Chłodnik truskawkowy. Idealny na upały
Na upalne dni polecamy chłodnik truskawkowy. Taka zupa może z powodzeniem zastąpić nawet deser. Jest aksamitna, słodka i bardzo aromatyczna.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mleko zagotować ostudzić. Truskawki umyć, usunąć szypułki i przetrzeć przez sito.
- Następnie ubijając trzepaczką, połączyć truskawki z mlekiem i śmietanką.
- Żółtko utrzeć z cukrem i wlewać powoli do zupy. Wymieszać, dodać cukier waniliowy, przyprawić do smaku cukrem pudrem, wszystko zmiksować, zupę schłodzić w lodówce.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl