Chilli con carne. Rozgrzewające danie na chłody
Niesamowicie pyszne i piekielnie ostre danie. Nazwa oznacza dokładnie "chilli z mięsem". Zasmakuje fanom pikantnych połączeń, a najlepiej przygotować je w chłodne dni. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g mielonej wołowiny
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 2 średnie cebule
- 300 g pomidorów (mogą być z puszki)
- 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie (około 400 g)
- 1-3 papryczki chilli (w zależności jaką ostrość jesteśmy w stanie znieść)
- 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 2 lekko czubate łyżki suszonego oregano
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (opcjonalnie)
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać drobno. Papryczkę chilli przekroić, usunąć pestki i posiekać drobno. Czerwoną paprykę przekroić, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić ją. Dołożyć czosnek i posiekaną papryczkę chilli, krótko przesmażyć. Wsypać słodką paprykę, wędzoną paprykę, oregano i kumin. Wymieszać i smażyć przez kilkanaście sekund. Włożyć mięso i mieszając usmażyć. Dodać pokrojoną paprykę i całość dusić przez kilka minut. Wlać ok. 200 ml wody, przyprawić solą, przykryć i gotować na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pokrojone pomidory i gotować kilka minut. Na końcu dodać odsączoną (ale nie płukaną) z zalewy czerwoną fasolę. Wymieszać i gotować przez 1-2 minuty. Chilli con carne najlepsze jest na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą.
Zobacz także: pierożki faszerowane kurczakiem
src="https://d.wpimg.pl/740034501-608268651/kur.jpg"/>
Polecamy wideo: ekspresowa sałatka z kurczakiem i serem
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze