Cebula smażona w cieście. Pyszna przekąska
Krążki cebulowe to popularna amerykańska przekąska. Choć to prawdziwa kaloryczna bomba, warto od czasu do czasu się na nią skusić, bo jest naprawdę pyszna. Przygotowanie cebuli smazonej w cieście nie jest trudne. Przepis z bloga "Di bloguje".
Diana Rusiłowicz
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia amerykańska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- kilka dużych cebul
- mąka
- olej do głębokiego smażenia
Ciasto:
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka (można nieco więcej)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/3 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- sól, pieprz
Przepis
- Obrane cebule pokroić w plasterki o grubości kilku mm.
- Opcjonalnie można oprószyć solą i pieprzem. Ja tego nie robiłam.
- Składniki na ciasto dobrze wymieszać i doprawić solą z pieprzem.
- Krążki cebuli obtoczyć w mące, a następnie dokładnie w cieście i ponownie delikatnie w mące.
- Smażyć na rozgrzanym oleju (aż się zarumienią z każdej strony).
- Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
- Można podawać z dipem/sosem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl