Ciasto marchewkowe. Tanie i szybkie ciacho do kawy

Ciasto marchewkowe to klasyk wśród wypieków. Jest wilgotne, niezwykle aromatyczne i miękkie. Do środka można dodać ulubione bakalie czy orzechy. Doskonale smakuje również przełożone kremem z serka śmietankowego. Tym razem proponujemy wam ciasto marchewkowe z karmelizowanymi marchewkami i pysznym syropem. Przepis z bloga "Marta M.".

Ciasto marchewkowe. Tanie i szybkie ciacho do kawyCiasto marchewkowe. Tanie i szybkie ciacho do kawy
oprac. Katarzyna Gileta

Syrop:

  • 250 g młodych marchewek, obranych, przekrojonych wzdłuż na pół
  • sok z jednej pomarańczy
  • 25 g masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego

Ciasto:

  • 200 g cukru trzcinowego
  • 150 ml oleju z pestek winogron
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 100 g pełnotłustego naturalnego jogurtu
  • skórka otarta z trzech pomarańczy
  • sok z dwóch pomarańczy
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 g marchwi tartej na tarce o grubych oczkach

Przepis

  • Zacznij od skarmelizowania marchewek. Włóż je do garnka, tak aby zmieściły się na długość. Dodaj sok z jednej pomarańczy, masło, cukier i tyle wody, żeby przykryła marchewki i wystawała 1 cm ponad ich poziom. Doprowadź do wrzenia i gotuj, póki woda prawie całkowicie nie odparuje, a marchewki nie zostaną w kleistym syropie. Pod koniec gotowania zmniejsz ogień, żeby syrop nie zgęstniał za bardzo, a marchewki nie przywarły do dna garnka.
  • Nagrzej piekarnik na 160 st. C.
  • Natłuść blaszkę o śr. 23 cm. Marchewki wyjmij z syropu i ułóż je na dnie blaszki. Syrop zostaw.
  • Trzepaczką wymieszaj 200 g cukru, olej, jogurt, jajka, ekstrakt waniliowy i skórkę z dwóch pomarańczy.
  • Wymieszaj mąkę, przyprawy i startą marchew w dużej misce.
  • Dodaj rzadkie składniki i dokładnie wymieszaj. Nakładaj łyżką ciasto na marchewki w blaszce bardzo delikatnie, aby nie zmieniły swojej pozycji.
  • Piecz około 45-50 min. lub do tzw. wyciągniętego suchego patyczka. Studź w blaszce 20 min.
  • W międzyczasie do odstawionego na bok syropu dodaj sok z pomarańczy i trzy łyżki brązowego cukru. Gotuj na wolnym ogniu, aż się trochę zredukuje, po czym dodaj jeszcze pozostałą skórkę pomarańczową.
  • Odwracając blaszkę do góry nogami wyjmij ciasto na talerz. Łyżką nałóż na wierzch syrop. Najlepiej smakuje lekko ciepłe, lub w temperaturze pokojowej w towarzystwie jogurtu lub kwaśnej śmietany.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika