Sprawdzone przepisy
Kolorem pierwszej komunii świętej jest bez wątpienia biel. Białe są sukienki dziewcząt i białe są alby zakładane przez chłopców. Na stołach stoją często białe kwiaty, więc do pełnej harmonii brakuje tylko… białych potraw, które uświetnią komunijne przyjęcie. Jeśli chcemy utrzymać się w jasnej tonacji, bez problemu możemy skomponować menu, w którym będzie dominowała biel. Oto kilka naszych propozycji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zupa z białych warzyw
Zacznijmy od sycącej i smacznej zupy z białych warzyw. Do jej przygotowania potrzebujemy: jednego kalafiora, kilka korzeni pietruszki, kilka ziemniaków, białą cebulę, dwa litry bulionu warzywnego, masło, słodką śmietanę, sól i biały pieprz. Warzywa obieramy, kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na maśle. Zalewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy, aż warzywa się rozpadną. Miksujemy wszystko, zabielamy śmietaną i podajemy z grzankami.
Surówka z białej rzepy
Rzepa to jedno z najzdrowszych warzyw, jakie znajdziemy na naszych straganach. Zawiera mnóstwo witamin, mikroelementów, świetnie wpływa na trawienie i jest po prostu smaczna. Surówka z rzepy jest bardzo prosta do zrobienia. Składniki: kilka małych rzep, śmietana kwaśna 18 proc., sok z cytryny, sól, szczypta białego pieprzu. Rzepę obieramy bardzo dokładnie i dopiero po obraniu myjemy. Ścieramy ją na tarce o małych oczkach. Zajmuje to trochę czasu, więc możemy posłużyć się kuchennym robotem – będzie łatwiej, bo rzepa jest dość twarda. Startą rzepę natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniała, mieszamy z dużą ilością śmietany, solimy, dodajemy pieprz i zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie delikatnie odlewamy nadmiar płynu.
Kurczak w sosie chrzanowym
Biała pierś z kurczaka i biały sos chrzanowy idealnie wpasują się w koloryt komunijnego przyjęcia. Potrzebne nam będą: piersi z kurczaka, biała cebula, czosnek, masło, słodka śmietana, sól, biały pieprz, korzeń chrzanu. Kurczaka solimy, posypujemy pieprzem i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Chrzan ścieramy na tarce. Gotowe piersi z kurczaka gotujemy na parze przez pół godziny. Na patelni rozgrzewamy trochę masła, dusimy na nim posiekaną drobno cebulę i czosnek, wlewamy śmietankę i dodajemy chrzan. Doprawiamy do smaku i wrzucamy do sosu mięso. Gotujemy na małym ogniu kilkanaście minut i podajemy z ryżem.
Ziemniaki zapiekane w beszamelu
Wegetarianie najedzą się podczas przyjęcia znakomitymi młodymi ziemniakami w sosie beszamelowym. Składniki: młode ziemniaki, mleko, mąka pszenna, masło, sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa. Ziemniaki obieramy bardzo cienko i wrzucamy na kilka minut do osolonego wrzątku. Wyjmujemy je i układamy w naczyniu żaroodpornym (najlepiej jedną warstwą). Na patelni rozgrzewamy powoli masło, dodajemy kilka łyżek mąki i mieszamy. Gdy mąka połączy się z masłem, powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając. Gdy konsystencja sosu będzie przypominała gęstą śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Zalewamy beszamelem ziemniaki i zapiekamy je pół godziny w piekarniku.
Małe serniczki na zimno
Na deser proponujemy sernik, ale w trochę innej odsłonie. Potrzebne nam będą przede wszystkim małe miseczki, w których serniczki przygotujemy. Składniki: zmielony ser twarogowy, kilka łyżek żelatyny, cukier puder, cukier waniliowy, sok z cytryny, kilka jajek. Ser ucieramy bardzo dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym, a na końcu z żółtkiem jajka. Powoli wlewamy kilka łyżek soku z cytryny i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do masy serowej. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie, lekko podgrzewamy, a gdy się rozpuści, dodajemy do sera. Masę rozlewamy do miseczek lub foremek i studzimy w lodówce, aż się zetną.