Ciasto z proszku (prawie) domowe

Karpatka, sernik królewski, babka cytrynowa i piaskowa, drożdżówka. Wszystkie w zgrabnych kartonowych pudełkach, tylko sięgnąć na sklepową półkę, zrobić punkt po punkcie według przepisu na opakowaniu, podać na stół i podziwiać efektowny deser.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Karpatka, sernik królewski, babka cytrynowa i piaskowa, drożdżówka. Wszystkie w zgrabnych kartonowych pudełkach, tylko sięgnąć na sklepową półkę, zrobić punkt po punkcie według przepisu na opakowaniu, podać na stół i podziwiać efektowny deser. Lepiej nacieszmy się widokiem specjału, bo uroda w przypadku ciast z paczki może być największym atutem. Niektóre mają nijaki, trudny do określenia smak, inne sprawiają wrażenie słodzonego proszku do pieczenia, są też takie, które składają się głównie z cukru oraz substancji słodzących.

Oczywiście nie stanowi to sztywnej reguły. Wiele ciast jest naprawdę pysznych i przyjemnie się nimi delektować przy kawie czy herbacie. Jednak nawet najlepsze sproszkowane desery nigdy nie skłonią gości do zapytania o przepis. Bo jakkolwiek byśmy się nie starali, już po pierwszym kęsie będzie wiadomo, że to „kupne”, a nie domowe.

Możemy jednak nieco oszukać przepis i „poprawić” smak ciasta z paczki. Nie sprawi to co prawda, że będzie smakowało jak zrobione przez babcię, ale z pewnością niejeden degustator zastanowi się dwa razy, czy ma na talerzu produkt prosto ze sklepu, czy raczej dzieło naszych rąk.

Sprawą podstawową są jajka. Z oczywistych przyczyn te zawarte w sproszkowanych słodkościach także występują w postaci proszku i… praktycznie nie mają smaku. Sama chemia.

Dodajmy więc do naszego wypieku chociaż ze dwa czy trzy świeże jajka. Oczywiście, jeśli tylko mamy do takich dostęp, najlepsze będą jajka prosto ze wsi, ze sprawdzonego źródła. Różnica w smaku między takim produktem od kury chodzącej sobie po wybiegu (byle nie tuż przy ulicy) a jajkiem z fabryki, czyli fermy, w której kury trzymane są przez całe życie w klatkach o powierzchni kartki papieru i nigdy nie widzą słońca – jest ogromna.

Z braku znajomego, zaufanego dostawcy zwróćmy uwagę na kod na skorupce jajka i wybierajmy wyłącznie te oznaczone cyfrą 1 lub 0, jak ognia unikając trójki (przypominamy: cyfra 3 oznacza chów klatkowy, czyli całe życie zwierzęcia na taśmie produkcyjnej; 2 – chów ściółkowy, morze ptaków na terenie ogromnej hali; 1 – chów wolnowybiegowy, czyli kurnik z wybiegiem na dworze, możliwością grzebania w ziemi, kąpieli w piasku, skubania trawy i robienia tego, co kury lubią najbardziej; 0 – chów ekologiczny, taki sam jak wolnowybiegowy, tylko z ekologiczną paszą jako podstawą żywienia).

Zobacz w innych serwisach:

Nie wszyscy doceniają różnicę między jajkami „wyprodukowanymi” w różny sposób – a szkoda. Z pewnością warto się przekonać, o ile inaczej smakują, kupować tylko te naprawdę dobre i stosować je wszędzie, gdzie to możliwe, także w przypadku ciast z paczki. Naturalnie w tym przypadku trzeba też dodać nieco mąki, by nie zmieniła się konsystencja ciasta.

Co jeszcze możemy zrobić? To już zależy od rodzaju ciasta. Jeśli to drożdżówka – mimo wszystko dodajmy chociaż trochę świeżych rozrobionych drożdży. A zamiast margaryny użyjmy masła.

Masło przyda się zresztą w wielu przepisach. Naturalnie jest o wiele bardziej kaloryczne, ale pod względem smaku nie dorówna mu żaden tłuszcz roślinny. Brutalna prawda jest niestety (prawie) zawsze taka, że to, co dobre, tuczy… Zanim jednak odrzucimy masło jako zbyt kaloryczny dodatek do ciasta, zastanówmy się, czy nie lepiej byłoby zjeść mniejszy kawałek przepysznego, pachnącego po domowemu ciasta, czy nawet dwukrotnie większy kawałek może mniej tuczącego, ale i znacznie mniej smacznego deseru.

fett

Zobacz w innych serwisach:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥