Trwa ładowanie...
d1ruthq
15-07-2021 10:59

Ciasto kakaowe z wiśniami i polewą chałwową

Przepis

Do ciasta możesz dodać dowolne owoce lub je pominąć. Możesz upiec ciasto z dodatkiem bakalii. Jeśli lubisz jeszcze słodsze wypieki, lepiej dodaj całą szklankę cukru. Ciasto nie zawiera jajek!

d1ruthq
3.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Kulinarna Wiola
Źródło: Kulinarna Wiola
Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka octu jabłkowego
  • 2 szklanki gazowanej wody
  • ½ szklanki oleju
  • aromat waniliowy
  • szklanka drylowanych wiśni (mogą być mrożone)

Polewa chałwowa:

  • pełna łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka kakao
  • 10 dag chałwy waniliowej
Przepis
  • Do miski wsyp mąkę, cukier, kakao i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj.
  • Następnie do suchych produktów wlej wodę, ocet, olej i kilka kropli aromatu waniliowego. Wymieszaj łyżką, by składniki dobrze się połączyły.
  • Przełóż ciasto do wysmarowanej foremki (24 x 24 cm). Na cieście poukładaj zamrożone owoce.
  • Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Po tym czasie wbij w ciasto patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, ciasto jest gotowe.
  • Gdy ciasto się piecze, przygotuj polewę. Do rondelka włóż masło, wsyp cukier i kakao. Wlej mleko, dodaj pokruszoną chałwę.
  • Podgrzewaj, mieszając, by wszystkie składniki się połączyły. Nie gotuj.
  • Ciepłą polewą polej ciasto.

Przepis pochodzi z książki Wioletty Wójcik "Kulinarna Wiola. Najlepsze przepisy"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Ciasto kakaowe z wiśniami i polewą chałwową
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ruthq
d1ruthq
d1ruthq
d1ruthq
Więcej tematów
d1ruthq