Trwa ładowanie...
d17k4om
18-12-2014 01:05

Zakwas buraczany na wigilijny barszcz

Przepis

Postny barszcz czerwony gotujemy na zakwasie. Aby zdążyć do wigilii, powinniśmy nastawić zakwas kilka dni wcześniej. Pamiętajmy jednak, że kiszone buraki i zakwas to potężna dawka witamin i naturalnych probiotyków. Warto więc sięgać po nie częściej niż od święta.

d17k4om
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 1,5 kg buraków ćwikłowych
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kromka chleba żytniego na zakwasie
  • 1,5 łyżki soli kuchennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
Przepis

Buraki, cebule i czosnek obierz, umyj, pokrój w plastry. Warzywa umieść w słoju, zalej 1,5 l ciepłej, przegotowanej wcześniej wody. Dodaj cukier, sól i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, aby przyprawy się rozpuściły. Dodaj kminek, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz i kromkę chleba na zakwasie. Słój przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie usuń chleb oraz nagromadzoną pianę. Zakwas pozostaw na kolejne 2-3 dni, codziennie zbierając powstającą pianę. Po tym czasie przecedź i rozlej do butelek lub słoików.

Rada: Tak przygotowany zakwas możesz przechowywać w lodówce nawet do trzech tygodni.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Zakwas buraczany na wigilijny barszcz
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d17k4om
d17k4om
d17k4om
d17k4om
Więcej tematów
d17k4om

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj