Seler naciowy – właściwości, kalorie, zastosowanie, przepisy

Seler naciowy pomoże w odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu, a także w rozbudzaniu namiętności. Sok z selera naciowego i jabłek to ulubione śniadanie gwiazd Hollywoodu. Także w Polsce powinniśmy jak najczęściej sięgać po to warzywo, bo niezwykłe właściwości i bardzo mało kalorii. Seler naciowy sprawdzi się jako przekąska w pracy, składnik sałatek i zup, a także baza do przepysznych koktajli. Zobacz, dlaczego warto jeść seler naciowy i co można z niego przygotować w kuchni.

Seler naciowySeler naciowy powinien stać się sprzymierzeńcem wszystkich, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Seler naciowy – właściwości

Już starożytni znali właściwości selera naciowego. Egipcjanie spożywali surowe łodygo selera naciowego, a Grecy i Rzymianie cenili to warzywo ze względu na jego zdolność do rozbudzania namiętności i podnoszenia libido. Funkcjonowało wówczas także przekonanie, że noszenie wieńców przygotowanych z selera naciowego pomoże zwalczyć kaca. Dzisiaj warzywo to rozsławiają amerykańskie gwiazdy, które zielone koktajle z selera naciowego propagują jako sposób na usuwanie toksyn z organizmu, przyspieszenie metabolizmu, zmniejszanie obrzęków, a także wewnętrzną pielęgnację skóry. Seler naciowy znany jest bowiem z tego, że poprawia kondycję skóry.

Wysoka zawartość witaminy C w selerze naciowym (o wiele większa niż w cytrusach) sprawia, że jest warzywo podnoszące naszą odporność. Witamina C jest także silnym antyoksydantem, które neutralizuje wolne rodniki, a dzięki temu, zapobiega schorzeniom układu krążenia i uszkodzeniom tkanek.

Ponadto seler naciowy jest uznanym sprzymierzeńcem w walce z nowotworami. Zawiera apigeninę i lutoelinę, czyli składniki o udowodnionej zdolności do zwalczania komórek rakowych zwłaszcza w jajnikach, prostacie, trzustce, wątrobie i sutkach. Picie soku z selera naciowego regularnie (23 razy w tygodniu) zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc o 60 proc.

Jedz codziennie selera naciowego

Seler naciowy zawiera także olejki eteryczne, które pomagają uporać się ze stresem i działają uspokajająco na nasz układ nerwowy. Natomiast zawartość cennych mikroelementów, jak: potas czy fosfor, sprawia, że seler naciowy obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje pracę serca, chroni przed uszkodzeniami naczyń krwionośnych. To w połączeniu z oczyszczającymi i antynowotworowymi właściwościami selera czyni z niego prawdziwego sprzymierzeńca zdrowia.

To jednak nie wszystko. Seler naciowy uchodzi także za afrodyzjak. Arginina, czyli jeden z aminokwasów zawartych w selerze, usprawnia przepływ krwi do narządów płciowych, dzięki czemu wzrasta libido.

Seler naciowy – kalorie

Seler naciowy powinien stać się sprzymierzeńcem wszystkich, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy. Warzywo składa się głównie z wody, a przy tym ma bardzo mało kalorii. W 100 g selera naciowego jest ich zaledwie 10. Ponadto jest bogaty w błonnik, który pęcznieje w żołądku i na długo zaspokaja głód, a także poprawia przemianę materii. Dzięki swoim właściwościom moczopędnym i wspomagającym pracę nerek, seler naciowy pomoże także w oczyszczaniu organizmu, które jest niezbędnym elementem każdej diety odchudzającej. Zielony koktajl z selera naciowego powinien zatem na stałe wejść do menu dbających o linię.

Seler naciowy – zastosowanie

Popularne jest wyciskanie soku z selera naciowego i przyrządzanie z niego koktajli. Można również chrupać go na surowo, np. z dipem na bazie jogurtu naturalnego. Seler naciowy nadaje się również do sałatek i jako składnik zup. Niektórzy nie są do niego przekonani ze względu na nieco gorzkawy smak warzywo. Żeby pozbyć się niechcianej goryczki, wystarczy skropić selera naciowego sokiem z cytryny, wymieszać go w równych proporcjach z jabłkiem albo usunąć odrobinę wierzchniej warstwy łodygi.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość