WAŻNE
TERAZ

Właściciel psów, które zagryzły 46-latka, zatrzymany

Bigos z młodej kapusty

Młoda biała kapusta jest o wiele delikatniejsza, bardziej soczysta i słodsza od tej dojrzałej. Dostarcza niewiele kalorii, za to kryje w sobie bogactwo cennych witamin, związków mineralnych czy błonnika. Możemy z niej przygotować wiele szybkich i smacznych dań. Wypróbujcie przepis z bloga "Królestwo Garów" na bigos z młodej kapusty.

Bigos z młodej kapustyBigos z młodej kapusty
Joanna Krzewińska

Składniki

  • młoda kapusta ok. 1,5 kg,
  • sól,
  • 200 g cebuli,
  • 150 g boczku wędzonego parzonego,
  • 200–250 g kiełbasy (np. wiejskiej),
  • puszka pomidorów krojonych,
  • 1 listek laurowy,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 8–10 ziaren pieprzu czarnego,
  • 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego),
  • 1/2 pęczka koperku,
  • sok z cytryny,
  • cukier.

Przepis

  • Kapustę poszatkować, przełożyć do miski i posolić, tak z pełną łyżkę soli na główkę kapusty. Porządnie wymieszać i odstawić, aby puściła sok. Poprzez nasolenie kapusty i odciśnięcie soku pozbywamy się z niej goryczki.
  • Boczek pokroić w słupki. Cebulę pokroić w półplasterki. Kiełbasę pokroić w plasterki.
  • Boczek wrzucić do garnka z grubym dnem i na niewielkim ogniu podsmażyć. Dodać kiełbasę. Podsmażyć.
  • Jeżeli boczek i kiełbasa są za mało tłuste, należy dodać łyżkę tłuszczu, najlepiej smalcu, ale może być również olej.
  • Następnie dodać cebulę i razem dusić, aż cebula zmięknie.
  • Dodać odciśniętą kapustę, wlać 300 ml wody, dodać listek laurowy, pieprz i ziele angielski i dusić około 30 minut. Dodać pomidory i kumin. Dusić razem z 10 minut.
  • Kapustę podczas gotowania należy często mieszać. Kapusty nie przykrywamy podczas gotowania.
  • Gotować, aż kapusta osiągnie wymaganą przez nas twardość – jedni wolą miękką inni lekko twardą. Kapusta nie lubi dusić się na sucho. W razie potrzeby dolewać gorącą wodę.
  • Następnie należy dodać sok z cytryny, cukier i sól do smaku. Zagotować. Dodać posiekany koperek. Wymieszać. Można dodać zasmażkę z mąki i masła.
  • Na patelni podsmażyć 1,5 łyżki mąki, gdy zacznie się rumienić dodać 2 łyżki masła i wymieszać. Wlać trochę wywaru z kapusty, wymieszać i przełożyć do garnka z kapustą. Zagotować.
Wybrane dla Ciebie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Sezon na ten wielkopolski przysmak właśnie się rozpoczął. Biegnij do marketów po chwilę słodkiej rozkoszy
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów