Zakwas buraczany na wigilijny barszcz

Postny barszcz czerwony gotujemy na zakwasie. Aby zdążyć do wigilii, powinniśmy nastawić zakwas kilka dni wcześniej. Pamiętajmy jednak, że kiszone buraki i zakwas to potężna dawka witamin i naturalnych probiotyków. Warto więc sięgać po nie częściej niż od święta.

Buraczany zakwas na wigilijny barszczBuraczany zakwas na wigilijny barszcz

Składniki

  • 1,5 kg buraków ćwikłowych
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kromka chleba żytniego na zakwasie
  • 1,5 łyżki soli kuchennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe

Przepis

Buraki, cebule i czosnek obierz, umyj, pokrój w plastry. Warzywa umieść w słoju, zalej 1,5 l ciepłej, przegotowanej wcześniej wody. Dodaj cukier, sól i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, aby przyprawy się rozpuściły. Dodaj kminek, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz i kromkę chleba na zakwasie. Słój przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie usuń chleb oraz nagromadzoną pianę. Zakwas pozostaw na kolejne 2-3 dni, codziennie zbierając powstającą pianę. Po tym czasie przecedź i rozlej do butelek lub słoików.

Przepis

Rada: Tak przygotowany zakwas możesz przechowywać w lodówce nawet do trzech tygodni.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości