Co przygotować z ryżu? Pięć przepisów na dania z ryżem

Ryż to najbardziej popularne zboże na świecie. Je go regularnie ponad połowa ludzkości. Jest bardzo zdrowy i nie zawiera glutenu. Szybko syci głód, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ale przede wszystkim jest smaczny i bardzo uniwersalny.

Risotto to specjał włoskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Pixabay.com

Rodzajów ryżu jest wiele – począwszy od najbardziej popularnych typu basmati czy jaśminowy, poprzez ryż parboiled używany do dań duszonych, skończywszy na niełuskanych odmianach, wymagających dłuższego gotowania. Oto pięć propozycji na dania z ryżem, które urozmaicą codzienną dietę. Warto je poznać zwłaszcza teraz, kiedy wielu z nas zrobiło spore zapasy tego zboża i zastanawia się jak w oryginalny sposób wykorzystać je w kuchni.

Risotto z kukurydzą

Risotto to propozycja na szybkie i bardzo smaczne danie na obiad lub kolację. Przygotowanie tej potrawy jest wyjątkowo proste. Potrzebujemy: szklankę ryżu parboiled, kawałek selera naciowego, dwa ząbki czosnku, dwie szalotki, małą puszkę kukurydzy, suszony tymianek, sól, pieprz, masło i oliwę z oliwek.

Warzywa kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa, a gdy się lekko zeszklą dodajemy ryż. Smażymy kilka minut. Wlewamy szklankę wody, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu kilka minut, aż ryż wchłonie wodę. Dodajemy łyżkę masła, mieszamy i podajemy.

Zobacz też: Jak ugotować ryż na sypko?

Ryż z wołowiną

Pilaw to potrawa znana w wielu kuchniach świata, przede wszystkim w centralnej Azji. To połączenie ryżu z warzywami i mięsem. Potrawy tego typu są bardzo sycące i smaczne. Do przygotowania naszego dania potrzebne nam będą: ryż basmati, kawałek wołowiny z udźca, marchewka, seler, cebula czerwona, czosnek, kmin rzymski, kurkuma w proszku, papryka słodka w proszku, pieprz, sól, olej.

Mięso kroimy w dużą kostkę, posypujemy solą i pieprzem, smażymy na oleju. Zdejmujemy z patelni, na którą wrzucamy pokrojone w dużą kostkę warzywa. Smażymy je kilka minut. Do rondla przekładamy warzywa i mięso, wsypujemy ryż, dodajemy przyprawy. Wszystko zalewamy wodą, garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu godzinę, często mieszając. Gotowe.

Zapiekanka z ryżu

Zapiekanki to proste potrawy, do przyrządzenia których możemy dodać wszystko, co mamy w lodówce. W naszym przepisie wykorzystamy nadmiar ryżu, jaki pozostał nam z przygotowywania obiadu. Składniki: dwie szklanki ugotowanego ryżu, puszka czerwonej fasoli, natka kolendry, cebula, kawałek żółtego sera, oliwa z oliwek, suszone oregano, sól i pieprz.

Fasolę odcedzamy, przemywamy wodą. Cebulę i kolendrę siekamy drobno. W misce mieszamy ze sobą ryż, fasolę, natkę i cebulę. Doprawiamy do smaku. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Wkładamy masę, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy, aż ser się zrumieni.

Placki ryżowe

Z gotowanego ryżu, szczególnie niełuskanego, możemy przygotować chrupiące placki, które każdemu będą smakować. Potrzebujemy: szklankę ugotowanego ryżu, jajko, dwie łyżki mąki razowej, sól, pieprz, ostrą paprykę.

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na pół godziny. Ciasto powinno być niezbyt zwarte. Gdyby było za gęste, możemy dodać kilka łyżek wody. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy po łyżce masy i smażymy cienkie placki trzy minuty z każdej strony. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Ryż z owocami

Desery na bazie ryżu są tak popularne, że możemy je kupić gotowe w sklepach. Zamiast tego, możemy je samodzielnie zrobić w domu. Potrzebujemy: szklankę ryżu, szklankę mleka, laskę wanilii, łyżkę cukru, kilka truskawek, malin, porzeczek lub innych miękkich owoców.

Mleko podgrzewamy z wanilią i cukrem, powoli wrzucamy ryż i gotujemy mieszając, aż wchłonie on płyn. Owoce kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do ostudzonego ryżu. Gotowe.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie