Bigos z młodej kapusty
Młoda biała kapusta jest o wiele delikatniejsza, bardziej soczysta i słodsza od tej dojrzałej. Dostarcza niewiele kalorii, za to kryje w sobie bogactwo cennych witamin, związków mineralnych czy błonnika. Możemy z niej przygotować wiele szybkich i smacznych dań. Wypróbujcie przepis z bloga "Królestwo Garów" na bigos z młodej kapusty.
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kapustę poszatkować, przełożyć do miski i posolić, tak z pełną łyżkę soli na główkę kapusty. Porządnie wymieszać i odstawić, aby puściła sok. Poprzez nasolenie kapusty i odciśnięcie soku pozbywamy się z niej goryczki.
- Boczek pokroić w słupki. Cebulę pokroić w półplasterki. Kiełbasę pokroić w plasterki.
- Boczek wrzucić do garnka z grubym dnem i na niewielkim ogniu podsmażyć. Dodać kiełbasę. Podsmażyć.
- Jeżeli boczek i kiełbasa są za mało tłuste, należy dodać łyżkę tłuszczu, najlepiej smalcu, ale może być również olej.
- Następnie dodać cebulę i razem dusić, aż cebula zmięknie.
- Dodać odciśniętą kapustę, wlać 300 ml wody, dodać listek laurowy, pieprz i ziele angielski i dusić około 30 minut. Dodać pomidory i kumin. Dusić razem z 10 minut.
- Kapustę podczas gotowania należy często mieszać. Kapusty nie przykrywamy podczas gotowania.
- Gotować, aż kapusta osiągnie wymaganą przez nas twardość – jedni wolą miękką inni lekko twardą. Kapusta nie lubi dusić się na sucho. W razie potrzeby dolewać gorącą wodę.
- Następnie należy dodać sok z cytryny, cukier i sól do smaku. Zagotować. Dodać posiekany koperek. Wymieszać. Można dodać zasmażkę z mąki i masła.
- Na patelni podsmażyć 1,5 łyżki mąki, gdy zacznie się rumienić dodać 2 łyżki masła i wymieszać. Wlać trochę wywaru z kapusty, wymieszać i przełożyć do garnka z kapustą. Zagotować.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl