Trwa ładowanie...
d3laydc
10-03-2021 09:34

Puszysta babka cytrynowa. Wychodzi za każdym razem

Przepis

Jeśli szukaliście najlepszego przepisu na puszystą babkę cytrynową, to trafiliście w dobre miejsce. Babka wyjdzie wilgotna, pachnąca i puszysta. Po prostu wspaniała! Wypróbujcie koniecznie ten przepis.

d3laydc
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 30 dag mąki pszennej
  • 12 dag mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 8 dag zmielonych orzechów
  • 5 jajek
  • cukier waniliowy
  • skórka otarta z cytryny
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • sok z 2,5 cytryny
  • 3 łyżki cukru

Lukier:

  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżki soku cytrynowego
Przepis
  • Utrzeć tłuszcz na puch, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i nie przerywając ucierania dodawać po jednym jaju.
  • Następnie stopniowo wsypywać do masy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, orzechy i otartą skórkę z cytryny.
  • Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
  • Piec w średnio nagrzanym (175 st. C) piekarniku 50-60 min.
  • Jeszcze gorącą babkę ostrożnie wyjąć z formy i wielokrotnie nakłuć cienkim patyczkiem. Natychmiast nasączyć ją sokiem cytrynowym i pozostawić do wystudzenia.
  • Składniki lukru utrzeć na gładką, szklistą masę, oblać nią ostudzoną babkę do połowy wysokości. Wierzch ozdobić orzechami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Puszysta babka cytrynowa. Wychodzi za każdym razem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3laydc
d3laydc
d3laydc
d3laydc
Więcej tematów
d3laydc