Bowl food, czyli jak przygotować miskę szczęścia

Zapomnij o talerzu. Posiłek podany w misce wygląda i smakuje lepiej. To trend, który pokochali Amerykanie, a także goście bawiący się na weselu księcia Harry’ego i Meghan Markle. Przygotowanie bowl food jest szybkie i dziecinnie proste.

Hashtag #bowlfood został użyty na Instagramie ponad 50 tys. razy
Źródło zdjęć: © 123RF

Najlepsi kucharze, restauratorzy i blogerzy kulinarni prześcigają się w wymyślaniu nietuzinkowych połączeń smakowych. W uznawanej za najlepszą restaurację świata Noma w Kopenhadze serwuje się… sos z koników polnych oraz mrówki. Weganie serwują lody na bazie aquafaby, czyli wody z puszki po strączkach. Na drugim biegunie są miłośnicy dobrego jedzenia, którzy w kuchni szukają prostoty. I to ich najbardziej ucieszy jeden z ostatnich kulinarnych trendów – bowl food.

Bowl food – jedzenie na okrągło

Warto zacząć od tego, że ten trend to tak naprawdę żaden trend. Sęk w tym, że najważniejsze, czego w tym przypadku potrzebujemy, to… zwyczajna miska (ang. bowl). Na tym wymagania się kończą. Bo bowl food polega na tym, że w ulubionej miseczce umieszcza się wszystko, na co mamy ochotę. Po prostu. Nic więc dziwnego, że mówi się o "misce szczęścia", skoro nikt nie narzuca nam, co ma zostać zaserwowane.

Skąd tendencja, by posiłek podać w miseczce zamiast na talerzu? Nie jest to żadna nowość – już w dawnych czasach, co widać po zachowanych z antyku naczyniach, potrawy jedzono z misek. Powrót do korzeni zafundowały nam.. współczesne technologie. Bowl food upowszechnił Instagram, gdzie zarówno kulinarni influencerzy, jak i zwykli użytkownicy tego serwisu zaczęli publikować zdjęcia potraw w miseczkach. Z kilku powodów. Przede wszystkim jedzenie podane w ten sposób lepiej wygląda niż na zwykłym talerzu – zwłaszcza na fotografii. Posiłek zjada się wygodniej; można śmiało rozsiąść się na kanapie z miseczką w dłoniach albo na kolanach. Co więcej, w takim naczyniu umieścimy również płynne i półpłynne konsystencje – w tym przypadku bowl food mocno kojarzy się ze smoothie bowl, czyli jogurtem albo mleczkiem kokosowym zmiksowanym z owocami i podanym z różnymi dodatkami.

Zobacz też: "Tradycyjnie Pyszne" z Natalią Paździor: przepis na bezę czekoladową

O nowej modzie Kristen Hartke na łamach "The Washington Post" pisze tak: "Duży talerz pełen cukierków nie prezentuje się tak atrakcyjnie. Miska wydaje się bezdenna, a im większa, tym lepsza. Amerykanie lubią duże rzeczy, dlatego zaczęli wybierać właśnie miski". Z kolei Bee Wilson, dziennikarka "The Wall Street Journal"” zauważa, że nawet książę Harry i jego żona Meghan Markle, kiedy serwują śniadanie swoim gościom, częściej podają je w miseczkach niż na talerzu.

Co do środka?

Hashtag #bowlfood został użyty na Instagramie ponad 50 tys. razy. #Foodbowl – niewiele mniej. Internauci udowadniają, że w miseczce może znaleźć się w zasadzie wszystko: posiłek na słodko albo na słono, o jednorodnej konsystencji albo składający się z kilku ułożonych obok siebie składników, zimny albo ciepły, surowy albo po obróbce. Bowl food można podać na śniadanie, obiad, kolację lub jako przekąskę. Ale uwaga – raczej nie chodzi o to, żeby wsypać do miski słone chipsy; bowl food powinno się przygotować z poszanowaniem zasad zdrowego żywienia. Chyba że będą to chipsy z jarmużu albo marchewki. W ten sposób bowl food czerpie z tradycji Buddha bowl, którą komponuje się w oparciu o zdrowe produkty.

A sama miska? Tutaj panuje pełna dowolność. Mała, duża, biała, czarna, kolorowa, porcelanowa, drewniana, idealnie okrągła albo nierówna w swojej strukturze… W zależności od użytych składników bowl food podaj z widelcem, łyżką lub pałeczkami.

Bez względu na to, jakie naczynie wybierzesz, zadbaj o estetykę. Przykładowo: danie jednogarnkowe będzie wspaniale prezentować się z kleksem gęstego jogurtu, świeżymi ziołami, skropione oliwą.

Bowl food – kilka propozycji

W miseczce może się znaleźć:

  • Porcja gorącej owsianki/jaglanki/gryczanki, ozdobiona świeżymi owocami, bakaliami, syropem klonowym, masłem orzechowym, pestkami.
  • Wytrawne danie skomponowane według klucza: porcja ryżu/kaszy + kawałki mięsa/strączków/tofu na ciepło + surowe bądź podduszone/uparowane warzywa.
  • Jogurt zmiksowany z owocami (również mrożonymi), podany z cząstkami owoców, ekspandowanymi zbożami, kawałkami czekolady.
  • Danie jednogarnkowe (również wegańskie) serwowane w towarzystwie cząstki awokado.
  • Kilka rodzajów warzyw (mogą być świeże lub gotowane) + zbożowy dodatek (to tzw. veggie bowl).
  • Danie wytrawne z dodatkiem jaja sadzonego albo w koszulce.
  • Sałatka ozdobiona świeżo posiekanymi ziołami.
  • Dowolna zupa, podana z gęstym jogurtem albo mleczkiem kokosowym, świeżą zieleniną, skropiona oliwą albo sokiem z cytryny.
  • Budyń, najlepiej domowy, podany np. z musem owocowym, płynnym słodzidłem, kawałkami owoców.
  • Sushi bowl – miska wypełniona rybą (niekoniecznie surową), warzywami i ryżem, polana sosem sojowym. Podobnie prezentuje się poké (poke) bowl, czyli hawajska miska z surową rybą, kawałkami warzyw, ryżem i dressingiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary