Zapiekanka ziemniaczana ze śliwkami, marchewką i boczkiem
Nadchodzą jesienne chłody. Ziemniaki są jednym z tym cudownych warzyw, z których możemy w prosty sposób wyczarować smakowite dania, które wspaniale rozgrzewają i sycą. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i śliwkami to przepyszna propozycja na jesienny obiad.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g węgierek
- 250 g wędzonego boczku
- 2 kg ziemniaków
- 4 cebule
- 200 g marchewki
- 3 jajka
- 2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz do smaku
Przepis
- Ziemniaki oraz cebule obieramy i ścieramy na tarce lub siekaczu do warzyw.
- Dodajemy jajka, majeranek, sól, pieprz, podgotowaną, przestudzoną marchewkę i mieszamy.
- Boczek kroimy w kostkę. Czterema łyżkami boczku wysypujemy naczynie żaroodporne, a pozostałą część dodajemy do masy ziemniaczanej i mieszamy.
- Naczynie wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i przez chwilę go podpiekamy.
- Na boczek wykładamy masę ziemniaczaną i przykrywamy ją połówkami śliwek (wcześniej myjemy je, usuwamy pestki, przecinamy na pół).
- Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 200 stopni C, podajemy na ciepło.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl