Wielkanoc według Anny Lewandowskiej. 5 smakowitych propozycji na zdrowsze święta
Anna Lewandowska od dawna zachęca Polki to zdrowego trybu życia i racjonalnej diety. Stąd na jej blogu, "Healthy plan by Ann", nie brakuje przepisów na przysmaki świąteczne. Co stanowi o ich wyjątkowości? W odróżnieniu od tradycyjnych dań, potrawy Lewandowskiej są znacznie zdrowsze. Sprawdźcie sami.
Wielkanoc według Anny Lewandowskiej
Dania, proponowane przez Annę Lewandowską, łączą w sobie wielkanocną tradycję i pewną dozę nowoczesności. Domowy żurek, faszerowane jajka czy wielkanocna babka? Teraz nie musicie wybierać – znana trenerka zadbała, by wielkanocne potrawy były zdrowe, nietuczące, a przy tym tak samo smaczne, jak tradycyjna, babcina kuchnia.
To co, skusicie się na któreś zdań Anny Lewandowskiej?
Wielkanoc według Anny Lewandowskiej – żurek wielkanocny z tofu
Wegetariański żurek? Czemu nie, choć jak zwykle Anna Lewandowska nie poprzestaje na jednej propozycji – tofu można zastąpić tradycyjnie białą kiełbasą. W obu wersjach ta świąteczna zupa jest tak pyszna, że nikt się nie zorientuje, że jest utrzymana w duchu fit.
Jak nadać tradycyjnego smaku zupie wegetariańskiej? Wystarczy na maśle klarowanym podsmażyć cebulkę, a w garnku zagotować wodę z przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy) i dodać kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać usmażoną cebulę, niecały litr zakwasu na żurek, a także pokrojone w kostkę tofu – ok. 300 g, może być wędzone. Oczywiście charakterystyczne przyprawy są nieodzowne, warto dodać je pod koniec gotowania: lubczyk, majeranek i szczypta wędzonej papryki (można pominąć, jeśli wybierzecie tofu wędzone). Wystarczy doprawić solą i pieprzem, dodać ugotowane na twardo jajka i – jeśli ktoś lubi – chrzan lub śmietanę. Trochę mniej tradycyjny żurek jest gotowy.
Wielkanoc według Anny Lewandowskiej – domowy majonez w wersji fit
Majonez to jeden z tych produktów, które są bombą kaloryczną, ale zarazem trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez tradycyjnego składnika sałatki jarzynowej. Na szczęście Anna Lewandowska ma na to sposób – wystarczy ukręcić domowy, zdrowy majonez.
Na 2 jajka potrzeba ok. 600 ml oleju roślinnego, 2 łyżeczki musztardy, sól, pieprz i sok z 1 cytryny. Umyte i sparzone jajka należy wbić do wysokiego naczynia, dodać musztardę, przyprawy oraz sok z cytryny i zblendować. Gdy jajka nadadzą masie puszystej konsystencji o białym kolorze, można powoli dolewać olej, nie przerywając blendowania. Domowy majonez powinien być gęsty, jednolity i po prostu pyszny…
Bez obaw można go dodać do jajek lub sałatki – oczywiście pamiętając o rozsądnym dawkowaniu tego domowego przysmaku.
Przepis na niskokaloryczny majonez. W sam raz na Wielkanoc
Wielkanoc według Anny Lewandowskiej – pieczona biała kiełbasa
Choć biała kiełbasa brzmi mało "fit", to trenerka zadbała, by zjedzenie tradycyjnego wielkanocnego dania nie wiązało się z żadnymi wyrzeczeniami.
Przygotowanie również nie powinno nastręczać żadnych trudności – weźcie 6 kawałków białej kiełbasy, 3 cebule i ulubione zioła. U Anny Lewandowskiej jest ich całkiem sporo, a wśród nich majeranek, oregano czy bazylia. Z powodzeniem możecie wykorzystać wasze ulubione lub te, które zazwyczaj dodajecie do pieczonej kiełbasy wielkanocnej.
Ważne jest ograniczenie ilości tłuszczu – do pieczenia wystarczy 1 łyżka oliwy. A jak przygotować kiełbasę, by była soczysta? Wystarczy ją ugotować w wodzie z dodatkiem 2 czerwonych cebul, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Teraz tylko oliwa wymieszana z ziołami, która można nałożyć za pomocą pędzelka i 15 minut w rozgrzanym piecu, w towarzystwie pokrojonej w plastry surowej cebuli – tylko po to, by kiełbasa nabrała rumieńców.
Ten przepis pokazuje, że kiełbasa wcale nie musi być tłusta i niezdrowa!
Wielkanoc według Anny Lewandowskiej – bezglutenowa babka wielkanocna
Anna Lewandowska nie ukrywa, że stroni od glutenu. Dlatego też jej propozycją świątecznego ciasta jest babka wielkanocna, ale bezglutenowa. Patrząc na zdjęcie ciasta na blogu trudno uwierzyć, że nie jest to tradycyjny wypiek. Babka wygląda smakowicie i nic nie zdradza tego, że w rzeczywistości jest zdrową alternatywą klasycznego, świątecznego wypieku. Czym trenerka zastąpiła mąkę pszenną?
Do miski przesiać ½ szklanki mąki ryżowej, 1 łyżeczkę bezglutenowego proszku do pieczenia i ½ szklanki wiórków kokosowych. 5 białek ubić na wolnych obrotach, pod koniec dodając stopniowo 4 łyżki miodu, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, 3 łyżki masła klarowanego i na koniec przesiane, suche składniki. Można dodać namoczone w gorącej wodzie rodzynki – wystarczy garść. Formę do babki wysmarować ostrożnie olejem, przelać ciasto i wsadzić do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 20 minut.
Anna Lewandowska upieczoną babkę polewa roztopioną z odrobiną oleju kokosowego gorzką czekoladą.
Wielkanoc według Anny Lewandowskiej – faszerowane jajka na dwa sposoby
Jak Wielkanoc, to i jajka. Anna Lewandowska dzieli się aż dwoma przepisami na alternatywną wersję klasycznych, faszerowanych jaj. Na wielkanocnym stole stanowią nie tylko pyszną przystawkę, ale i kolorowy, ozdobny element. Takie są też jajka faszerowane trenerki.
Staroświeckie jajka faszerowane w skorupkach u Lewandowskiej nabrały nowego wymiaru. Jak je przygotować? Wystarczy ugotować na twardo 5 jaj, a gdy przestygną, delikatnie przekroić je w całości na pół tak, by skorupka zachowała swą formę. Do blendera włożyć wyjęte ze skorupek jajka, pół awokado, pół ząbka czosnku, odrobinę soli i pieprzu. Rozdrobnić do ulubionej konsystencji i dodać 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku. Masą faszerować jajka i układać je skorupką do góry na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Smażyć przez chwilę, aż nabiorą złotego koloru i maślanego aromatu.
Druga wersja jajek również jest wariacją na temat klasycznych jaj z farszem w miejscu żółtek. U Anny Lewandowskiej domowy farsz jest zielony i nie tylko pięknie komponuje się z białkami, ale też pysznie smakuje. Co może zazielenić farsz do wielkanocnych jaj? Na 6 ugotowanych jajek potrzeba po 2 łyżki świeżych listków szpinaku, bazylii i koperku, 2 łyżki majonezu i przyprawy. Należy zblendować je razem z odrobiną oliwy i ugotowanymi żółtkami, a następnie za pomocą szprycy umieszczać masę w łódeczkach z białek.
Będą wyglądały pięknie, jeśli gotowe jajka faszerowane ozdobicie dodatkową zieleniną – rzeżuchą, kiełkami lub listkami młodej rzodkiewki czy świeżymi ziołami – np. majerankiem, oregano, lubczykiem, natką pietruszki.
Zobacz także: