Trwa ładowanie...
d2qh3ik
13-10-2022 12:52

Bułki szpinakowe na oliwie z oliwek

Przepis

Przepyszne dwukolorowe bułeczki, które zachwycą twoją rodzinę. Doskonale sprawdzą się na śniadanie lub jako dodatek do kremowych zup czy sałatek. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

d2qh3ik
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki
  • 500 g mąki pszennej typ 00,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 200 ml wody,
  • 1/2 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu świeżo mielonego,
  • 80 g świeżego szpinaku.
Przepis
  • Zaczyn: w dużej misce rozpuścić drożdże z cukrem, wymieszać z 150 g mąki, przykryć na 15 min do wyrośnięcia.
  • Umyty i osuszony szpinak zmiksować bardzo drobno.
  • Do zaczynu wlać oliwę, zamieszać i dodać 250 g mąki wymieszanej z pieprzem i solą. Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części. Jedną część zagnieść jeszcze raz dodając niewielką ilość mąki, ma być elastyczne, miękkie i żeby nie przyklejało się do dłoni. Przełożyć do 2 miski, przykryć.
  • Do drugiej części ciasta dodać szpinak (wyrabiać w misce), zagnieść ciasto z pozostałą mąką – 100 g. Zagniatać aż zmieni kolor, uformować kule i zostawić w misce pod przykryciem. Ciasto pozostawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
  • Ciasto białe rozwałkować na prostokąt ok. 25 cm x 35 cm, w razie potrzeby podsypać mąką. Na taki sam prostokąt rozwałkować ciasto szpinakowe. Na zielone, nałożyć białe ciasto i delikatnie rozwałkować, żeby się połączyły, zwiększy się wielkość na ok. 30 cm x 40 cm.
  • Zaczynając od dłuższego boku, delikatnie zwinąć na roladę, pokroić na 8 równych części. Krążek ustawiony pionowo, za pomocą pałeczki np. do sushi, podzielić na połowę. Docisnąć pałeczkę prawie do samego końca, wyciągnąć ją, bułkę przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Tę czynność wykonać z pozostałymi krążkami.
  • Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Piec w 200 st. C ok. 12-15 min.
Bułki szpinakowe na oliwie z oliwek
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2qh3ik
d2qh3ik
d2qh3ik
d2qh3ik
Więcej tematów
d2qh3ik

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj