Ciasto kakaowe z wiśniami i polewą chałwową

Do ciasta możesz dodać dowolne owoce lub je pominąć. Możesz upiec ciasto z dodatkiem bakalii. Jeśli lubisz jeszcze słodsze wypieki, lepiej dodaj całą szklankę cukru. Ciasto nie zawiera jajek!

Ciasto kakaowe z wiśniami i polewą chałwowąCiasto kakaowe z wiśniami i polewą chałwową
oprac. Katarzyna Gileta

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka octu jabłkowego
  • 2 szklanki gazowanej wody
  • ½ szklanki oleju
  • aromat waniliowy
  • szklanka drylowanych wiśni (mogą być mrożone)

Polewa chałwowa:

  • pełna łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka kakao
  • 10 dag chałwy waniliowej

Przepis

  • Do miski wsyp mąkę, cukier, kakao i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj.
  • Następnie do suchych produktów wlej wodę, ocet, olej i kilka kropli aromatu waniliowego. Wymieszaj łyżką, by składniki dobrze się połączyły.
  • Przełóż ciasto do wysmarowanej foremki (24 x 24 cm). Na cieście poukładaj zamrożone owoce.
  • Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Po tym czasie wbij w ciasto patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, ciasto jest gotowe.
  • Gdy ciasto się piecze, przygotuj polewę. Do rondelka włóż masło, wsyp cukier i kakao. Wlej mleko, dodaj pokruszoną chałwę.
  • Podgrzewaj, mieszając, by wszystkie składniki się połączyły. Nie gotuj.
  • Ciepłą polewą polej ciasto.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja