Bulion z bażanta z pierożkami

Bulion z bażanta z pierożkamiBulion z bażanta z pierożkami
Anna Kamińska

Składniki

  • sprawiony bażant
  • bouquet garni: natka pietruszki, liście laurowe, gałązki tymianku
  • włoszczyzna: korzeń marchwi i selera, por
  • plasterek imbiru
  • nasiona pieprzu, kolendry, ziela angielskiego
  • sól do smaku

Farsz na pierogi:

  • mięso bażanta z bulionu
  • warzywa i przyprawy z bulionu
  • kilka gałązek jarmużu
  • oliwa extra virgine
  • sól i piperz
  • szczypiorek i pieprz młotkowany do podania

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej
  • 400 ml gorącej wody
  • 50 g masła
  • łyżeczka soli

Przepis

Bażanta dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą.Dzielimy ptaka na pół, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na średni ogień i zagotowujemy. Łyżką cedzakową zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień, dodajemy obrane warzywa, bouquet garni, imbir, przyprawy i płaską łyżkę soli. Gotujemy na minimalnym ogniu. Rosół powinien tylko "pykać".
Kiedy mięso jest całkiem miękkie, wyjmujemy je z bulionu. Bulion przecedzamy za pomocą sita i doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis

Mięso oddzielamy od kości i mielimy w maszynce razem z warzywami i przyprawami. Listki jarmużu odrywamy od łodyg, myjemy i siekamy. Na patelni na oliwie blanszujemy jarmuż i dodajemy masę mięsno-warzywną. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Masło rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do mąki stopniowo dolewamy wodę z masłem mieszając drewnianą łyżką. Blat posypujemy mąką i wykładamy ciasto z miski. Zagniatamy ciasto. Jeżeli klei się do rąk, dodajemy mąkę. Wyrabiamy je ok. 10 minut, formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy folią.
Zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie odkrawamy po kawałku ciasta, wałkujemy je cienko na posypanym mąką blacie i wykrawamy małą szklanką koła. Na środek każdego koła układamy łyżeczkę mięsa z jarmużem i lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonym wrzątku. Rozkładamy pierogi na talerze i zalewamy gorącym bulionem. Posypujemy szczypiorkiem i pieprzem.
Zobacz także: gołąbki z ziemniakami, bekonem i parmezanem

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru