Ciasteczka owsiane z miodem, rodzynkami i czekoladą. Sprawdzony przepis
Ciasteczka owsiane to doskonała przekąska do kawy lub pomysł na słodki podwieczorek. Przygotowane w domu mogą być świetną alternatywą dla sklepowych słodyczy, nafaszerowanych białym cukrem, sztucznymi aromatami i konserwantami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka płatków kokosowych
- 1 szklanka posiekanej czekolady
- 1 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka masła, roztopionego (całe masło)
- 2 łyżeczki skórki z cytryny
Przepis
- W jednej misce połącz suche składniki, w drugiej mokre, po czym zmieszaj wszystko razem. Przykryj folią i odstaw do lodówki na około 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 175 st. C, a blachę do pieczenia przykryj papierem.
- Z masy uformuj małe kuleczki i ułóż je na papierze, pamiętając, by zostawić pomiędzy nimi odpowiedni odstęp, gdyż kuleczki spłaszczą się w trakcie pieczenia.
- Piecz przez 12-15 minut (obserwuj ciasteczka, żeby się nie spaliły, gdyż każdy piekarnik reaguje inaczej.
- Gdy je wyjmiesz, będą dosyć miękkie, jednak nie przejmuj się, gdy wystygną, stwardnieją.
- Masa starcza na około 50 ciasteczek.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl