Trwa ładowanie...
d1e9kl6
30-01-2017 10:29

Bulion z bażanta z pierożkami

Przepis
5.0
(4 głosy)
Oceń:
d1e9kl6
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

www.kuchennymidrzwiami.pl
Źródło: www.kuchennymidrzwiami.pl
Składniki
  • sprawiony bażant
  • bouquet garni: natka pietruszki, liście laurowe, gałązki tymianku
  • włoszczyzna: korzeń marchwi i selera, por
  • plasterek imbiru
  • nasiona pieprzu, kolendry, ziela angielskiego
  • sól do smaku

Farsz na pierogi:

  • mięso bażanta z bulionu
  • warzywa i przyprawy z bulionu
  • kilka gałązek jarmużu
  • oliwa extra virgine
  • sól i piperz
  • szczypiorek i pieprz młotkowany do podania

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki pszennej
  • 400 ml gorącej wody
  • 50 g masła
  • łyżeczka soli
Przepis

Bażanta dokładnie myjemy pod bieżącą zimną wodą.Dzielimy ptaka na pół, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na średni ogień i zagotowujemy. Łyżką cedzakową zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień, dodajemy obrane warzywa, bouquet garni, imbir, przyprawy i płaską łyżkę soli. Gotujemy na minimalnym ogniu. Rosół powinien tylko "pykać".
Kiedy mięso jest całkiem miękkie, wyjmujemy je z bulionu. Bulion przecedzamy za pomocą sita i doprawiamy solą i pieprzem.

Mięso oddzielamy od kości i mielimy w maszynce razem z warzywami i przyprawami. Listki jarmużu odrywamy od łodyg, myjemy i siekamy. Na patelni na oliwie blanszujemy jarmuż i dodajemy masę mięsno-warzywną. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Masło rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do mąki stopniowo dolewamy wodę z masłem mieszając drewnianą łyżką. Blat posypujemy mąką i wykładamy ciasto z miski. Zagniatamy ciasto. Jeżeli klei się do rąk, dodajemy mąkę. Wyrabiamy je ok. 10 minut, formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy folią.
Zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie odkrawamy po kawałku ciasta, wałkujemy je cienko na posypanym mąką blacie i wykrawamy małą szklanką koła. Na środek każdego koła układamy łyżeczkę mięsa z jarmużem i lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonym wrzątku. Rozkładamy pierogi na talerze i zalewamy gorącym bulionem. Posypujemy szczypiorkiem i pieprzem.
Zobacz także: gołąbki z ziemniakami, bekonem i parmezanem

Przepis poleca Anna Kamińska, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

Bulion z bażanta z pierożkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1e9kl6
d1e9kl6
d1e9kl6
d1e9kl6
Więcej tematów
d1e9kl6

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj