Gazpacho prosto z Andaluzji. Zupa doskonała na upały

W gorący dzień trudno znaleźć bardziej orzeźwiający posiłek niż ten hiszpański chłodnik z rozdrobnionych warzyw, z dodatkiem oliwy, octu i chleba. Gazpacho potrafi zachwycić smakiem, a w dodatku jego przygotowanie jest banalnie proste.

Hiszpańska zupa na zimno
Źródło zdjęć: © 123RF

Gazpacho to przysmak nierozerwalnie związany z Hiszpanią, a zwłaszcza Andaluzją, gdzie narodziła się jego najpopularniejsza receptura. Tamtejsi rolnicy oraz robotnicy pracujący na plantacjach winorośli i oliwek prawdopodobnie już w czasach starożytnych jedli schłodzony chleb namoczony w oliwie lub wodzie, jednak dopiero, gdy wzbogacili potrawę pomidorami i papryką, sprowadzonymi do Europy po odkryciu Ameryki, powstało danie, którym dziś zachwyca się cały świat.

Przez wieki do przygotowywania gazpacho hiszpańskie gospodynie używały specjalnych ucieraczek, które dziś można oglądać przede wszystkim w muzeach, ponieważ zostały zastąpione przez znacznie wygodniejsze i wydajniejsze blendery czy roboty kuchenne. Dzięki nim bez trudu przyrządzimy pyszny chłodnik.

Siła w pomidorach

Podstawę klasycznego gazpacho andaluz stanowią oczywiście pomidory. Powinny być jak najsłodsze i mięsiste (wielu fachowców poleca zwłaszcza odmianę malinową), warto szukać owoców pochodzących z upraw naturalnych i ekologicznych, nie "wzbogacanych" szkodliwymi pestycydami oraz chemikaliami przyspieszającymi dojrzewanie.

Dzięki temu zyskamy pewność, że pomidory zapewnią chłodnikowi nie tylko smak, ale również dużo wartości odżywczych. Kryją w sobie bowiem solidną dawkę wzmacniającej odporność witaminy C, która jest również bardzo silnym przeciwutleniaczem powstrzymującym procesy starzenia, poprawiającym pracę układu krążenia i działającym przeciwnowotworowo.

Pomidor dostarcza też dużo witamin z grupy B, a także A i E oraz licznych minerałów, zwłaszcza potasu służącego utrzymaniu ciśnienia krwi na właściwym poziomie, a także mającego kluczowe znaczenie dla regulacji gospodarki wodnej organizmu.

Czerwony kolor pomidorów to zasługa likopenu, czyli wartościowego związku przyczyniającego się do ograniczenia ryzyka zachorowania na nowotwory (szczególnie prostaty, żołądka, płuc i szyjki macicy), zapobiegającego chorobom serca czy osteoporozie.

Nie mniej wartościowe są inne podstawowe składniki gazpacho, czyli papryka, czosnek, oliwa z oliwek (koniecznie uzyskiwana z pierwszego tłoczenia na zimno, określana jako "extra virgin") oraz ocet winny.

Jak przygotować chłodnik

Zacznijmy od podsuszenia w piekarniku 2-3 kromek chleba, uważając jednak, by się za bardzo nie zrumieniły. Pomidory (potrzebujemy około kilograma) drylujemy i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie blendujemy lub rozdrabniamy w mikserze kuchennym z pokrojoną i pozbawioną nasion czerwoną papryką, pokruszonym chlebem, 1-2 ząbkami czosnku oraz 5 łyżkami oliwy. Następnie dolewamy zimną wodę, około 100-150 ml, w zależności od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję. Doprawiamy octem winnym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Schładzamy w lodówce przynajmniej 3 godziny, choć lepiej zostawić tam gazpacho na całą noc.

Hiszpański przysmak podajmy zimny, nawet z kostkami lodu. Możemy zaserwować go z umieszczonymi w osobnych naczyniach oliwkami, orzechami, papryką lub ogórkiem pokrojonymi w drobne kawałki, podsuszaną szynką (jeśli chcemy zachować iberyjski charakter potrawy, powinna być to np. szynka serano) albo grzankami zapieczonymi z serem.

Gazpacho ma wiele innych odsłon: sycące salmorejo cordobes podaje się z szynką i jajkiem, a zagęszcza śmietaną i mąką, gazpacho tostado ma w składzie pomarańcze i jest serwowane na ciepło, zaś w ajo blanco nie znajdziemy pomidorów, lecz tylko zmielone migdały, czosnek, oliwę i chleb. Gazpacho jumillano, którego recepturę stworzyli pasterze z okolic La Manchy, przygotowuje się z dodatkiem mięsa królika, kuropatwy i kurczaka, a także… ślimakami.

Mniej egzotyczne i łatwiejsze w przyrządzeniu jest zielone gazpacho ze świeżego ogórka, zielonej papryki, selera naciowego, winogron, bazylii i dymki. Wszystkie składniki blendujemy, a następnie dodajemy wodę, doprawiamy sokiem z limonki, solą, pieprzem, ewentualnie także odrobiną sosu tabasco lub startego imbiru.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości