Biesiaduj z głową

Boisz się, że po świętach przytyjesz? Nie masz szans na dietetyczne potrawy? Głowa do góry! Tak naprawdę to, ile centymetrów przybędzie w pasie, zależy tylko od własnej samodyscypliny.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Boisz się, że po świętach przytyjesz? Nie masz szans na dietetyczne potrawy? Głowa do góry! Tak naprawdę to, ile centymetrów przybędzie w pasie, zależy tylko od własnej samodyscypliny.

Przed świętami podajemy kilka podstawowych zasad, które pomogą ci ograniczyć przyrost zbędnych kilogramów. Jeśli więc nie wychodzisz z założenia, że „pięknego ciałka nigdy dość" i chcesz, aby twoja figura wyglądała podobnie, jak przed świętami - zapraszamy do lektury.

Dobrze zjeść dobrze

Wigilia jest prawdziwym sprawdzianem silnej woli. I chociaż jest to czas postu, postaraj się nie głodzić. Warto zjeść lekkie śniadanie i obiad. Trudno jest przecież ograniczyć jedzenie, gdy jest się potwornie głodnym, więc wcześniejsze odmówienie sobie przyjemności zaowocuje wielkim obżarstwem.

Zanim zasiądziesz do stołu, wypij szklankę wody. Nie chodzi tutaj o napoje gazowane, soki, itp., a o zwykłą mineralną. Dzięki wodzie wypełnimy część żołądka i szybciej poczujemy sytość.

Na świątecznym stole pojawia się 12 dań (czasem więcej), których po prostu trzeba skosztować. Pamiętaj: nie musisz zjadać pełnej, obiadowej porcji każdej z tych potraw! Nie chodzi o to, żeby się głodzić, ale zacznij od „uszczknięcia" wszystkiego. Jedz po trochu. Nakładaj na talerz małe ilości. Delektuj się wszystkimi potrawami. Im dłużej trzymasz je w ustach, tym szybciej poczujesz sytość. Poza tym to święta. Gdy już skosztujesz wszystkiego, zawsze będziesz mógł dojeść.

Pamiętaj: zawsze warto rozpocząć jedzenie od dań, które lubisz najbardziej. Gdy zaspokoisz pierwszy głód, łatwiej ci będzie zrezygnować z pozostałych potraw lub zjeść ich naprawdę minimalną ilość. A przecież nie chodzi o to, żeby się głodzić, ale najeść i za dużo nie przytyć.

Do wysokokalorycznych mięs zawsze dobrze jest dodać chrzan lub ćwikłę, które ułatwiają trawienie. Nie dosalaj potraw. Sól zatrzymuje w organizmie wodę, która także jest przyczyną tuszy. Do doprawiania dań doskonale nadają się za to zioła, w tym pieprz.

Desery i inne słodkości, w tym ciasta, dobrze jest zjeść popijając kawą. I wcale nie jest to wymysł rodem z drogiej restauracji. Dzięki cukrom i kofeinie tłuszcze naprawdę będą szybciej strawione. Pamiętaj jednak, aby nie próbować wszystkich ciast od razu. Daj szansę żołądkowi. Jedząc słodycze w małych ilościach, zjesz mniej i szybciej poczujesz, że żołądek już jest pełen.

Co do picia?

Pij dużo wody mineralnej. Unikaj alkoholi. Likiery, ajerkoniaki, piwo - to prawdziwe bomby kaloryczne. Jeżeli już masz ochotę na porcję procentów, zamiast drinka wypij kieliszek czystej wódki z colą light, a najlepiej czerwone, wytrawne wino. W żadnym wypadku nie należy przesadzać z ilością. Im mniej, tym lepiej. Lepiej się powstrzymać przez te kilka dni, niż wprowadzać sobie wielotygodniową, rygorystyczną dietę. Prawda?

Dzień zakończ najlepiej filiżanką zielonej herbaty lub mięty. I na koniec jeszcze jedna dobra rada. Nie spędzaj wszystkich świątecznych dni przy stole. Zabierz rodzinę na spacer. Zamiast w gości, wybierzcie się na przykład do parku. Nic tak nie pomoże zrzucić zbędnych kilogramów, jak odrobina ruchu.

qk

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja