Bulion z bażanta z pierożkami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- sprawiony bażant
- bouquet garni: natka pietruszki, liście laurowe, gałązki tymianku
- włoszczyzna: korzeń marchwi i selera, por
- plasterek imbiru
- nasiona pieprzu, kolendry, ziela angielskiego
- sól do smaku
Farsz na pierogi:
- mięso bażanta z bulionu
- warzywa i przyprawy z bulionu
- kilka gałązek jarmużu
- oliwa extra virgine
- sól i piperz
- szczypiorek i pieprz młotkowany do podania
Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki pszennej
- 400 ml gorącej wody
- 50 g masła
- łyżeczka soli
Bażanta dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą.Dzielimy ptaka na pół, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na średni ogień i zagotowujemy. Łyżką cedzakową zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień, dodajemy obrane warzywa, bouquet garni, imbir, przyprawy i płaską łyżkę soli. Gotujemy na minimalnym ogniu. Rosół powinien tylko "pykać".
Kiedy mięso jest całkiem miękkie, wyjmujemy je z bulionu. Bulion przecedzamy za pomocą sita i doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso oddzielamy od kości i mielimy w maszynce razem z warzywami i przyprawami. Listki jarmużu odrywamy od łodyg, myjemy i siekamy. Na patelni na oliwie blanszujemy jarmuż i dodajemy masę mięsno-warzywną. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Masło rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do mąki stopniowo dolewamy wodę z masłem mieszając drewnianą łyżką. Blat posypujemy mąką i wykładamy ciasto z miski. Zagniatamy ciasto. Jeżeli klei się do rąk, dodajemy mąkę. Wyrabiamy je ok. 10 minut, formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy folią.
Zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie odkrawamy po kawałku ciasta, wałkujemy je cienko na posypanym mąką blacie i wykrawamy małą szklanką koła. Na środek każdego koła układamy łyżeczkę mięsa z jarmużem i lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonym wrzątku. Rozkładamy pierogi na talerze i zalewamy gorącym bulionem. Posypujemy szczypiorkiem i pieprzem.
Zobacz także: gołąbki z ziemniakami, bekonem i parmezanem
Przepis poleca Anna Kamińska, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze