Roladki z wątróbką w sosie śliwkowym

Oto prawdziwa gratka dla miłośników podrobów. W tym wydaniu z powodzeniem sprawdza się także na świątecznym stole. Roladki faszerowane wątróbką drobiową, zawinięte w aromatyczny boczek, który sprawia, że roladki są soczyste i smaczne. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Roladki z wątróbką w sosie śliwkowymRoladki z wątróbką w sosie śliwkowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 150 g wątroby drobiowej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz
  • 200 g boczku wędzonego paski

Składniki na sos śliwkowy:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g wody
  • 1 kostka rosołowa
  • ¼ łyżeczki soli
  • 50 g białego wina
  • 200 g śliwek suszonych
  • pieprz
  • 1/4 łyżeczki tymianku

Przepis

  • Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.
  • Cebulę obieram drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Następnie dodaję oczyszczoną, umytą drobno pokrojoną wątróbkę, smażę około 10 minut. Cebulę z wątrobą przekładam do naczynia blendera, wsypuję bułkę tartą, majeranek, sól, pieprz i blenduję około 2 minut. Każdy plaster mięsa smaruję 2 łyżkami farszu z wątróbki.
  • Dłuższe boki mięsa składam do środka, następnie mięso zwijam w roladki.
  • Każdą roladkę owijam boczkiem, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180 st. C.
  • Sposób przygotowania sosu: cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju w rondelku. Następnie wlewam wodę, wino, dodaję kostkę rosołową, śliwki suszone, wsypuję sól, pieprz, tymianek, gotuję około 30 minut. Na koniec lekko blenduję blenderem.
  • Roladki po upieczeniu podaję z sosem śliwkowym i ziemniakami.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni