Amarantus. Pseudozboże o niezwykłych cechach

Nazwa "amarantus" pochodzi od greckiego słowa amarantos, które oznacza "trwającego wiecznie" lub "tego, który nigdy nie gaśnie" - nazwa ta odnosi się do kwiatów amarantusa, które nie bledną nawet po wysuszeniu.

AmarantusAmarantus w kuchni najczęściej wykorzystywany jest jako ziarno ekspandowane i stanowi zdrową przekąskę w połączeniu z miodem
Źródło zdjęć: © 123RF

Amarantus został udomowiony prawdopodobnie ok. 5-7 tysięcy lat temu przez Inków, a następnie rozpowszechniony przez Azteków. Aztekowie cenili go za wartości odżywcze, ale miał też on dla nich znaczenie religijne. Podczas niektórych uroczystości ziarno amarantusa mieszano z miodem i tworzono z niego wizerunki bogów. Potem dzielono je na kawałki i rozdawano wśród uczestników ceremonii.

Z czasem uprawy amarantusa zawędrowały do Azji i Afryki. Natomiast w Nepalu, Indiach i Pakistanie, roślina także miała znaczenie religijne.

W XVI wieku amarantus dotarł do Europy, będąc początkowo rośliną dekoracyjną. 50 lat temu John Downton odkrył jej wartości odżywcze, stwierdzając, że jego ziarna zawierają o wiele więcej białka niż kukurydza czy pszenica. I wtedy rozpoczęto uprawy rośliny do celów konsumpcyjnych. Natomiast 15 lat po odkryciu Dawntona, amarantus trafił w kosmos - uprawiano go na pokładzie statku kosmicznego NASA, a ciastka z amarantusa znalazły się w diecie astronautów.

Superfood dla serca. Zobacz, co jeść

Z klasyfikacji botanicznej wynika, że amarantus jest pseudozbożem, bowiem wywodzi się on z innej rodziny roślin, niż pozostałe zboża. Ale swoimi walorami odżywczymi je przewyższa. W diecie wykorzystywany jest podobnie jak pszenica czy owies.

Dodatkową zaletą tej rośliny jest fakt, że potrafi ona wytrzymać wiele dni bez wody, co sprawia, że może być uprawiana w Afryce Subsaharyjskiej.

Jednak najbardziej zjawiskową częścią amarantusa są jego kwiaty o intensywnej różowoczerwonej barwie. Stąd też nazwa jednego z kolorów - amarantusowy.

Amarantus spełnia dużą rolę w światowej kulturze i gospodarce. Już w czasach antycznych wykorzystywano go przy produkcji kosmetyków. Jest stosowany w browarach jako podstawa piwa bezglutenowego. Wykorzystuje się go do oczyszczania gleby z toksycznego lidu.

Amarantus - zastosowanie w kuchni

Amarantus w kuchni najczęściej wykorzystywany jest jako ziarno ekspandowane i stanowi zdrową przekąskę w połączeniu z miodem. Ugotowane ziarna amarantusa są składnikiem granoli zastępując płatki owsiane. Jest też świetnym dodatkiem do dań obiadowych, jako zamiennik kasz, ryżu czy ziemniaków.

Mąka z amarantusa sprawdza się świetnie w naleśnikach, plackach, babeczkach czy krakersach. Dodawana jest także do innych mąk przy wypieku zdrowego pieczywa.

Wykorzystuje się również liście amarantusa, które dostarczają cennych składników odżywczych, są one jadalne i bardzo korzystnie wpływają na ludzki organizm. Można je dodawać do zup, sałatek i jako zamiennik szpinaku.

Amarantus - wartości odżywcze

Amarantus to superfood, ponieważ jego najcenniejszy składnik to skwalen - lipid. Dla człowieka o tyle istotny, że ma działanie antynowotworowe, grzybobójcze i antybakteryjne. Lipid ten bowiem dostarcza tlen do komórek, spowalniając ich starzenie się i poprawia ich zdolności obronne.

Bardzo wysoka zawartość białka w amarantusie pozwala porcją 150 g zaspokoić dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na ten składnik.

Posiada on także cenne aminokwasy, wapń, witaminę K, C, fosfor. Zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi, usprawnia pracę układu trawiennego i daje uczucie sytości. Amarantus nie zawiera glutenu i dlatego sprawdza się w diecie osób z brakiem tolerancji na gluten.

Amarantus
© 123RF

Cechuje się wysokim poziomem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego po otwarciu opakowania z amarantusem, należy przechowywać go w lodówce, a czas przechowywania może być długi.

Amarantus z jabłkiem i migdałami

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanych ziaren amarantusa,
  • 1 jabłko,
  • 2 łyżki pokruszonych migdałów,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  1. Amarantus wymieszaj z miodem i cynamonem.
  2. Obierz jabłko i połowę zetrzyj na tarce, dodaj do ziaren z miodem i wymieszaj.
  3. Resztę jabłka pokrój na plasterki, połóż na wierzchu i posyp migdałami.

Sałatka z amarantusem i łososiem

Składniki:

  • 3 łyżki gotowanego amarantusa,
  • garść sałaty,
  • 1 zielony ogórek,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 plaster wędzonego łososia,
  • 1 łyżka kiełków,
  • sól i pieprz,
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Jogurt wymieszaj z solą i pieprzem . 
  2. Do miski włóż amarantus, sałaty, pokrojoną paprykę i ogórek oraz łososia pokrojonego na paski. Lekko wymieszaj.
  3. Polej jogurtem i oliwą, połóż kiełki.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟