Trwa ładowanie...
d3r3fih
16-01-2018 11:56

Chilli con carne. Rozgrzewające danie na chłody

Przepis

Niesamowicie pyszne i piekielnie ostre danie. Nazwa oznacza dokładnie "chilli z mięsem". Zasmakuje fanom pikantnych połączeń, a najlepiej przygotować je w chłodne dni. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Daylicooking".

d3r3fih
4.8
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.daylicooking.pl
Źródło: www.daylicooking.pl
Składniki
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 2 średnie cebule
  • 300 g pomidorów (mogą być z puszki)
  • 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie (około 400 g)
  • 1-3 papryczki chilli (w zależności jaką ostrość jesteśmy w stanie znieść)
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 2 lekko czubate łyżki suszonego oregano
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (opcjonalnie)
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
Przepis

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać drobno. Papryczkę chilli przekroić, usunąć pestki i posiekać drobno. Czerwoną paprykę przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić ją. Dołożyć czosnek i posiekaną papryczkę chilli, krótko przesmażyć. Wsypać słodką paprykę, wędzoną paprykę, oregano i kumin. Wymieszać i smażyć przez kilkanaście sekund. Włożyć mięso i mieszając usmażyć. Dodać pokrojoną paprykę i całość dusić przez kilka minut. Wlać ok. 200 ml wody, przyprawić solą, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pokrojone pomidory i gotować kilka minut. Na końcu dodać odsączoną (ale nie płukaną) z zalewy czerwoną fasolę. Wymieszać i gotować przez 1-2 minuty. Chilli con carne najlepsze jest na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą.
Zobacz także: pierożki faszerowane kurczakiem
src="https://d.wpimg.pl/740034501-608268651/kur.jpg"/>

Polecamy wideo: ekspresowa sałatka z kurczakiem i serem

Chilli con carne. Rozgrzewające danie na chłody
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

18

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
d3r3fih
Więcej tematów
d3r3fih

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj