Co nas truje? Na te produkty spożywcze uważaj!

Jemy je codziennie w przekonaniu, że dostarczają cennych wartości odżywczych, minerałów i mikroelementów koniecznych do cieszenia się zdrowiem. W rzeczywistości mogą być źródłem zatrucia pokarmowego – niekiedy nawet groźnego dla życia. Sprawdź, co nas truje.

Puszkowane owoce morzaSą produkty spożywcze, które pozornie wydają się nieszkodliwe, a wręcz - zdrowe
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Kiełki i mikrozioła

Polecane jako źródło cennych witamin zwłaszcza zimą, kiedy nie mamy dostępu do gruntowych warzyw. Zastępują również ich smak, więc chętnie na kanapkę kładziemy kiełki rzodkiewki czy brokuła. Wraz z mikroziołami są coraz modniejsze, ale trzeba na nie uważać.

Kiełki powinny być przed spożyciem przelane wrzątkiem, ponieważ warunki, w jakich są uprawiane – ciepło, wilgoć, ograniczony dostęp powietrza – stwarzają ryzyko wytworzenia się groźnych dla zdrowia patogenów, w tym pleśni i grzybów.

Ser pleśniowy i oscypki

Aromatyczne i smakowite – trudno przejść koło dojrzewających serów obojętnie. A jednak – wiele z nich, zwłaszcza pochodzących z małych gospodarstw rolnych, jest wytwarzanych z mleka niepasteryzowanego.

Takie mleko może być siedliskiem wielu patogenów, w tym bardzo groźnej dla ciężarnych: Lysteria monocytogenes. Listerioza daje objawy grypopodobne, ale u nienarodzonych dzieci może prowadzić do powstania wad rozwojowych, a nawet być przyczyną poronienia.

Tuńczyk i golonka w puszce

Konserwy mięsne i rybne mają długie daty ważności. Pozornie więc zamknięta puszka jest gwarantem bezpiecznego, gotowego do spożycia produktu, który nie zagraża naszemu zdrowiu.

Ale błędy na etapie produkcji mogą niekiedy prowadzić do rozwinięcia się w konserwie tzw. jadu kiełbasianego. Zdarza się to rzadko, ale może być źródłem zagrożenia nawet dla życia ludzkiego.

Syrop z czarnego bzu

Wspomaga odporność, świetnie nadaje się do leczenia infekcji wirusowych typowych dla okresu jesiennego. Katar, kaszel, nadmierna ilość wydzieliny w drogach oddechowych – syrop z czarnego bzu na te dolegliwości jest idealny.

Uwaga – jeśli pokusimy się o wykonanie domowego syropu, bardzo ważne jest, by zrobić to w sezonie. Syrop z niedojrzałego bzu może spowodować nudności, wymioty i biegunkę, a nawet duszności.

Małże

Wykwintny przysmak, który też kojarzy się z dietą śródziemnomorską, należącą do najzdrowszych na świecie. Jak więc jedzenie małży może być niebezpieczne dla zdrowia?

Jak się okazuje, w ich mięsie może znajdować się groźna neurotoksyna. Kwas domoikowy, bo o nim mowa, powoduje bóle brzucha i nudności, a w nieco późniejszym czasie – objawy przypominające chorobę Alzheimera, uszkadzając hipokamp i ciało migdałowate!

Tatar

Ten przysmak z surowego mięsa wołowego może być przyczyną zarażenia bakterią E.coli – bakterie kałowe, bytujące zwłaszcza w jelicie grubym bydła – mogą powodować biegunki, wymioty o takim stopniu nasilenia, który prowadzi nawet do pobytu w szpitalu i ciężkiego odwodnienia.

Dodatkowo namnażaniu się patogenów sprzyja proces mielenia mięsa, co oznacza, że w jednym tatarze stężenie bakterii może być bardzo wysokie.

Jagody

Fioletowe źródło antyoksydantów, które może stanowić nie lada zagrożenie dla naszego zdrowia. Zarówno świeże, zebrane w sezonie owoce, jak i mrożone mogą być skażone tasiemcem bąblowcem, wywołującym bąblowicę.

Choroba długi czas rozwija się bezobjawowo, siejąc spustoszenie w narządach wewnętrznych – zwłaszcza w wątrobie, gdzie tworzą się, niekiedy groźne dla życia, torbiele. Choroba jest nieuleczalna, a przy tym naznaczona szeregiem przykrych dolegliwości.

Groźne pleśnie w orzechach. Chwila nieuwagi może wiele kosztować

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane