10 pomysłów z wykorzystaniem jogurtu greckiego
Jogurt zamiast śmietany czy majonezu to idealne rozwiązanie dla tych, którzy dbają o szczupłą, ale też zdrową sylwetkę. Jeszcze lepszym wyborem może okazać się jogurt grecki, który znany jest z bogatej zawartości substancji odżywczych.
Alicja Wałdoch, dietetyk: Wybór jogurtów w sklepach jest ogromny. Z uwagi na większą świadomość żywieniową częściej sięgamy po jogurty naturalne, które są dobrym źródłem wapnia, białka i żywych kultur bakterii probiotycznych oraz witamin z grupy B. Zainteresowaniem cieszy się również jogurt grecki, który poza konsystencją, różni się zawartością składników odżywczych. Spora ilości bakterii probiotycznych, które w naturalny sposób wspomagają trawienie, sprawia, że doskonale radzi sobie np. ze wzdęciami. Dzięki swojej konsystencji jest dobrym substytutem śmietany czy majonezu, idealny jako baza sosów do sałatek. Warto jednak wspomnieć, że ze względu na dość sporą zawartość tłuszczu (9-10 proc.) osoby dbające o linię, powinny stosować go racjonalnie lub wybierać lżejszą wersję, pozbawioną tłuszczu.
Proponujemy kilka prostych przepisów z wykorzystaniem jogurtu greckiego.
Dressing do sałatki
Sałatka bez dressingu nie zawsze smakuje dobrze. Niestety to zazwyczaj w nim kryją się największe ilości tłuszczu. Zamiast majonezu czy śmietany użyj lekkiego jogurtu greckiego. Dressing zachowa walory smakowe i jednocześnie będzie zdrowym i pożywnym dodatkiem. Proponujemy wersję z awokado.
Składniki posiekaj i zmiksuj z jogurtem, octem, oliwą i sokiem z cytryny. Podawaj z zielonymi sałatami.
Puree z kalafiora
Jesteś znudzony codziennymi dodatkami do obiadu? Spróbuj tego wykwintnego puree z kalafiora z dodatkiem greckiego jogurtu. Urozmaici jadłospis i dostarczy wielu pożywnych składników.
Składniki:
mały kalafior,
jogurt grecki,
2 łyżeczki masła,
3 łyżeczki parmezanu,
2 główki czosnku,
pół szalotki,
sól, pieprz do smaku.
Ugotowany kalafior zmiksuj z pozostałymi składnikami. Przypraw do smaku. Puree podawaj przyozdobione szczypiorkiem jako dodatek do dań głównych.
Sałatka ziemniaczana
Jeśli lubisz ziemniaki i zastanawiasz się nad kreatywnym wykorzystaniem ich w swojej codziennej kuchni, wypróbuj ten przepis na sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem jogurtu greckiego.
Składniki:
60 dag ugotowanych ziemniaków,
pół dowolnej papryki,
10 oliwek,
pół ogórka,
2 jaja na twardo,
po 2 łyżeczki świeżej mięty i pietruszki,
jogurt grecki,
łyżeczka musztardy,
łyżeczka kaparów,
2 filety anchois,
pół łyżeczki pieprzu cayenne,
ząbek czosnku,
sól, pieprz.
Jogurt zmiksuj z musztardą, kaparami, anchois, czosnkiem i papryką. Dopraw do smaku. Pozostałe składniki pokrój i zmieszaj w dużym naczyniu. Dodaj dressing do sałatki i zmieszaj wszystkie składniki.
Marynata do mięs
Marynaty na bazie jogurtu greckiego doskonale nadają się do mięs z grilla. Ta lekka marynata na pewno będzie świetnie pasować do piersi z kurczaka.
Składniki:
jogurt grecki,
3 ząbki czosnku,
sok z limonki,
świeża kolendra,
sól, pieprz.
Wyciśnij ząbki czosnku i zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Dopraw do smaku.
Tost francuski
W wersji z greckim jogurtem, miodem i cynamonem będzie idealny na niedzielny, zimowy poranek.
Składniki:
1 jajko,
trochę mleka,
łyżka masła,
2 kromki chleba tostowego,
jogurt grecki,
miód,
cynamon,
banan.
Zmieszaj surowe jajko z odrobiną mleka. Zamocz chleb z obu stron w jajku z mlekiem i usmaż na patelni na rozgrzanym maśle, przekładając na drugą stronę. Zmiksuj jogurt z łyżką miodu i cynamonem do smaku. Tosty podawaj z sosem i plastrami banana.
Panna cotta
Ten wyjątkowy, włoski deser może nieco zmniejszyć swoją kaloryczność. Wystarczy, że zamienisz część śmietany na jogurt grecki.
Składniki:
opakowanie żelatyny,
2 łyżki wody,
szklanka śmietany kremówki,
1/3 szklanki cukru,
aromat waniliowy,
2 szklanki greckiego jogurtu,
szklanka suszonych moreli,
szklanka półwytrawnego białego wina,
1/4 szklanki miodu.
Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie, odczekaj 5 minut. Na wolnym ogniu podgrzej śmietanę, cukier i aromat waniliowy, mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj żelatynę, a następnie jogurt, mieszając aż do jednolitej masy. Następnie ubij powstałą masę, a następnie w małych salaterkach wstaw do lodówki na 3 godziny. W międzyczasie na wolnym ogniu podgrzej morele w białym winie, aż wino zredukuje się o połowę (około 20 minut). Dodaj miód i podgrzewaj jeszcze 5 minut. Pozostaw do ostudzenia. Podawaj panna cottę na talerzach z porcją moreli na wierzchu.
Jagodowe lody na patyku
Niezwykle proste w przygotowaniu lody mogą być zdrowszym zamiennikiem tradycyjnego deseru.
Składniki:
szklanka jagód lub innych owoców leśnych (mogą być mrożone),
duży jogurt grecki,
cukier wedle uznania.
Zmiksuj owoce z jogurtem i cukrem do smaku. Gotową miksturę przelej do salaterek do mrożenia i w każdej porcji zanurz patyk do lodów. Wstaw do zamrażarki aż lody nabiorą stałej konsystencji.
Lody jogurtowe
Nawet w środku zimy lody jogurtowe z dodatkiem miodu i cynamonu smakują wybornie.
Składniki:
jogurt grecki,
cynamon do smaku,
1/4 szklanki miodu.
Zmiksuj składniki. Masę przelej do dużego pojemnika do mrożenia i pozostaw w zamrażarce, aż lody nabiorą stałej konsystencji. Porcje nakładaj łyżką do lodów do salaterek lub na chrupiące wafle.
Jogurt z owocami
Ta zdrowa przekąska stanowi zdrowe i pożywne śniadanie, które dodatkowo warto wzbogacić o musli lub płatki owsiane i orzechy. Żeby urozmaicić ten zestaw można dodać np. granat i pomarańczę. Zawsze warto też sięgać po sezonowe owoce.
Polewa do muffinek
Nie musisz rezygnować z polewy na ciasto, nawet jeśli zawzięcie liczysz kalorie. Wystarczy, że śmietankę kremówkę zamienisz na grecki jogurt i już kilka kalorii mniej. Co więcej taki topping nie wymaga wielu składników. Żeby zrobić pyszną czekoladową polewę, potrzebujesz grecki jogurt i trochę ciemnej czekolady. Jogurt zmieszaj z rozpuszczoną czekoladą i topping gotowy! Możesz też przyozdobić muffinki świeżym jogurtem i chipsami czekoladowymi.
MD/mmch/kuchnia.wp.pl