Przepis na hiszpańskie churrosy. Idealne na tłusty czwartek

W Hiszpanii churrosy można kupić niemal wszędzie. od kilku lat te słodkie ciasteczka robią również karierę nad Wisłą. Często są serwowane w polskich cukierniach oraz food truckach. Bazą hiszpańskiego specjału jest ciasto parzone. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników.

Przepis na hiszpańskie churrosy. Idealne na tłusty czartekPrzepis na hiszpańskie churrosy. Idealne na tłusty czartek
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 30 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • ewentualnie czekolada, sos czekoladowy lub gęsta polewa czekoladowa

Przepis

  • 250 ml wody, masło, sól i cukier zagotować, aż masło się rozpuści. Wsypać całą mąkę i energicznie mieszać łyżką drewnianą, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka.
  • Garnek ściągnąć z pieca. Od razu dodać jedno jajko i całość dokładnie zmiksować. Dalej miksując dodać drugie jajko (ciasto będzie dość gęste).
  • Olej rozgrzać w garnku do temperatury 180 st. C. Olej jest wystarczająco rozgrzany, jeśli po włożeniu do oleju trzonu łyżki drewnianej od razu tworzą się wokół niej małe bąbelki.
  • Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
  • Ciasto wyciskać na rozgrzany olej, tworząc długie paski (ciasto odcinałam nożyczkami). Ciasto smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor (ok. 2 min. na każdą stronę).
  • Usmażone ciasto wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  • Lekko ciepłe lub chłodne posypać cukrem pudrem.
  • Podawać z rozpuszczoną czekoladą, sosem lub polewą.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja