Trwa ładowanie...
d1vrv6d
d1vrv6d

Buraczany zakwas na wigilijny barszcz

Przepis

Postny barszcz czerwony gotujemy na zakwasie. Aby zdążyć do wigilii, powinniśmy nastawić zakwas kilka dni wcześniej. Pamiętajmy jednak, że kiszone buraki i zakwas to potężna dawka witamin i naturalnych probiotyków. Warto więc sięgać po nie częściej niż od święta.

3.9
(7 głosów)
Oceń:
d1vrv6d
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Buraczany zakwas na wigilijny barszcz
123
Składniki
  • 1,5 kg buraków ćwikłowych
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kromka chleba żytniego na zakwasie
  • 1,5 łyżki soli kuchennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
Przepis

Buraki, cebule i czosnek obierz, umyj, pokrój w plastry. Warzywa umieść w słoju, zalej 1,5 l ciepłej, przegotowanej wcześniej wody. Dodaj cukier, sól i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, aby przyprawy się rozpuściły. Dodaj kminek, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz i kromkę chleba na zakwasie. Słój przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie usuń chleb oraz nagromadzoną pianę. Zakwas pozostaw na kolejne 2-3 dni, codziennie zbierając powstającą pianę. Po tym czasie przecedź i rozlej do butelek lub słoików.

Rada: Tak przygotowany zakwas możesz przechowywać w lodówce nawet do trzech tygodni.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

d1vrv6d
Buraczany zakwas na wigilijny barszcz
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1vrv6d
d1vrv6d
d1vrv6d
d1vrv6d
d1vrv6d