Ciasto snikers bez pieczenia. Prosty przepis na deser
Snikers to bajeczne ciacho inspirowane pysznym batonikiem. Waniliowy krem, masa krówkowa i orzechy. Aż ślinka cieknie. Jak przygotować ciasto snikers bez pieczenia? Zobaczcie nazs przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Masa budyniowa:
Masa krówkowa:
- puszka masy krówkowej
- 100 g masła
- 150 g orzeszków solonych
Dodatkowo:
- 450 g herbatników
- 100 g czekolady
- 5 łyżek śmietanki 30 proc.
- mleko do namoczenia herbatników
- 50 g orzeszków solonych
Przepis
- Do garnka wlej mleko, dodaj masło, budynie i cukier, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
- W drugim garnku podgrzej masę krówkową, dodaj masło i orzechy. Wymieszaj,
- Blachę do pieczenia wyłóż folią spożywczą.
- Herbatniki namocz w mleku i ułóż na dnie. Na herbatniki wyłóż połowę kremu budyniowego.
- Na to kolejna warstwa namoczonych herbatników i masa krówkowa.
- Potem herbatniki, budyń, herbatniki, masa krówkowa i na wierzch herbatniki.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietanką i wymieszaj.
- Wierzch ciasta polej polewą czekoladową i posyp posiekanymi orzechami. Wstaw do lodówki, aby ciasto stężało.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl