Bułki szpinakowe na oliwie z oliwek
Przepyszne dwukolorowe bułeczki, które zachwycą twoją rodzinę. Doskonale sprawdzą się na śniadanie lub jako dodatek do kremowych zup czy sałatek. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 500 g mąki pszennej typ 00,
- 20 g świeżych drożdży,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 200 ml wody,
- 1/2 łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu świeżo mielonego,
- 80 g świeżego szpinaku.
- Zaczyn: w dużej misce rozpuścić drożdże z cukrem, wymieszać z 150 g mąki, przykryć na 15 min do wyrośnięcia.
- Umyty i osuszony szpinak zmiksować bardzo drobno.
- Do zaczynu wlać oliwę, zamieszać i dodać 250 g mąki wymieszanej z pieprzem i solą. Wyrobić ciasto, podzielić na 2 części. Jedną część zagnieść jeszcze raz dodając niewielką ilość mąki, ma być elastyczne, miękkie i żeby nie przyklejało się do dłoni. Przełożyć do 2 miski, przykryć.
- Do drugiej części ciasta dodać szpinak (wyrabiać w misce), zagnieść ciasto z pozostałą mąką – 100 g. Zagniatać aż zmieni kolor, uformować kule i zostawić w misce pod przykryciem. Ciasto pozostawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
- Ciasto białe rozwałkować na prostokąt ok. 25 cm x 35 cm, w razie potrzeby podsypać mąką. Na taki sam prostokąt rozwałkować ciasto szpinakowe. Na zielone, nałożyć białe ciasto i delikatnie rozwałkować, żeby się połączyły, zwiększy się wielkość na ok. 30 cm x 40 cm.
- Zaczynając od dłuższego boku, delikatnie zwinąć na roladę, pokroić na 8 równych części. Krążek ustawiony pionowo, za pomocą pałeczki np. do sushi, podzielić na połowę. Docisnąć pałeczkę prawie do samego końca, wyciągnąć ją, bułkę przełożyć na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Tę czynność wykonać z pozostałymi krążkami.
- Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Piec w 200 st. C ok. 12-15 min.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze