Trwa ładowanie...
04-01-2013 13:37

10 pomysłów z wykorzystaniem jogurtu greckiego

Jogurt zamiast śmietany czy majonezu to idealne rozwiązanie dla tych, którzy dbają o szczupłą, ale też zdrową sylwetkę. Jeszcze lepszym wyborem może okazać się jogurt grecki, który znany jest z bogatej zawartości substancji odżywczych.

10 pomysłów z wykorzystaniem jogurtu greckiegoŹródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
dk65ai2
dk65ai2

Alicja Wałdoch, dietetyk: Wybór jogurtów w sklepach jest ogromny. Z uwagi na większą świadomość żywieniową częściej sięgamy po jogurty naturalne, które są dobrym źródłem wapnia, białka i żywych kultur bakterii probiotycznych oraz witamin z grupy B. Zainteresowaniem cieszy się również jogurt grecki, który poza konsystencją, różni się zawartością składników odżywczych. Spora ilości bakterii probiotycznych, które w naturalny sposób wspomagają trawienie, sprawia, że doskonale radzi sobie np. ze wzdęciami. Dzięki swojej konsystencji jest dobrym substytutem śmietany czy majonezu, idealny jako baza sosów do sałatek. Warto jednak wspomnieć, że ze względu na dość sporą zawartość tłuszczu (9-10 proc.) osoby dbające o linię, powinny stosować go racjonalnie lub wybierać lżejszą wersję, pozbawioną tłuszczu.

Proponujemy kilka prostych przepisów z wykorzystaniem jogurtu greckiego.

Dressing do sałatki

Sałatka bez dressingu nie zawsze smakuje dobrze. Niestety to zazwyczaj w nim kryją się największe ilości tłuszczu. Zamiast majonezu czy śmietany użyj lekkiego jogurtu greckiego. Dressing zachowa walory smakowe i jednocześnie będzie zdrowym i pożywnym dodatkiem. Proponujemy wersję z awokado.

Składniki:
1 awokado,
3-4 filety anchois,
2 główki czosnku,
jogurt grecki,
szczypiorek, świeża bazylia, pietruszka, estragon,
ocet winny,
sok z cytryny,
oliwa.

dk65ai2

Składniki posiekaj i zmiksuj z jogurtem, octem, oliwą i sokiem z cytryny. Podawaj z zielonymi sałatami.

Puree z kalafiora

Jesteś znudzony codziennymi dodatkami do obiadu? Spróbuj tego wykwintnego puree z kalafiora z dodatkiem greckiego jogurtu. Urozmaici jadłospis i dostarczy wielu pożywnych składników.

Składniki:
mały kalafior,
jogurt grecki,
2 łyżeczki masła,
3 łyżeczki parmezanu,
2 główki czosnku,
pół szalotki,
sól, pieprz do smaku.

Ugotowany kalafior zmiksuj z pozostałymi składnikami. Przypraw do smaku. Puree podawaj przyozdobione szczypiorkiem jako dodatek do dań głównych.

dk65ai2

Sałatka ziemniaczana

Jeśli lubisz ziemniaki i zastanawiasz się nad kreatywnym wykorzystaniem ich w swojej codziennej kuchni, wypróbuj ten przepis na sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem jogurtu greckiego.

Składniki:
60 dag ugotowanych ziemniaków,
pół dowolnej papryki,
10 oliwek,
pół ogórka,
2 jaja na twardo,
po 2 łyżeczki świeżej mięty i pietruszki,
jogurt grecki,
łyżeczka musztardy,
łyżeczka kaparów,
2 filety anchois,
pół łyżeczki pieprzu cayenne,
ząbek czosnku,
sól, pieprz.

Jogurt zmiksuj z musztardą, kaparami, anchois, czosnkiem i papryką. Dopraw do smaku. Pozostałe składniki pokrój i zmieszaj w dużym naczyniu. Dodaj dressing do sałatki i zmieszaj wszystkie składniki.

dk65ai2

Marynata do mięs

Marynaty na bazie jogurtu greckiego doskonale nadają się do mięs z grilla. Ta lekka marynata na pewno będzie świetnie pasować do piersi z kurczaka.

Składniki:
jogurt grecki,
3 ząbki czosnku,
sok z limonki,
świeża kolendra,
sól, pieprz.

Wyciśnij ząbki czosnku i zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Dopraw do smaku.

Tost francuski

W wersji z greckim jogurtem, miodem i cynamonem będzie idealny na niedzielny, zimowy poranek.

dk65ai2

Składniki:
1 jajko,
trochę mleka,
łyżka masła,
2 kromki chleba tostowego,
jogurt grecki,
miód,
cynamon,
banan.

Zmieszaj surowe jajko z odrobiną mleka. Zamocz chleb z obu stron w jajku z mlekiem i usmaż na patelni na rozgrzanym maśle, przekładając na drugą stronę. Zmiksuj jogurt z łyżką miodu i cynamonem do smaku. Tosty podawaj z sosem i plastrami banana.

Panna cotta

Ten wyjątkowy, włoski deser może nieco zmniejszyć swoją kaloryczność. Wystarczy, że zamienisz część śmietany na jogurt grecki.

dk65ai2

Składniki:
opakowanie żelatyny,
2 łyżki wody,
szklanka śmietany kremówki,
1/3 szklanki cukru,
aromat waniliowy,
2 szklanki greckiego jogurtu,
szklanka suszonych moreli,
szklanka półwytrawnego białego wina,
1/4 szklanki miodu.

Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie, odczekaj 5 minut. Na wolnym ogniu podgrzej śmietanę, cukier i aromat waniliowy, mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę, a następnie jogurt, mieszając aż do jednolitej masy. Następnie ubij powstałą masę, a następnie w małych salaterkach wstaw do lodówki na 3 godziny. W międzyczasie na wolnym ogniu podgrzej morele w białym winie, aż wino zredukuje się o połowę (około 20 minut). Dodaj miód i podgrzewaj jeszcze 5 minut. Pozostaw do ostudzenia. Podawaj panna cottę na talerzach z porcją moreli na wierzchu.

Jagodowe lody na patyku

Niezwykle proste w przygotowaniu lody mogą być zdrowszym zamiennikiem tradycyjnego deseru.

dk65ai2

Składniki:
szklanka jagód lub innych owoców leśnych (mogą być mrożone),
duży jogurt grecki,
cukier wedle uznania.

Zmiksuj owoce z jogurtem i cukrem do smaku. Gotową miksturę przelej do salaterek do mrożenia i w każdej porcji zanurz patyk do lodów. Wstaw do zamrażarki aż lody nabiorą stałej konsystencji.

Lody jogurtowe

Nawet w środku zimy lody jogurtowe z dodatkiem miodu i cynamonu smakują wybornie.

Składniki:
jogurt grecki,
cynamon do smaku,
1/4 szklanki miodu.

Zmiksuj składniki. Masę przelej do dużego pojemnika do mrożenia i pozostaw w zamrażarce, aż lody nabiorą stałej konsystencji. Porcje nakładaj łyżką do lodów do salaterek lub na chrupiące wafle.

Jogurt z owocami

Ta zdrowa przekąska stanowi zdrowe i pożywne śniadanie, które dodatkowo warto wzbogacić o musli lub płatki owsiane i orzechy. Żeby urozmaicić ten zestaw można dodać np. granat i pomarańczę. Zawsze warto też sięgać po sezonowe owoce.

Polewa do muffinek

Nie musisz rezygnować z polewy na ciasto, nawet jeśli zawzięcie liczysz kalorie. Wystarczy, że śmietankę kremówkę zamienisz na grecki jogurt i już kilka kalorii mniej. Co więcej taki topping nie wymaga wielu składników. Żeby zrobić pyszną czekoladową polewę, potrzebujesz grecki jogurt i trochę ciemnej czekolady. Jogurt zmieszaj z rozpuszczoną czekoladą i topping gotowy! Możesz też przyozdobić muffinki świeżym jogurtem i chipsami czekoladowymi.

MD/mmch/kuchnia.wp.pl

dk65ai2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj