Bowl food, czyli jak przygotować miskę szczęścia

Zapomnij o talerzu. Posiłek podany w misce wygląda i smakuje lepiej. To trend, który pokochali Amerykanie, a także goście bawiący się na weselu księcia Harry’ego i Meghan Markle. Przygotowanie bowl food jest szybkie i dziecinnie proste.

Hashtag #bowlfood został użyty na Instagramie ponad 50 tys. razy
Źródło zdjęć: © 123RF
4

Najlepsi kucharze, restauratorzy i blogerzy kulinarni prześcigają się w wymyślaniu nietuzinkowych połączeń smakowych. W uznawanej za najlepszą restaurację świata Noma w Kopenhadze serwuje się… sos z koników polnych oraz mrówki. Weganie serwują lody na bazie aquafaby, czyli wody z puszki po strączkach. Na drugim biegunie są miłośnicy dobrego jedzenia, którzy w kuchni szukają prostoty. I to ich najbardziej ucieszy jeden z ostatnich kulinarnych trendów – bowl food.

Bowl food – jedzenie na okrągło

Warto zacząć od tego, że ten trend to tak naprawdę żaden trend. Sęk w tym, że najważniejsze, czego w tym przypadku potrzebujemy, to… zwyczajna miska (ang. bowl). Na tym wymagania się kończą. Bo bowl food polega na tym, że w ulubionej miseczce umieszcza się wszystko, na co mamy ochotę. Po prostu. Nic więc dziwnego, że mówi się o "misce szczęścia", skoro nikt nie narzuca nam, co ma zostać zaserwowane.

Skąd tendencja, by posiłek podać w miseczce zamiast na talerzu? Nie jest to żadna nowość – już w dawnych czasach, co widać po zachowanych z antyku naczyniach, potrawy jedzono z misek. Powrót do korzeni zafundowały nam.. współczesne technologie. Bowl food upowszechnił Instagram, gdzie zarówno kulinarni influencerzy, jak i zwykli użytkownicy tego serwisu zaczęli publikować zdjęcia potraw w miseczkach. Z kilku powodów. Przede wszystkim jedzenie podane w ten sposób lepiej wygląda niż na zwykłym talerzu – zwłaszcza na fotografii. Posiłek zjada się wygodniej; można śmiało rozsiąść się na kanapie z miseczką w dłoniach albo na kolanach. Co więcej, w takim naczyniu umieścimy również płynne i półpłynne konsystencje – w tym przypadku bowl food mocno kojarzy się ze smoothie bowl, czyli jogurtem albo mleczkiem kokosowym zmiksowanym z owocami i podanym z różnymi dodatkami.

Zobacz też: "Tradycyjnie Pyszne" z Natalią Paździor: przepis na bezę czekoladową

O nowej modzie Kristen Hartke na łamach "The Washington Post" pisze tak: "Duży talerz pełen cukierków nie prezentuje się tak atrakcyjnie. Miska wydaje się bezdenna, a im większa, tym lepsza. Amerykanie lubią duże rzeczy, dlatego zaczęli wybierać właśnie miski". Z kolei Bee Wilson, dziennikarka "The Wall Street Journal"” zauważa, że nawet książę Harry i jego żona Meghan Markle, kiedy serwują śniadanie swoim gościom, częściej podają je w miseczkach niż na talerzu.

Co do środka?

Hashtag #bowlfood został użyty na Instagramie ponad 50 tys. razy. #Foodbowl – niewiele mniej. Internauci udowadniają, że w miseczce może znaleźć się w zasadzie wszystko: posiłek na słodko albo na słono, o jednorodnej konsystencji albo składający się z kilku ułożonych obok siebie składników, zimny albo ciepły, surowy albo po obróbce. Bowl food można podać na śniadanie, obiad, kolację lub jako przekąskę. Ale uwaga – raczej nie chodzi o to, żeby wsypać do miski słone chipsy; bowl food powinno się przygotować z poszanowaniem zasad zdrowego żywienia. Chyba że będą to chipsy z jarmużu albo marchewki. W ten sposób bowl food czerpie z tradycji Buddha bowl, którą komponuje się w oparciu o zdrowe produkty.

A sama miska? Tutaj panuje pełna dowolność. Mała, duża, biała, czarna, kolorowa, porcelanowa, drewniana, idealnie okrągła albo nierówna w swojej strukturze… W zależności od użytych składników bowl food podaj z widelcem, łyżką lub pałeczkami.

Bez względu na to, jakie naczynie wybierzesz, zadbaj o estetykę. Przykładowo: danie jednogarnkowe będzie wspaniale prezentować się z kleksem gęstego jogurtu, świeżymi ziołami, skropione oliwą.

Bowl food – kilka propozycji

W miseczce może się znaleźć:

  • Porcja gorącej owsianki/jaglanki/gryczanki, ozdobiona świeżymi owocami, bakaliami, syropem klonowym, masłem orzechowym, pestkami.
  • Wytrawne danie skomponowane według klucza: porcja ryżu/kaszy + kawałki mięsa/strączków/tofu na ciepło + surowe bądź podduszone/uparowane warzywa.
  • Jogurt zmiksowany z owocami (również mrożonymi), podany z cząstkami owoców, ekspandowanymi zbożami, kawałkami czekolady.
  • Danie jednogarnkowe (również wegańskie) serwowane w towarzystwie cząstki awokado.
  • Kilka rodzajów warzyw (mogą być świeże lub gotowane) + zbożowy dodatek (to tzw. veggie bowl).
  • Danie wytrawne z dodatkiem jaja sadzonego albo w koszulce.
  • Sałatka ozdobiona świeżo posiekanymi ziołami.
  • Dowolna zupa, podana z gęstym jogurtem albo mleczkiem kokosowym, świeżą zieleniną, skropiona oliwą albo sokiem z cytryny.
  • Budyń, najlepiej domowy, podany np. z musem owocowym, płynnym słodzidłem, kawałkami owoców.
  • Sushi bowl – miska wypełniona rybą (niekoniecznie surową), warzywami i ryżem, polana sosem sojowym. Podobnie prezentuje się poké (poke) bowl, czyli hawajska miska z surową rybą, kawałkami warzyw, ryżem i dressingiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka