Amarantus. Pseudozboże o niezwykłych cechach

Nazwa "amarantus" pochodzi od greckiego słowa amarantos, które oznacza "trwającego wiecznie" lub "tego, który nigdy nie gaśnie" - nazwa ta odnosi się do kwiatów amarantusa, które nie bledną nawet po wysuszeniu.

AmarantusAmarantus w kuchni najczęściej wykorzystywany jest jako ziarno ekspandowane i stanowi zdrową przekąskę w połączeniu z miodem
Źródło zdjęć: © 123RF

Amarantus został udomowiony prawdopodobnie ok. 5-7 tysięcy lat temu przez Inków, a następnie rozpowszechniony przez Azteków. Aztekowie cenili go za wartości odżywcze, ale miał też on dla nich znaczenie religijne. Podczas niektórych uroczystości ziarno amarantusa mieszano z miodem i tworzono z niego wizerunki bogów. Potem dzielono je na kawałki i rozdawano wśród uczestników ceremonii.

Z czasem uprawy amarantusa zawędrowały do Azji i Afryki. Natomiast w Nepalu, Indiach i Pakistanie, roślina także miała znaczenie religijne.

W XVI wieku amarantus dotarł do Europy, będąc początkowo rośliną dekoracyjną. 50 lat temu John Downton odkrył jej wartości odżywcze, stwierdzając, że jego ziarna zawierają o wiele więcej białka niż kukurydza czy pszenica. I wtedy rozpoczęto uprawy rośliny do celów konsumpcyjnych. Natomiast 15 lat po odkryciu Dawntona, amarantus trafił w kosmos - uprawiano go na pokładzie statku kosmicznego NASA, a ciastka z amarantusa znalazły się w diecie astronautów.

Superfood dla serca. Zobacz, co jeść

Z klasyfikacji botanicznej wynika, że amarantus jest pseudozbożem, bowiem wywodzi się on z innej rodziny roślin, niż pozostałe zboża. Ale swoimi walorami odżywczymi je przewyższa. W diecie wykorzystywany jest podobnie jak pszenica czy owies.

Dodatkową zaletą tej rośliny jest fakt, że potrafi ona wytrzymać wiele dni bez wody, co sprawia, że może być uprawiana w Afryce Subsaharyjskiej.

Jednak najbardziej zjawiskową częścią amarantusa są jego kwiaty o intensywnej różowoczerwonej barwie. Stąd też nazwa jednego z kolorów - amarantusowy.

Amarantus spełnia dużą rolę w światowej kulturze i gospodarce. Już w czasach antycznych wykorzystywano go przy produkcji kosmetyków. Jest stosowany w browarach jako podstawa piwa bezglutenowego. Wykorzystuje się go do oczyszczania gleby z toksycznego lidu.

Amarantus - zastosowanie w kuchni

Amarantus w kuchni najczęściej wykorzystywany jest jako ziarno ekspandowane i stanowi zdrową przekąskę w połączeniu z miodem. Ugotowane ziarna amarantusa są składnikiem granoli zastępując płatki owsiane. Jest też świetnym dodatkiem do dań obiadowych, jako zamiennik kasz, ryżu czy ziemniaków.

Mąka z amarantusa sprawdza się świetnie w naleśnikach, plackach, babeczkach czy krakersach. Dodawana jest także do innych mąk przy wypieku zdrowego pieczywa.

Wykorzystuje się również liście amarantusa, które dostarczają cennych składników odżywczych, są one jadalne i bardzo korzystnie wpływają na ludzki organizm. Można je dodawać do zup, sałatek i jako zamiennik szpinaku.

Amarantus - wartości odżywcze

Amarantus to superfood, ponieważ jego najcenniejszy składnik to skwalen - lipid. Dla człowieka o tyle istotny, że ma działanie antynowotworowe, grzybobójcze i antybakteryjne. Lipid ten bowiem dostarcza tlen do komórek, spowalniając ich starzenie się i poprawia ich zdolności obronne.

Bardzo wysoka zawartość białka w amarantusie pozwala porcją 150 g zaspokoić dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na ten składnik.

Posiada on także cenne aminokwasy, wapń, witaminę K, C, fosfor. Zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi, usprawnia pracę układu trawiennego i daje uczucie sytości. Amarantus nie zawiera glutenu i dlatego sprawdza się w diecie osób z brakiem tolerancji na gluten.

Amarantus
© 123RF

Cechuje się wysokim poziomem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego po otwarciu opakowania z amarantusem, należy przechowywać go w lodówce, a czas przechowywania może być długi.

Amarantus z jabłkiem i migdałami

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanych ziaren amarantusa,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki pokruszonych migdałów,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  1. Amarantus wymieszaj z miodem i cynamonem.
  2. Obierz jabłko i połowę zetrzyj na tarce, dodaj do ziaren z miodem i wymieszaj.
  3. Resztę jabłka pokrój na plasterki, połóż na wierzchu i posyp migdałami.

Sałatka z amarantusem i łososiem

Składniki:

  • 3 łyżki gotowanego amarantusa,
  • garść sałaty,
  • 1 zielony ogórek,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 plaster wędzonego łososia,
  • 1 łyżka kiełków,
  • sól i pieprz,
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Jogurt wymieszaj z solą i pieprzem . 
  2. Do miski włóż amarantus, sałaty, pokrojoną paprykę i ogórek oraz łososia pokrojonego na paski. Lekko wymieszaj.
  3. Polej jogurtem i oliwą, połóż kiełki.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki