Ciasto kakaowe z wiśniami i polewą chałwową
Do ciasta możesz dodać dowolne owoce lub je pominąć. Możesz upiec ciasto z dodatkiem bakalii. Jeśli lubisz jeszcze słodsze wypieki, lepiej dodaj całą szklankę cukru. Ciasto nie zawiera jajek!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Polewa chałwowa:
- pełna łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka
- łyżeczka kakao
- 10 dag chałwy waniliowej
- Do miski wsyp mąkę, cukier, kakao i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj.
- Następnie do suchych produktów wlej wodę, ocet, olej i kilka kropli aromatu waniliowego. Wymieszaj łyżką, by składniki dobrze się połączyły.
- Przełóż ciasto do wysmarowanej foremki (24 x 24 cm). Na cieście poukładaj zamrożone owoce.
- Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Po tym czasie wbij w ciasto patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, ciasto jest gotowe.
- Gdy ciasto się piecze, przygotuj polewę. Do rondelka włóż masło, wsyp cukier i kakao. Wlej mleko, dodaj pokruszoną chałwę.
- Podgrzewaj, mieszając, by wszystkie składniki się połączyły. Nie gotuj.
- Ciepłą polewą polej ciasto.
Przepis pochodzi z książki Wioletty Wójcik "Kulinarna Wiola. Najlepsze przepisy"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze