Ziemniaki zapiekane z boczkiem. Wyśmienity dodatek do obiadu prosto od Ewy Wachowicz

Owinięte w plastry boczku zapiekane ziemniaki to wspaniały dodatek do obiadu. Z powodzeniem można je również jeść jako przekąskę. Zapewniamy, że smakują dużo lepiej niż frytki i znikają z talerza w tempie ekspresowym.

Ziemniaki zapiekane z boczkiemZiemniaki zapiekane z boczkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | E. Rejmer

Jeśli szukacie pomysłów na ziemniaki w nowej, ciekawej odsłonie, to dobrze trafiliście. Koniec z nudnymi gotowanymi ziemniakami.

Zapiekane ziemniaki z przepisu Ewy Wachowicz są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby móc cieszyć się smakiem tych pysznych, chrupiących warzyw. Można zaserwować je zarówno jako dodatek do dań warzywnych i mięsnych, jak i jako przekąskę do maczania w domowym sosie czosnkowym.

Przepis na ziemniaki zapiekane z boczkiem

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 32 plasterki boczku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają

Na sos czosnkowy:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy, ale nie obieramy. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do miękkości.
  2. Czekamy, aż nieco przestygną i przekrawamy na ćwiartki.
  3. Nacieramy je solą i majerankiem, a następnie owijamy w plasterki boczku.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy też ząbki czosnku.
  5. Naczynie wstawiamy do piekarnika na pół godziny.
  6. Do ziemniaków przygotowujemy sos czosnkowy. Jogurt mieszamy z majonezem, natką i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟