Ciasto bananowe. Najlepszy przepis
Marta, autorka bloga "Marta M." proponuje pyszne i bardzo łatwe do zrobienia ciasto bananowe. Warto wykorzystać do niego bardzo mocno dojrzałe owoce, które mają już ciemna skórkę. Takie są najlepsze do wypieków.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki:
Warstwa serowa:
- 1 szklanka serka mascarpone
- 3/4 szklanki sera ricotty
- 1 łyżka mąki pszennej/budyniu
- 3 łyżki cukru/miodu
Przepis
- Nastawiamy piekarnik na 175 st. C i wykładamy blaszkę papierem do pieczenia.
- W miseczce łączymy sok z cytryny oraz mleko i odstawiamy.
- Ucieramy masło wraz z cukrem na krem. Dodajemy po jednym jajku.
- Dodajemy powstałą maślankę.
- Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy do połączenia się składników.
- Dodajemy banany i mieszamy.
- Wylewamy ciasto na blaszkę.
- W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki na warstwę serową.
- Łyżką niedbale nakładamy ser na ciasto.
- Pieczemy około 60 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl