Seler naciowy – właściwości, kalorie, zastosowanie, przepisy

Seler naciowy pomoże w odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu, a także w rozbudzaniu namiętności. Sok z selera naciowego i jabłek to ulubione śniadanie gwiazd Hollywoodu. Także w Polsce powinniśmy jak najczęściej sięgać po to warzywo, bo niezwykłe właściwości i bardzo mało kalorii. Seler naciowy sprawdzi się jako przekąska w pracy, składnik sałatek i zup, a także baza do przepysznych koktajli. Zobacz, dlaczego warto jeść seler naciowy i co można z niego przygotować w kuchni.

Seler naciowySeler naciowy powinien stać się sprzymierzeńcem wszystkich, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Seler naciowy – właściwości

Już starożytni znali właściwości selera naciowego. Egipcjanie spożywali surowe łodygo selera naciowego, a Grecy i Rzymianie cenili to warzywo ze względu na jego zdolność do rozbudzania namiętności i podnoszenia libido. Funkcjonowało wówczas także przekonanie, że noszenie wieńców przygotowanych z selera naciowego pomoże zwalczyć kaca. Dzisiaj warzywo to rozsławiają amerykańskie gwiazdy, które zielone koktajle z selera naciowego propagują jako sposób na usuwanie toksyn z organizmu, przyspieszenie metabolizmu, zmniejszanie obrzęków, a także wewnętrzną pielęgnację skóry. Seler naciowy znany jest bowiem z tego, że poprawia kondycję skóry.

Wysoka zawartość witaminy C w selerze naciowym (o wiele większa niż w cytrusach) sprawia, że jest warzywo podnoszące naszą odporność. Witamina C jest także silnym antyoksydantem, które neutralizuje wolne rodniki, a dzięki temu, zapobiega schorzeniom układu krążenia i uszkodzeniom tkanek.

Ponadto seler naciowy jest uznanym sprzymierzeńcem w walce z nowotworami. Zawiera apigeninę i lutoelinę, czyli składniki o udowodnionej zdolności do zwalczania komórek rakowych zwłaszcza w jajnikach, prostacie, trzustce, wątrobie i sutkach. Picie soku z selera naciowego regularnie (23 razy w tygodniu) zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc o 60 proc.

Jedz codziennie selera naciowego

Seler naciowy zawiera także olejki eteryczne, które pomagają uporać się ze stresem i działają uspokajająco na nasz układ nerwowy. Natomiast zawartość cennych mikroelementów, jak: potas czy fosfor, sprawia, że seler naciowy obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje pracę serca, chroni przed uszkodzeniami naczyń krwionośnych. To w połączeniu z oczyszczającymi i antynowotworowymi właściwościami selera czyni z niego prawdziwego sprzymierzeńca zdrowia.

To jednak nie wszystko. Seler naciowy uchodzi także za afrodyzjak. Arginina, czyli jeden z aminokwasów zawartych w selerze, usprawnia przepływ krwi do narządów płciowych, dzięki czemu wzrasta libido.

Seler naciowy – kalorie

Seler naciowy powinien stać się sprzymierzeńcem wszystkich, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy. Warzywo składa się głównie z wody, a przy tym ma bardzo mało kalorii. W 100 g selera naciowego jest ich zaledwie 10. Ponadto jest bogaty w błonnik, który pęcznieje w żołądku i na długo zaspokaja głód, a także poprawia przemianę materii. Dzięki swoim właściwościom moczopędnym i wspomagającym pracę nerek, seler naciowy pomoże także w oczyszczaniu organizmu, które jest niezbędnym elementem każdej diety odchudzającej. Zielony koktajl z selera naciowego powinien zatem na stałe wejść do menu dbających o linię.

Seler naciowy – zastosowanie

Popularne jest wyciskanie soku z selera naciowego i przyrządzanie z niego koktajli. Można również chrupać go na surowo, np. z dipem na bazie jogurtu naturalnego. Seler naciowy nadaje się również do sałatek i jako składnik zup. Niektórzy nie są do niego przekonani ze względu na nieco gorzkawy smak warzywo. Żeby pozbyć się niechcianej goryczki, wystarczy skropić selera naciowego sokiem z cytryny, wymieszać go w równych proporcjach z jabłkiem albo usunąć odrobinę wierzchniej warstwy łodygi.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru