Ziemniaki zapiekane z boczkiem. Wyśmienity dodatek do obiadu prosto od Ewy Wachowicz

Owinięte w plastry boczku zapiekane ziemniaki to wspaniały dodatek do obiadu. Z powodzeniem można je również jeść jako przekąskę. Zapewniamy, że smakują dużo lepiej niż frytki i znikają z talerza w tempie ekspresowym.

Ziemniaki zapiekane z boczkiemZiemniaki zapiekane z boczkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | E. Rejmer

Jeśli szukacie pomysłów na ziemniaki w nowej, ciekawej odsłonie, to dobrze trafiliście. Koniec z nudnymi gotowanymi ziemniakami.

Zapiekane ziemniaki z przepisu Ewy Wachowicz są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby móc cieszyć się smakiem tych pysznych, chrupiących warzyw. Można zaserwować je zarówno jako dodatek do dań warzywnych i mięsnych, jak i jako przekąskę do maczania w domowym sosie czosnkowym.

Przepis na ziemniaki zapiekane z boczkiem

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 32 plasterki boczku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórek i pomidor. Zakazane połączenie, które Polacy uwielbiają

Na sos czosnkowy:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy, ale nie obieramy. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do miękkości.
  2. Czekamy, aż nieco przestygną i przekrawamy na ćwiartki.
  3. Nacieramy je solą i majerankiem, a następnie owijamy w plasterki boczku.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy też ząbki czosnku.
  5. Naczynie wstawiamy do piekarnika na pół godziny.
  6. Do ziemniaków przygotowujemy sos czosnkowy. Jogurt mieszamy z majonezem, natką i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów