum do żucia i do wielu innych produktów żywnościowych. Najniebezpieczniejsze substancje chemiczne dodawane do żywności to benzoesan sodu, kwas sorbowy, dwutlenek siarki, tortrazyna, glutaminian sodu oraz azotyny ich pochodne. Warto więc czytać skład produktu podany na opakowaniu.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany