Ciasto jogurtowe w polewie z białej czekolady
Bardzo proste i szybkie ciasto jogurtowe z polewą z białej czekolady. Uda się nawet osobom, które rzadko pieką ciasta. Jest przepyszne i długo zachowuje świeżość.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Krem z białej czekolady:
- 0,5 szklanki białej czekolady
- 1 łyżka tłustej śmietany
Przepis
- Włożyć czekoladę do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem z gotującą się wodą. Podgrzewać i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdjąć naczynie z rondla i lekko ostudzić.
- Włożyć mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka, jogurt i masło do miski i ucierać 5 minut lub do uzyskania gładkiej masy. Dodać stopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.
- Wylać powstałe ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm (z otworem w środku). Piec 50 minut (sprawdzić patyczkiem). Zostawić ciasto w blasze 5 minut, a potem przełożyć na druciany stojak do wystygnięcia.
- Aby przygotować krem, włożyć czekoladę i śmietanę do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozprowadzić krem na wierzchu i po bokach ciasta.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl