Bez jajek, masła i mleka. Błyskawiczne ciasto bananowe
Wypróbujcie przepis z bloga "Marta M." na pyszne i bardzo szybkie do zrobienia ciasto bananowe. Do jego przygotowania warto wykorzystać mocno dojrzałe banany, które zalegają gdzieś w kącie lodówki.
oprac. Katarzyna Gileta
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Dla dzieci
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 1/3 szklanki masła orzechowego
- 3/4 szklanki cukru (np. brązowego lub kokosowego)
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie)
- 1 banan pokrojony na grubsze plastry (opcjonalnie)
Przepis
- Banany rozgnieść widelcem. Masło orzechowe delikatnie podgrzać, by uzyskało płynną konsystencję (można dodać kilka łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszać).
- Piekarnik rozgrzać do 175 st. C. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem.
- Banany przełożyć do dużej miski, dodać masło orzechowe i cukier. Dokładnie wymieszać
- Dodać przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać bardzo delikatnie, tylko do połączenia się składników.
- Dodać migdały i wymieszać. Wylać ciasto na blaszkę, ułożyć plasterki banana i piec przez ok. 45 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl