Bruschetta ze szpinakiem i botwinką. Sezonowa przekąska we włoskim stylu
Bruschetta to słynna włoska przekąska, która jest banalnie prosta do przygotowania Chrupiąca ciabatta z pomidorami, oliwa z oliwek i ziołami sprawdzi się na kolację, spotkanie z przyjaciółmi lub śniadanie. Bruchetty możemy jednak przygotować nie tylko z pomidorami. Wypróbujcie nasz wyjątkowy przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Obieramy czosnek i kroimy w plasterki. Podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek, gdy zacznie pachnieć dodajemy rozmrożony szpinak, dusimy przez 5 minut.
- Następnie myjemy botwinkę, osuszamy i kroimy. Dodajemy do szpinaku. Dusimy 5 minut, po tym czasie dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy i odstawiamy.
- Na patelni grillowej podsmażamy ciabattę pokrojoną w ukośne 2 cm kromki, aż będzie chrupiąca.
- Gotowe grzanki nacieramy ząbkiem czosnku, a następnie układamy liście szpinaku z botwinką. Układamy kawałki sera lazur.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl