Brownie z fasoli. 8 trików, by zawsze się udało

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 10Zdrowe ciacho

Obraz
© 123RF

To ciasto skradło serca milionów osób na całym świecie. Bez glutenu, bez mąki, bez nabiału, bez cukru, za to z polotem, smakiem i ze… strączkami w składzie. Brownie z fasoli to doskonała propozycja dla osób na diecie, alergików, diabetyków, a w zasadzie dla każdego. O czym pamiętać, by wyszło jak najlepsze?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 10Dokładnie opłucz fasolę

Obraz
© 123RF

Do przygotowania brownie najczęściej wykorzystuje się fasolę z puszki (czerwoną, czarną). Powinna być ona dobrej firmy, sprawdzona. Jeśli będzie niesmaczna, zepsuje cały wypiek. Fasolę należy przełożyć na sitko i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, po czym zostawić do odsączenia. To bardzo ważny etap – płukać powinno się przez 1–2 minuty. Woda nie może być zimna (składniki powinny mieć temperaturę pokojową).

/ 10Ostrożnie z mąką

Obraz
© 123RF

W klasycznym przepisie na brownie z fasoli nie ma mąki – lub jest jej niewiele. Ciasto spokojnie uda się bez tego składnika. Jeśli na etapie przygotowania wydaje ci się, że masa jest zbyt rzadka, nie przejmuj się – brownie naprawdę nie potrzebuje mąki. Jeżeli jednak uznasz, że trochę mąki nie zaszkodzi, dodaj jej w niewielkiej ilości. Mączny posmak zaszkodzi ciastu po upieczeniu.

/ 10Uważaj z ksylitolem

Obraz
© 123RF

Ponieważ brownie z fasoli bardzo często proponowane jest jako ciasto fit, bywa słodzone zamiennikami cukru – cukrem kokosowym, dojrzałym bananem, miodem, daktylami. Popularny jest też cukier brzozowy, czyli ksylitol. Ale z nim trzeba obchodzić się umiejętnie. Użyty w sporej ilości może wywołać efekt przeczyszczający. Poza tym nadmiar ksylitolu może sprawić, że brownie zyska specyficzny "dentystyczny" posmak, który nie każdemu będzie odpowiadał.

/ 10Zblenduj dokładnie

Obraz
© Fotolia

Wszystkie składniki na brownie trzeba bardzo dokładnie zmiksować na idealnie gładką masę. Można to zrobić blenderem ręcznym (żyrafą) albo blenderem stojącym o wysokiej mocy. Może to potrwać nawet kilka minut. Warto przyłożyć się do tego etapu – idealnie zmiksowana masa to gwarancja jedwabistego, gładkiego brownie po upieczeniu, które nie będzie się rozpadać.

/ 10Śmiało wzbogać masę

Obraz
© Shutterstock.com

Choć klasyczny przepis na brownie wykorzystuje zaledwie kilka produktów, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać nieco więcej składników. Do brownie z fasoli pasują różnego rodzaju orzechy, płatki migdałowe, wiórki kokosowe i bakalie – zwłaszcza rodzynki, suszone śliwki, morele, figi czy suszona żurawina. Ciekawym dodatkiem będzie też starta skórka z pomarańczy lub cytryny.

/ 10Nie piecz za długo

Obraz
© Shutterstock.com

Brownie z fasoli powinno być wilgotne w środku i lekko ciągnące się na podobieństwo krówki. Po angielsku określa się to jako "fudgy". Aby osiągnąć taki efekt, ciasto nie może zbyt długo siedzieć w piecu, bo się wysuszy. Jeśli po upływie czasu wskazanego w przepisie wydaje ci się, że masz do czynienia z zakalcem, uspokajamy: właśnie taką powinno mieć strukturę. Pora wyciągnąć brownie z piekarnika.

/ 10Nie zapomnij o polewie

Obraz
© 123RF

Czekoladowa polewa to kropka nad "i". Nie należy z niej rezygnować, bo stanowi ona dopełnienie smaku ciasta. Najłatwiej będzie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę (gorzką, deserową, ewentualnie mleczną) i polać nią ostudzone ciasto. Polewę można też przygotować z kakao, oleju kokosowego, wody, mleka bądź napoju roślinnego oraz miodu/syropu klonowego.

/ 10Poczekaj, zanim zjesz

Obraz
© 123RF

Choć zapach w czasie pieczenia brownie będzie nieziemski, poczekaj, aż ciasto wystygnie. Dopiero wtedy polej je czekoladą i odstaw do zastygnięcia. Po ok. 2–3 godzinach brownie będzie idealne do filiżanki kawy albo szklanki zimnego mleka. Przepysznie smakuje też na drugi dzień, oczywiście o ile nie zniknie do tego czasu!

10 / 10Brownie z fasoli – przepis

Obraz
© iStock.com | Premyuda Yospim

Składniki: 2 puszki fasoli, 1 bardzo dojrzały banan, 1/4 szklanki dowolnego słodzidła, 3 jajka, 3 czubate łyżki naturalnego kakao, 1/4 szklanki oleju kokosowego, szczypta soli, tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady.

Wykonanie: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Fasolę dokładnie opłukać i odstawić do odsączenia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować na gładką masę. Jeśli masa będzie za mało słodka, można dodać więcej słodu. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 45 minut (do "suchego patyczka"). Po wystudzeniu polać roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Uwaga! Wody z puszki po fasoli nie wylewaj. To pełna białka aqua faba, którą można ubić na sztywno i zrobić z niej np. wegańską bezę.

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii