Boczek pieczony z jabłkami. Miękki i niesamowicie aromatyczny
Wyborny pieczony boczek w sam raz na Święta. tak przygotowane mięso będzie wyjątkowo miękkie i aromatyczne. Sok jabłkowy możecie z powodzeniem zastąpić cydrem. Pieczony boczek doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Boczek natrzeć pieprzem, solą, czosnkiem i majerankiem. Skropić olejem. Pozostawić w lodówce do następnego dnia.
- Następnie wraz z marynatą wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, podlać sokiem, obłożyć plastrami cebuli i piec przez około 60 minut.
- Jabłka obrać i pokroić w plastry 1 cm. Masło i miód rozgrzać na patelni i podsmażyć plastry jabłek.
- Boczek pokroić w plastry, podsmażyć na patelni razem z jabłkami. Podawać z kaszą gryczaną.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl