Przepis na hiszpańskie churrosy. Idealne na tłusty czwartek

W Hiszpanii churrosy można kupić niemal wszędzie. od kilku lat te słodkie ciasteczka robią również karierę nad Wisłą. Często są serwowane w polskich cukierniach oraz food truckach. Bazą hiszpańskiego specjału jest ciasto parzone. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników.

Przepis na hiszpańskie churrosy. Idealne na tłusty czartekPrzepis na hiszpańskie churrosy. Idealne na tłusty czartek
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 30 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • ewentualnie czekolada, sos czekoladowy lub gęsta polewa czekoladowa

Przepis

  • 250 ml wody, masło, sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i energicznie mieszać łyżką drewnianą, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka.
  • Garnek ściągnąć z pieca. Od razu dodać jedno jajko i całość dokładnie zmiksować. Dalej miksując dodać drugie jajko (ciasto będzie dość gęste).
  • Olej rozgrzać w garnku do temperatury 180 st. C. Olej jest wystarczająco rozgrzany, jeśli po włożeniu do oleju trzonu łyżki drewnianej od razu tworzą się wokół niej małe bąbelki.
  • Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
  • Ciasto wyciskać na rozgrzany olej, tworząc długie paski (ciasto odcinałam nożyczkami). Ciasto smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor (ok. 2 min. na każdą stronę).
  • Usmażone ciasto wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  • Lekko ciepłe lub chłodne posypać cukrem pudrem.
  • Podawać z rozpuszczoną czekoladą, sosem lub polewą.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji