Puszysta babka cytrynowa. Wychodzi za każdym razem
Jeśli szukaliście najlepszego przepisu na puszystą babkę cytrynową, to trafiliście w dobre miejsce. Babka wyjdzie wilgotna, pachnąca i puszysta. Po prostu wspaniała! Wypróbujcie koniecznie ten przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Lukier:
- 20 dag cukru pudru
- 2 łyżki soku cytrynowego
Przepis
- Utrzeć tłuszcz na puch, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i nie przerywając ucierania dodawać po jednym jaju.
- Następnie stopniowo wsypywać do masy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, orzechy i otartą skórkę z cytryny.
- Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
- Piec w średnio nagrzanym (175 st. C) piekarniku 50-60 min.
- Jeszcze gorącą babkę ostrożnie wyjąć z formy i wielokrotnie nakłuć cienkim patyczkiem. Natychmiast nasączyć ją sokiem cytrynowym i pozostawić do wystudzenia.
- Składniki lukru utrzeć na gładką, szklistą masę, oblać nią ostudzoną babkę do połowy wysokości. Wierzch ozdobić orzechami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl