Puszysta babka cytrynowa. Wychodzi za każdym razem
Jeśli szukaliście najlepszego przepisu na puszystą babkę cytrynową, to trafiliście w dobre miejsce. Babka wyjdzie wilgotna, pachnąca i puszysta. Po prostu wspaniała! Wypróbujcie koniecznie ten przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Lukier:
- 20 dag cukru pudru
- 2 łyżki soku cytrynowego
- Utrzeć tłuszcz na puch, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i nie przerywając ucierania dodawać po jednym jaju.
- Następnie stopniowo wsypywać do masy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, orzechy i otartą skórkę z cytryny.
- Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
- Piec w średnio nagrzanym (175 st. C) piekarniku 50-60 min.
- Jeszcze gorącą babkę ostrożnie wyjąć z formy i wielokrotnie nakłuć cienkim patyczkiem. Natychmiast nasączyć ją sokiem cytrynowym i pozostawić do wystudzenia.
- Składniki lukru utrzeć na gładką, szklistą masę, oblać nią ostudzoną babkę do połowy wysokości. Wierzch ozdobić orzechami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze