Bez jajek, masła i mleka. Błyskawiczne ciasto bananowe

Wypróbujcie przepis z bloga "Marta M." na pyszne i bardzo szybkie do zrobienia ciasto bananowe. Do jego przygotowania warto wykorzystać mocno dojrzałe banany, które zalegają gdzieś w kącie lodówki.

Bez jajek, masła i mleka. Błyskawiczne ciasto bananoweBez jajek, masła i mleka. Błyskawiczne ciasto bananowe
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki masła orzechowego
  • 3/4 szklanki cukru (np. brązowego lub kokosowego)
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie)
  • 1 banan pokrojony na grubsze plastry (opcjonalnie)

Przepis

  • Banany rozgnieść widelcem. Masło orzechowe delikatnie podgrzać, by uzyskało płynną konsystencję (można dodać kilka łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszać).
  • Piekarnik rozgrzać do 175 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.
  • Banany przełożyć do dużej miski, dodać masło orzechowe i cukier. Dokładnie wymieszać
  • Dodać przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać bardzo delikatnie, tylko do połączenia się składników.
  • Dodać migdały i wymieszać. Wylać ciasto na blaszkę, ułożyć plasterki banana i piec przez ok. 45 minut.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości