Trwa ładowanie...
d429662
d429662

Chilli con carne. Rozgrzewające danie na chłody

Przepis

Niesamowicie pyszne i piekielnie ostre danie. Nazwa oznacza dokładnie "chilli z mięsem". Zasmakuje fanom pikantnych połączeń, a najlepiej przygotować je w chłodne dni. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Daylicooking".

4.3
(6 głosów)
Oceń:
d429662
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Chilli con carne. Rozgrzewające danie na chłody
www.daylicooking.pl
Chilli con carne. Rozgrzewające danie na chłody
Składniki
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 2 średnie cebule
  • 300 g pomidorów (mogą być z puszki)
  • 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie (około 400 g)
  • 1-3 papryczki chilli (w zależności jaką ostrość jesteśmy w stanie znieść)
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 2 lekko czubate łyżki suszonego oregano
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (opcjonalnie)
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
Przepis

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać drobno. Papryczkę chilli przekroić, usunąć pestki i posiekać drobno. Czerwoną paprykę przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić ją. Dołożyć czosnek i posiekaną papryczkę chilli, krótko przesmażyć. Wsypać słodką paprykę, wędzoną paprykę, oregano i kumin. Wymieszać i smażyć przez kilkanaście sekund. Włożyć mięso i mieszając usmażyć. Dodać pokrojoną paprykę i całość dusić przez kilka minut. Wlać ok. 200 ml wody, przyprawić solą, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pokrojone pomidory i gotować kilka minut. Na końcu dodać odsączoną (ale nie płukaną) z zalewy czerwoną fasolę. Wymieszać i gotować przez 1-2 minuty. Chilli con carne najlepsze jest na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą.
Zobacz także: pierożki faszerowane kurczakiem

Polecamy wideo: ekspresowa sałatka z kurczakiem i serem

d429662
Chilli con carne. Rozgrzewające danie na chłody
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

17
Share
d429662
d429662

d429662
d429662
d429662