WAŻNE
TERAZ

Niespodziewane wyznanie Artura Boruca. "Mała depresja"

Bulion z bażanta z pierożkami

Bulion z bażanta z pierożkamiBulion z bażanta z pierożkami
Anna Kamińska

Składniki

  • sprawiony bażant
  • bouquet garni: natka pietruszki, liście laurowe, gałązki tymianku
  • włoszczyzna: korzeń marchwi i selera, por
  • plasterek imbiru
  • nasiona pieprzu, kolendry, ziela angielskiego
  • sól do smaku

Farsz na pierogi:

  • mięso bażanta z bulionu
  • warzywa i przyprawy z bulionu
  • kilka gałązek jarmużu
  • oliwa extra virgine
  • sól i piperz
  • szczypiorek i pieprz młotkowany do podania

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej
  • 400 ml gorącej wody
  • 50 g masła
  • łyżeczka soli

Przepis

Bażanta dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą.Dzielimy ptaka na pół, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na średni ogień i zagotowujemy. Łyżką cedzakową zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień, dodajemy obrane warzywa, bouquet garni, imbir, przyprawy i płaską łyżkę soli. Gotujemy na minimalnym ogniu. Rosół powinien tylko "pykać".
Kiedy mięso jest całkiem miękkie, wyjmujemy je z bulionu. Bulion przecedzamy za pomocą sita i doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis

Mięso oddzielamy od kości i mielimy w maszynce razem z warzywami i przyprawami. Listki jarmużu odrywamy od łodyg, myjemy i siekamy. Na patelni na oliwie blanszujemy jarmuż i dodajemy masę mięsno-warzywną. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Masło rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do mąki stopniowo dolewamy wodę z masłem mieszając drewnianą łyżką. Blat posypujemy mąką i wykładamy ciasto z miski. Zagniatamy ciasto. Jeżeli klei się do rąk, dodajemy mąkę. Wyrabiamy je ok. 10 minut, formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy folią.
Zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie odkrawamy po kawałku ciasta, wałkujemy je cienko na posypanym mąką blacie i wykrawamy małą szklanką koła. Na środek każdego koła układamy łyżeczkę mięsa z jarmużem i lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonym wrzątku. Rozkładamy pierogi na talerze i zalewamy gorącym bulionem. Posypujemy szczypiorkiem i pieprzem.
Zobacz także: gołąbki z ziemniakami, bekonem i parmezanem

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥