Ciasto kakaowe z wiśniami i polewą chałwową

Do ciasta możesz dodać dowolne owoce lub je pominąć. Możesz upiec ciasto z dodatkiem bakalii. Jeśli lubisz jeszcze słodsze wypieki, lepiej dodaj całą szklankę cukru. Ciasto nie zawiera jajek!

Ciasto kakaowe z wiśniami i polewą chałwowąCiasto kakaowe z wiśniami i polewą chałwową
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka octu jabłkowego
  • 2 szklanki gazowanej wody
  • ½ szklanki oleju
  • aromat waniliowy
  • szklanka drylowanych wiśni (mogą być mrożone)

Polewa chałwowa:

  • pełna łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka kakao
  • 10 dag chałwy waniliowej

Przepis

  • Do miski wsyp mąkę, cukier, kakao i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj.
  • Następnie do suchych produktów wlej wodę, ocet, olej i kilka kropli aromatu waniliowego. Wymieszaj łyżką, by składniki dobrze się połączyły.
  • Przełóż ciasto do wysmarowanej foremki (24 x 24 cm). Na cieście poukładaj zamrożone owoce.
  • Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Po tym czasie wbij w ciasto patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, ciasto jest gotowe.
  • Gdy ciasto się piecze, przygotuj polewę. Do rondelka włóż masło, wsyp cukier i kakao. Wlej mleko, dodaj pokruszoną chałwę.
  • Podgrzewaj, mieszając, by wszystkie składniki się połączyły. Nie gotuj.
  • Ciepłą polewą polej ciasto.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie