Amarantus. Pseudozboże o niezwykłych cechach
Nazwa "amarantus" pochodzi od greckiego słowa amarantos, które oznacza "trwającego wiecznie" lub "tego, który nigdy nie gaśnie" - nazwa ta odnosi się do kwiatów amarantusa, które nie bledną nawet po wysuszeniu.
Amarantus został udomowiony prawdopodobnie ok. 5-7 tysięcy lat temu przez Inków, a następnie rozpowszechniony przez Azteków. Aztekowie cenili go za wartości odżywcze, ale miał też on dla nich znaczenie religijne. Podczas niektórych uroczystości ziarno amarantusa mieszano z miodem i tworzono z niego wizerunki bogów. Potem dzielono je na kawałki i rozdawano wśród uczestników ceremonii.
Z czasem uprawy amarantusa zawędrowały do Azji i Afryki. Natomiast w Nepalu, Indiach i Pakistanie, roślina także miała znaczenie religijne.
W XVI wieku amarantus dotarł do Europy, będąc początkowo rośliną dekoracyjną. 50 lat temu John Downton odkrył jej wartości odżywcze, stwierdzając, że jego ziarna zawierają o wiele więcej białka niż kukurydza czy pszenica. I wtedy rozpoczęto uprawy rośliny do celów konsumpcyjnych. Natomiast 15 lat po odkryciu Dawntona, amarantus trafił w kosmos - uprawiano go na pokładzie statku kosmicznego NASA, a ciastka z amarantusa znalazły się w diecie astronautów.
Superfood dla serca. Zobacz, co jeść
Z klasyfikacji botanicznej wynika, że amarantus jest pseudozbożem, bowiem wywodzi się on z innej rodziny roślin, niż pozostałe zboża. Ale swoimi walorami odżywczymi je przewyższa. W diecie wykorzystywany jest podobnie jak pszenica czy owies.
Dodatkową zaletą tej rośliny jest fakt, że potrafi ona wytrzymać wiele dni bez wody, co sprawia, że może być uprawiana w Afryce Subsaharyjskiej.
Jednak najbardziej zjawiskową częścią amarantusa są jego kwiaty o intensywnej różowoczerwonej barwie. Stąd też nazwa jednego z kolorów - amarantusowy.
Amarantus spełnia dużą rolę w światowej kulturze i gospodarce. Już w czasach antycznych wykorzystywano go przy produkcji kosmetyków. Jest stosowany w browarach jako podstawa piwa bezglutenowego. Wykorzystuje się go do oczyszczania gleby z toksycznego lidu.
Amarantus - zastosowanie w kuchni
Amarantus w kuchni najczęściej wykorzystywany jest jako ziarno ekspandowane i stanowi zdrową przekąskę w połączeniu z miodem. Ugotowane ziarna amarantusa są składnikiem granoli zastępując płatki owsiane. Jest też świetnym dodatkiem do dań obiadowych, jako zamiennik kasz, ryżu czy ziemniaków.
Mąka z amarantusa sprawdza się świetnie w naleśnikach, plackach, babeczkach czy krakersach. Dodawana jest także do innych mąk przy wypieku zdrowego pieczywa.
Wykorzystuje się również liście amarantusa, które dostarczają cennych składników odżywczych, są one jadalne i bardzo korzystnie wpływają na ludzki organizm. Można je dodawać do zup, sałatek i jako zamiennik szpinaku.
Amarantus - wartości odżywcze
Amarantus to superfood, ponieważ jego najcenniejszy składnik to skwalen - lipid. Dla człowieka o tyle istotny, że ma działanie antynowotworowe, grzybobójcze i antybakteryjne. Lipid ten bowiem dostarcza tlen do komórek, spowalniając ich starzenie się i poprawia ich zdolności obronne.
Bardzo wysoka zawartość białka w amarantusie pozwala porcją 150 g zaspokoić dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na ten składnik.
Posiada on także cenne aminokwasy, wapń, witaminę K, C, fosfor. Zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi, usprawnia pracę układu trawiennego i daje uczucie sytości. Amarantus nie zawiera glutenu i dlatego sprawdza się w diecie osób z brakiem tolerancji na gluten.
Cechuje się wysokim poziomem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego po otwarciu opakowania z amarantusem, należy przechowywać go w lodówce, a czas przechowywania może być długi.
Amarantus z jabłkiem i migdałami
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanych ziaren amarantusa,
- 1 jabłko,
- 2 łyżki pokruszonych migdałów,
- 2 łyżeczki miodu,
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- Amarantus wymieszaj z miodem i cynamonem.
- Obierz jabłko i połowę zetrzyj na tarce, dodaj do ziaren z miodem i wymieszaj.
- Resztę jabłka pokrój na plasterki, połóż na wierzchu i posyp migdałami.
Sałatka z amarantusem i łososiem
Składniki:
- 3 łyżki gotowanego amarantusa,
- garść sałaty,
- 1 zielony ogórek,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 plaster wędzonego łososia,
- 1 łyżka kiełków,
- sól i pieprz,
- oliwa
Przygotowanie:
- Jogurt wymieszaj z solą i pieprzem .
- Do miski włóż amarantus, sałaty, pokrojoną paprykę i ogórek oraz łososia pokrojonego na paski. Lekko wymieszaj.
- Polej jogurtem i oliwą, połóż kiełki.