Buraczany zakwas krok po kroku. Baza do świątecznego barszczu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Ostatni dzwonek, by ukisić buraki

Obraz
© 123RF.COM

W czym tkwi sekret wigilijnego barszczu? Oczywiście w zakwasie. Znamy wiele osób, które idą na łatwiznę i wigilijny barszcz gotują na bazie gotowego sklepowego koncentratu lub, o zgrozo, zupy w proszku. A przecież przygotowanie zakwasu wcale nie jest trudne i nie wymaga zbyt wiele czasu. Można powiedzieć, że robi się sam. Zakwas to nie tylko baza do zupy, ale także naturalny napój probiotyczny, który doskonale wzmacnia organizm, a na dodatek doskonale smakuje. W cyklu abc gotowania pokazujemy, jak go przygotować.

/ 5Naturalne lekarstwo

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta

Zakwas od wieków uważany jest za naturalne, smaczne remedium na wiele dolegliwości. Nasze prababcie polecały go na zaostrzenie apetytu, a także lekarstwo na skutki przepicia. Polecany był do spożywania na surowo, bo doskonale orzeźwiał i pokrzepiał zarówno chorych z wysoką gorączką, jak i cierpiących na kaca. Może być traktowany jako napój energetyczny - wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu. Sok i zakwas z czerwonych buraków jest zalecany w leczeniu niedokrwistości, osłabieniu i w rekonwalescencji po chorobach.

/ 5Wybierz najlepsze buraki

Obraz
© 123RF.COM

Aby przygotować zakwas, musisz oczywiście zaopatrzyć się w buraki. Najlepsze będą te ekologiczne, z własnego ogródka lub od zaprzyjaźnionego sprzedawcy na bazarku. Jeśli jednak używasz warzyw ze sklepu, musimy je wcześniej bardzo dokładnie wyszorować. Buraki kisimy w naczyniu, które nie będzie reagowało z kwasem. Dlatego najlepiej wybrać kamionkowy lub ceramiczny garnek albo duży słój. Naczynie należy wcześniej wyparzyć i dokładnie osuszyć.

/ 5Zakwas? To proste!

Obraz
© WP.PL | Katarzyna Gileta
  • 1,5 kg buraków,
  • 1,5 l wody,
  • 1,5 łyżki soli,
  • główka czosnku,
  • 2–3 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego.

Przygotowanie: zagotuj wodę z solą, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Buraki obierz i pokrój w cienkie plasterki albo w kostkę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i przekrojoną w poprzek główkę czosnku (w łupinie). Zalej wodą. Naczynie przykryj czystą ściereczką lub gazą i odstaw na 5–7 dni w ciepłe miejsce. Proces kiszenia można przyspieszyć dodając do buraków skórkę ciemnego pieczywa (na zakwasie, a nie na drożdżach) albo kwasu z ogórków lub kapusty.

/ 5Obserwuj, jak pracuje

Obraz
© 123RF.COM

Jeśli na powierzchni pojawi się biała piana, zbierz ją wyparzoną łyżką i wyrzuć. Pamiętaj również, by po trzech dniach usunąć chleb. W przeciwnym razie buraki mogą zacząć pleśnieć. Po tygodniu zakwas powinien być gotowy. Przecedź go przez gęste sito lub gazę i przelej go do wyparzonych butelek. Można go przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez ok. 2 tygodnie. W lodówce może stać nawet do 2 miesięcy. Aby ugotować barszcz, połącz zakwas z warzywnym lub grzybowym bulionem, dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i majerankiem. Nie wyrzucaj kiszonych buraków. Można je wykorzystać do przygotowania pysznej sałatki.
Zobacz wideo: Zalety soku z kiszonej kapusty

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość