Ziemniaki zapiekane z boczkiem. Wyśmienity dodatek do obiadu prosto od Ewy Wachowicz

Owinięte w plastry boczku zapiekane ziemniaki to wspaniały dodatek do obiadu. Z powodzeniem można je również jeść jako przekąskę. Zapewniamy, że smakują dużo lepiej niż frytki i znikają z talerza w tempie ekspresowym.

Ziemniaki zapiekane z boczkiemZiemniaki zapiekane z boczkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | E. Rejmer

Jeśli szukacie pomysłów na ziemniaki w nowej, ciekawej odsłonie, to dobrze trafiliście. Koniec z nudnymi gotowanymi ziemniakami.

Zapiekane ziemniaki z przepisu Ewy Wachowicz są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby móc cieszyć się smakiem tych pysznych, chrupiących warzyw. Można zaserwować je zarówno jako dodatek do dań warzywnych i mięsnych, jak i jako przekąskę do maczania w domowym sosie czosnkowym.

Przepis na ziemniaki zapiekane z boczkiem

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 32 plasterki boczku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają

Na sos czosnkowy:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy, ale nie obieramy. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do miękkości.
  2. Czekamy, aż nieco przestygną i przekrawamy na ćwiartki.
  3. Nacieramy je solą i majerankiem, a następnie owijamy w plasterki boczku.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy też ząbki czosnku.
  5. Naczynie wstawiamy do piekarnika na pół godziny.
  6. Do ziemniaków przygotowujemy sos czosnkowy. Jogurt mieszamy z majonezem, natką i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości