Trwa ładowanie...
dspzfjx
dspzfjx

Bigos po szwedzku

Przepis

Bigos gości nie tylko na polskich stołach. Swoją wersję dania z kiszonej kapusty i mięsa mają także Szwedzi. Sekretnym dodatkiem jest białe wino oraz jabłko Przetestujecie przepis?

5.0
(1 głos)
Oceń:
dspzfjx
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Bigos po szwedzku
Fotolia
Składniki
  • 1 kg wędzonej wieprzowiny (boczek, żeberka)
  • 1/2 kg białej drobno skrojonej kapusty
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 obrane i pokrojone w pół plastry cebule
  • 1 obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone jabłko
  • 2 szklanki białego wina
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz do smaku
Przepis

W dużym rondlu podsmażyć pokrojone w kostkę mięso wieprzowe (dodać smalcu, jeśli to konieczne). Przyrumienione mięso wyjąć i odłożyć. Do rondla dodać cebulę, podsmażyć na złoty kolor, dodać kapustę i mięso, dusić pod przykryciem 10 minut. Kiszoną kapustę wypłukać, obsączyć na durszlaku. Dodać do rondla, wlać wino, przyprawić, wymieszać i dusić mieszając przez około 1 godzinę.

Przepis dodał użytkownik Gosia25

Bigos po szwedzku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
dspzfjx

Podziel się opinią

Share
dspzfjx
dspzfjx
dspzfjx
dspzfjx
dspzfjx