Brownie z fasoli. 8 trików, by zawsze się udało

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 10Zdrowe ciacho

Obraz
© 123RF

To ciasto skradło serca milionów osób na całym świecie. Bez glutenu, bez mąki, bez nabiału, bez cukru, za to z polotem, smakiem i ze… strączkami w składzie. Brownie z fasoli to doskonała propozycja dla osób na diecie, alergików, diabetyków, a w zasadzie dla każdego. O czym pamiętać, by wyszło jak najlepsze?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 10Dokładnie opłucz fasolę

Obraz
© 123RF

Do przygotowania brownie najczęściej wykorzystuje się fasolę z puszki (czerwoną, czarną). Powinna być ona dobrej firmy, sprawdzona. Jeśli będzie niesmaczna, zepsuje cały wypiek. Fasolę należy przełożyć na sitko i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, po czym zostawić do odsączenia. To bardzo ważny etap – płukać powinno się przez 1–2 minuty. Woda nie może być zimna (składniki powinny mieć temperaturę pokojową).

/ 10Ostrożnie z mąką

Obraz
© 123RF

W klasycznym przepisie na brownie z fasoli nie ma mąki – lub jest jej niewiele. Ciasto spokojnie uda się bez tego składnika. Jeśli na etapie przygotowania wydaje ci się, że masa jest zbyt rzadka, nie przejmuj się – brownie naprawdę nie potrzebuje mąki. Jeżeli jednak uznasz, że trochę mąki nie zaszkodzi, dodaj jej w niewielkiej ilości. Mączny posmak zaszkodzi ciastu po upieczeniu.

/ 10Uważaj z ksylitolem

Obraz
© 123RF

Ponieważ brownie z fasoli bardzo często proponowane jest jako ciasto fit, bywa słodzone zamiennikami cukru – cukrem kokosowym, dojrzałym bananem, miodem, daktylami. Popularny jest też cukier brzozowy, czyli ksylitol. Ale z nim trzeba obchodzić się umiejętnie. Użyty w sporej ilości może wywołać efekt przeczyszczający. Poza tym nadmiar ksylitolu może sprawić, że brownie zyska specyficzny "dentystyczny" posmak, który nie każdemu będzie odpowiadał.

/ 10Zblenduj dokładnie

Obraz
© Fotolia

Wszystkie składniki na brownie trzeba bardzo dokładnie zmiksować na idealnie gładką masę. Można to zrobić blenderem ręcznym (żyrafą) albo blenderem stojącym o wysokiej mocy. Może to potrwać nawet kilka minut. Warto przyłożyć się do tego etapu – idealnie zmiksowana masa to gwarancja jedwabistego, gładkiego brownie po upieczeniu, które nie będzie się rozpadać.

/ 10Śmiało wzbogać masę

Obraz
© Shutterstock.com

Choć klasyczny przepis na brownie wykorzystuje zaledwie kilka produktów, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać nieco więcej składników. Do brownie z fasoli pasują różnego rodzaju orzechy, płatki migdałowe, wiórki kokosowe i bakalie – zwłaszcza rodzynki, suszone śliwki, morele, figi czy suszona żurawina. Ciekawym dodatkiem będzie też starta skórka z pomarańczy lub cytryny.

/ 10Nie piecz za długo

Obraz
© Shutterstock.com

Brownie z fasoli powinno być wilgotne w środku i lekko ciągnące się na podobieństwo krówki. Po angielsku określa się to jako "fudgy". Aby osiągnąć taki efekt, ciasto nie może zbyt długo siedzieć w piecu, bo się wysuszy. Jeśli po upływie czasu wskazanego w przepisie wydaje ci się, że masz do czynienia z zakalcem, uspokajamy: właśnie taką powinno mieć strukturę. Pora wyciągnąć brownie z piekarnika.

/ 10Nie zapomnij o polewie

Obraz
© 123RF

Czekoladowa polewa to kropka nad "i". Nie należy z niej rezygnować, bo stanowi ona dopełnienie smaku ciasta. Najłatwiej będzie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę (gorzką, deserową, ewentualnie mleczną) i polać nią ostudzone ciasto. Polewę można też przygotować z kakao, oleju kokosowego, wody, mleka bądź napoju roślinnego oraz miodu/syropu klonowego.

/ 10Poczekaj, zanim zjesz

Obraz
© 123RF

Choć zapach w czasie pieczenia brownie będzie nieziemski, poczekaj, aż ciasto wystygnie. Dopiero wtedy polej je czekoladą i odstaw do zastygnięcia. Po ok. 2–3 godzinach brownie będzie idealne do filiżanki kawy albo szklanki zimnego mleka. Przepysznie smakuje też na drugi dzień, oczywiście o ile nie zniknie do tego czasu!

10 / 10Brownie z fasoli – przepis

Obraz
© iStock.com | Premyuda Yospim

Składniki: 2 puszki fasoli, 1 bardzo dojrzały banan, 1/4 szklanki dowolnego słodzidła, 3 jajka, 3 czubate łyżki naturalnego kakao, 1/4 szklanki oleju kokosowego, szczypta soli, tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady.

Wykonanie: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Fasolę dokładnie opłukać i odstawić do odsączenia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować na gładką masę. Jeśli masa będzie za mało słodka, można dodać więcej słodu. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez ok. 45 minut (do "suchego patyczka"). Po wystudzeniu polać roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Uwaga! Wody z puszki po fasoli nie wylewaj. To pełna białka aqua faba, którą można ubić na sztywno i zrobić z niej np. wegańską bezę.

Wybrane dla Ciebie

Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo