Biszkopt z agrestową pianką

To kolejna, pyszna propozycja na letnie ciasto. Biszkopt przykryty jest masą agrestową zrobioną ze sporej ilości owoców i budyniu - w smaku jest ona kwaskowata i intensywna, co dobrze komponuję z ubitą śmietanką. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", całość jest lekka i orzeźwiająca.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

To kolejna, pyszna propozycja na letnie ciasto. Biszkopt przykryty jest masą agrestową zrobioną ze sporej ilości owoców i budyniu - w smaku jest ona kwaskowata i intensywna, co dobrze komponuje się z ubitą śmietanką. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", całość jest lekka i orzeźwiająca.

Składniki na biszkopt:
5 jajek - osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżeczki octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
1kg umytego, obranego z końcówek agrestu
300 ml wody
130 g cukru
3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru + około 200 ml wody
Wierzch:
500g śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka agrestowa
zielony maczek cukrowy

Biszkopt:

  1. Żółtka roztrzepać widelcem. Dodać ocet, proszek do pieczenia, wymieszać (żółtka będą rosły).
  2. W drugiej misce białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie, ciągle mieszając, dodać w 3-4 partiach żółtka, wymieszać. Na wierzch masy przesiać mąkę i wymieszać delikatnie łyżką.
  3. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm (można użyć trochę większej), wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 stopni C na funkcji termoobieg przez około 35-40 minut (na funkcji góra-dół w 180 stopni C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić je do całkowitego ostygnięcia. Nadzienie:
  4. Do rondelka z grubym dnem przełożyć agrest, wlać 300 ml wody i zagotować. Trzymać na ogniu przez około 5 minut, aż agrest będzie miękki i będzie się rozpadał (jak będzie miękki, można go zmiksować ręcznym mikserem, żeby masa agrestowa był bardziej gładka, ale ja nie miksowałam). Dodać cukier, wymieszać.
  5. Budynie rozmieszać w około 200 ml wody i dodać je do agrestu, energicznie wymieszać. Zagotować agrestowy budyń i trzymać go na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10 minut. Następnie przelać go na ostygnięty biszkopt w blaszce i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch:
  6. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia (galaretka ma być zimna, lekko tężejąca).
  7. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie, ciągle mieszając mikserem, powoli dodawać galaretkę (masa powinna być gęsta, żeby można było ją rozprowadzić łyżką).
  8. Gotową śmietankę rozprowadzić po wierzchu masy agrestowej i odstawić, aby stężała. Wierzch ciasta przed podaniem można posypać zieloną posypką cukrową, jak chwilę postoi, roztopi się, tworząc zielone kropelki.

[

Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca