Ciasto Śnieżny Puch. Zimowy smakołyk, który nie wymaga pieczenia

Ciasto Śnieżny Puch to szybki i bardzo łatwy deser, który nie wymaga użycia piekarnika. Jego smak przywodzi na myśl sernik na zimno, ale zdecydowanie nie wymaga tyle pracy. Śnieżny Puch jest słodki, puszysty i znika z talerzy szybko, niczym topiący się śnieg.

Ciasto Śnieżny PuchCiasto Śnieżny Puch
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 200 g herbatników typu Petit Beurre
  • 900 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 0,5 l wody
  • 120 g cukru pudru
  • wierzch ciasta: 50 g masła, 30 g cukru, 100 g wiórków kokosowych

Przepis na formę i wymiarach ok. 21x26 cm lub tortownicę o średnicy 24 cm

  • Formę wyłożyć formą spożywczą lub papierem do pieczenia i ułożyć na dnie pierwszą warstwę herbatników.
  • Zagotować wodę i rozpuścić w niej galaretki. Odstawić do ostygnięcia.
  • Zimną kremówkę ubić na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec dodać cukier puder, ok. 300 g twarogu i dokładnie ubić.
  • Dodawać dalej partiami twaróg i dokładnie mieszać go ze śmietanką.
  • Na koniec wlać przestudzoną galaretkę i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
  • Masę wylać na herbatniki i przykryć drugą warstwą ciastek.
  • W rondelku rozpuścić masło i dodać cukier, a następnie wiórki kokosowe. Podgrzewać, mieszając, aż wiórki się zrumienią.
  • Skarmelizowane wiórki wyłożyć równomiernie na wierzch ciasta.Ciasto nakryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja