Biała kiełbasa pieczona na kiszonej kapuście
Pieczona biała kiełbasa to jedna z obowiązkowych pozycji na wielkanocnym stole. Apetycznie przyrumieniona skórka i aromatyczna kiszona kapusta - brzmi pysznie? Przepis z bloga "zGotowana Paula"
Paulina Kryjom
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g kapusty kiszonej
- 2 średnie cebule
- białe kiełbaski
- sól i pieprz
- natka pietruszki
Przepis
Kapustę obgotować, aby była miękka, a następnie odcisnąć. W rondlu podsmażyć posiekaną cebulę i dodać do niej posiekaną kapustę. Przyprawić solą i pieprzem. Kapustę przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułożyć kiełbaski i wstawić do piekarnika na 30-40 min. do zrumienienia kiełbasek. W trakcje pieczenia przynajmniej raz przewrócić kiełbaski na drugą stronę. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl