Trwa ładowanie...
d2dorrx

Puszysta babka cytrynowa. Wychodzi za każdym razem

Przepis

Jeśli szukaliście najlepszego przepisu na puszystą babkę cytrynową, to trafiliście w dobre miejsce. Babka wyjdzie wilgotna, pachnąca i puszysta. Po prostu wspaniała! Wypróbujcie koniecznie ten przepis.

3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Babka cytrynowa
123RF
Składniki
  • 30 dag mąki pszennej
  • 12 dag mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 8 dag zmielonych orzechów
  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • skórka otarta z cytryny
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • sok z 2,5 cytryny
  • 3 łyżki cukru

Lukier:

  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżki soku cytrynowego
Przepis
  • Utrzeć tłuszcz na puch, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i nie przerywając ucierania dodawać po jednym jaju.
  • Następnie stopniowo wsypywać do masy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, orzechy i otartą skórkę z cytryny.
  • Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
  • Piec w średnio nagrzanym (175 st. C) piekarniku 50-60 min.
  • Jeszcze gorącą babkę ostrożnie wyjąć z formy i wielokrotnie nakłuć cienkim patyczkiem. Natychmiast nasączyć ją sokiem cytrynowym i pozostawić do wystudzenia.
  • Składniki lukru utrzeć na gładką, szklistą masę, oblać nią ostudzoną babkę do połowy wysokości. Wierzch ozdobić orzechami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Puszysta babka cytrynowa. Wychodzi za każdym razem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d2dorrx

Podziel się opinią

1
1
Share
d2dorrx
d2dorrx
d2dorrx
d2dorrx
Więcej tematów
d2dorrx