Zakwas buraczany na wigilijny barszcz
Postny barszcz czerwony gotujemy na zakwasie. Aby zdążyć do wigilii, powinniśmy nastawić zakwas kilka dni wcześniej. Pamiętajmy jednak, że kiszone buraki i zakwas to potężna dawka witamin i naturalnych probiotyków. Warto więc sięgać po nie częściej niż od święta.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
- 1,5 kg buraków ćwikłowych
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 kromka chleba żytniego na zakwasie
- 1,5 łyżki soli kuchennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka kminku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
Buraki, cebule i czosnek obierz, umyj, pokrój w plastry. Warzywa umieść w słoju, zalej 1,5 l ciepłej, przegotowanej wcześniej wody. Dodaj cukier, sól i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, aby przyprawy się rozpuściły. Dodaj kminek, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz i kromkę chleba na zakwasie. Słój przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie usuń chleb oraz nagromadzoną pianę. Zakwas pozostaw na kolejne 2-3 dni, codziennie zbierając powstającą pianę. Po tym czasie przecedź i rozlej do butelek lub słoików.
Rada: Tak przygotowany zakwas możesz przechowywać w lodówce nawet do trzech tygodni.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze