Zapiekanka ziemniaczana ze śliwkami, marchewką i boczkiem

Nadchodzą jesienne chłody. Ziemniaki są jednym z tym cudownych warzyw, z których możemy w prosty sposób wyczarować smakowite dania, które wspaniale rozgrzewają i sycą. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i śliwkami to przepyszna propozycja na jesienny obiad.

Zapiekanka ziemniaczanaZapiekanka ziemniaczana
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g węgierek
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 kg ziemniaków
  • 4 cebule
  • 200 g marchewki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Przepis

  • Ziemniaki oraz cebule obieramy i ścieramy na tarce lub siekaczu do warzyw.
  • Dodajemy jajka, majeranek, sól, pieprz, podgotowaną, przestudzoną marchewkę i mieszamy.
  • Boczek kroimy w kostkę. Czterema łyżkami boczku wysypujemy naczynie żaroodporne, a pozostałą część dodajemy do masy ziemniaczanej i mieszamy.
  • Naczynie wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i przez chwilę go podpiekamy.
  • Na boczek wykładamy masę ziemniaczaną i przykrywamy ją połówkami śliwek (wcześniej myjemy je, usuwamy pestki, przecinamy na pół).
  • Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 200 stopni C, podajemy na ciepło.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę