Ziemniaki zapiekane z boczkiem. Wyśmienity dodatek do obiadu prosto od Ewy Wachowicz
Owinięte w plastry boczku zapiekane ziemniaki to wspaniały dodatek do obiadu. Z powodzeniem można je również jeść jako przekąskę. Zapewniamy, że smakują dużo lepiej niż frytki i znikają z talerza w tempie ekspresowym.
Jeśli szukacie pomysłów na ziemniaki w nowej, ciekawej odsłonie, to dobrze trafiliście. Koniec z nudnymi gotowanymi ziemniakami.
Zapiekane ziemniaki z przepisu Ewy Wachowicz są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby móc cieszyć się smakiem tych pysznych, chrupiących warzyw. Można zaserwować je zarówno jako dodatek do dań warzywnych i mięsnych, jak i jako przekąskę do maczania w domowym sosie czosnkowym.
Przepis na ziemniaki zapiekane z boczkiem
Składniki:
- 8 dużych ziemniaków
- 32 plasterki boczku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają
Na sos czosnkowy:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- garść posiekanej natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie myjemy, ale nie obieramy. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do miękkości.
- Czekamy, aż nieco przestygną i przekrawamy na ćwiartki.
- Nacieramy je solą i majerankiem, a następnie owijamy w plasterki boczku.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy też ząbki czosnku.
- Naczynie wstawiamy do piekarnika na pół godziny.
- Do ziemniaków przygotowujemy sos czosnkowy. Jogurt mieszamy z majonezem, natką i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.