Barwna kuchnia hiszpańska
Zasmakuj hiszpańskich specjałów
Często mówi się, że potrawy kuchni hiszpańskiej odzwierciedlają barwy flagi narodowej. Króluje czerwień i żółty. Dania składają się z niewielkiej ilości składników, ale są bardzo aromatyczne, dzięki czemu kuchnia hiszpańska zjednała sobie wielu miłośników. Dania z Półwyspu Iberyjskiego charakteryzują się przede wszystkim wykorzystaniem produktów regionalnych.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Gazpacho, czyli chłodnik pomidorowy
Chcąc zasmakować słonecznej Hiszpanii, można zacząć od zupy z pomidorów i papryki podawanej na zimno. Obowiązkowym składnikiem gazpacho jest rozmoczony chleb. Kiedyś wszystkie składniki zupy ucierane były ręcznie w moździerzu, ale obecnie z pomocą w przygotowaniu potrawy przychodzą blendery. Gazpacho to chłodnik wywodzący się z Andaluzji. Idealne danie na upalny dzień.
Paella, proste danie w wielu wariantach
Paella to danie jednogarnkowe na bazie ryżu z dodatkiem szafranu. Ryż i inne składniki podsmażany jest na głębokiej patelni z dwoma uchwytami i serwowany w taki sam sposób. W Walencji, mieście, skąd potrawa się wywodzi, mówi się, że każdego dnia roku można jeść inny rodzaj tego dania na bazie ryżu. W zależności od odmiany zawiera owoce morza, mięso z królika lub drobiu z dodatkiem warzyw. Paella zwykle serwowana jest na obiad.
Hiszpańska wersja omletu
Tortilla Espanola to potrawa na bazie jajek, ziemniaków i cebuli. Ziemniaki i cebulę smaży się powoli na oliwie z oliwek i dodaje do ubitych jajek, tak aby smaki wymieszały się przed smażeniem. Danie smaży się na głębokim tłuszczu. Danie może być podawane jako element tapas (przystawka) w barze w Hiszpanii lub dodając do niego chorizo czy szpinak może być serwowane jako samodzielne danie.
Ratatouille z La Manchy
Hiszpańska wersja ratatouille pojawia się na terenie całego kraju w różnych odsłonach, ale najbardziej popularna jest ta, pochodząca z równin La Manchy w okolicach Madrytu. Cebula, czosnek, cukinia, papryka i pomidory są smażone powoli w oliwie z oliwek - nie jest to potrawa, która lubi się śpieszyć. Zwykle podawana jest jako przystawka z dodatkiem jajek lub chorizo.
A na deser churros
Churrosy to tradycyjna, słodka, śniadaniowa przekąska wywodząca się z Hiszpanii. Jest to ciasto formowane w kształt pręta o przekroju gwiazdy, smażone na głębokim tłuszczu. Zwykle churros podaje się z cukrem pudrem, ale popularna jest także wersja z płynną czekoladą. Hiszpanie zwykle witają Nowy Rok zajadając się churrosami.