Barwna kuchnia hiszpańska

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Zasmakuj hiszpańskich specjałów

Obraz
© 123RF

Często mówi się, że potrawy kuchni hiszpańskiej odzwierciedlają barwy flagi narodowej. Króluje czerwień i żółty. Dania składają się z niewielkiej ilości składników, ale są bardzo aromatyczne, dzięki czemu kuchnia hiszpańska zjednała sobie wielu miłośników. Dania z Półwyspu Iberyjskiego charakteryzują się przede wszystkim wykorzystaniem produktów regionalnych.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Gazpacho, czyli chłodnik pomidorowy

Obraz
© 123RF

Chcąc zasmakować słonecznej Hiszpanii, można zacząć od zupy z pomidorów i papryki podawanej na zimno. Obowiązkowym składnikiem gazpacho jest rozmoczony chleb. Kiedyś wszystkie składniki zupy ucierane były ręcznie w moździerzu, ale obecnie z pomocą w przygotowaniu potrawy przychodzą blendery. Gazpacho to chłodnik wywodzący się z Andaluzji. Idealne danie na upalny dzień.

/ 6Paella, proste danie w wielu wariantach

Obraz
© 123RF

Paella to danie jednogarnkowe na bazie ryżu z dodatkiem szafranu. Ryż i inne składniki podsmażany jest na głębokiej patelni z dwoma uchwytami i serwowany w taki sam sposób. W Walencji, mieście, skąd potrawa się wywodzi, mówi się, że każdego dnia roku można jeść inny rodzaj tego dania na bazie ryżu. W zależności od odmiany zawiera owoce morza, mięso z królika lub drobiu z dodatkiem warzyw. Paella zwykle serwowana jest na obiad.

/ 6Hiszpańska wersja omletu

Obraz
© 123RF

Tortilla Espanola to potrawa na bazie jajek, ziemniaków i cebuli. Ziemniaki i cebulę smaży się powoli na oliwie z oliwek i dodaje do ubitych jajek, tak aby smaki wymieszały się przed smażeniem. Danie smaży się na głębokim tłuszczu. Danie może być podawane jako element tapas (przystawka) w barze w Hiszpanii lub dodając do niego chorizo czy szpinak może być serwowane jako samodzielne danie.

/ 6Ratatouille z La Manchy

Obraz
© 123RF

Hiszpańska wersja ratatouille pojawia się na terenie całego kraju w różnych odsłonach, ale najbardziej popularna jest ta, pochodząca z równin La Manchy w okolicach Madrytu. Cebula, czosnek, cukinia, papryka i pomidory są smażone powoli w oliwie z oliwek - nie jest to potrawa, która lubi się śpieszyć. Zwykle podawana jest jako przystawka z dodatkiem jajek lub chorizo.

/ 6A na deser churros

Obraz
© 123RF

Churrosy to tradycyjna, słodka, śniadaniowa przekąska wywodząca się z Hiszpanii. Jest to ciasto formowane w kształt pręta o przekroju gwiazdy, smażone na głębokim tłuszczu. Zwykle churros podaje się z cukrem pudrem, ale popularna jest także wersja z płynną czekoladą. Hiszpanie zwykle witają Nowy Rok zajadając się churrosami.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości