Biszkopt z agrestową pianką
To kolejna, pyszna propozycja na letnie ciasto. Biszkopt przykryty jest masą agrestową zrobioną ze sporej ilości owoców i budyniu - w smaku jest ona kwaskowata i intensywna, co dobrze komponuję z ubitą śmietanką. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", całość jest lekka i orzeźwiająca.
To kolejna, pyszna propozycja na letnie ciasto. Biszkopt przykryty jest masą agrestową zrobioną ze sporej ilości owoców i budyniu - w smaku jest ona kwaskowata i intensywna, co dobrze komponuje się z ubitą śmietanką. Jak zapewnia Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", całość jest lekka i orzeźwiająca.
Składniki na biszkopt:
5 jajek - osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżeczki octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
1kg umytego, obranego z końcówek agrestu
300 ml wody
130 g cukru
3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru + około 200 ml wody
Wierzch:
500g śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
1 łyżka cukru pudru
1 galaretka agrestowa
zielony maczek cukrowy
Biszkopt:
- Żółtka roztrzepać widelcem. Dodać ocet, proszek do pieczenia, wymieszać (żółtka będą rosły).
- W drugiej misce białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie, ciągle mieszając, dodać w 3-4 partiach żółtka, wymieszać. Na wierzch masy przesiać mąkę i wymieszać delikatnie łyżką.
- Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm (można użyć trochę większej), wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 stopni C na funkcji termoobieg przez około 35-40 minut (na funkcji góra-dół w 180 stopni C). Po wyjęciu z piekarnika odstawić je do całkowitego ostygnięcia. Nadzienie:
- Do rondelka z grubym dnem przełożyć agrest, wlać 300 ml wody i zagotować. Trzymać na ogniu przez około 5 minut, aż agrest będzie miękki i będzie się rozpadał (jak będzie miękki, można go zmiksować ręcznym mikserem, żeby masa agrestowa był bardziej gładka, ale ja nie miksowałam). Dodać cukier, wymieszać.
- Budynie rozmieszać w około 200 ml wody i dodać je do agrestu, energicznie wymieszać. Zagotować agrestowy budyń i trzymać go na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10 minut. Następnie przelać go na ostygnięty biszkopt w blaszce i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wierzch:
- Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia (galaretka ma być zimna, lekko tężejąca).
- Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie, ciągle mieszając mikserem, powoli dodawać galaretkę (masa powinna być gęsta, żeby można było ją rozprowadzić łyżką).
- Gotową śmietankę rozprowadzić po wierzchu masy agrestowej i odstawić, aby stężała. Wierzch ciasta przed podaniem można posypać zieloną posypką cukrową, jak chwilę postoi, roztopi się, tworząc zielone kropelki.
[
]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.
Sprawdź również: ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą.