Barszcz ukraiński. W czym tkwi jego sekret?
Ile domów, a w nim kucharzy, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Każdy przygotowuje go według swojej, sprawdzonej receptury. Dlatego pojawiają się spory - czy barszcz ukraiński bez białej fasoli to jeszcze barszcz ukraiński? My zapraszamy was po sprawdzony przepis na barszcz ukraiński ze świeżą kapustą.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Czy do przygotowania barszczu ukraińskiego dopuszczalne jest użycie kiszonej kapusty zamiast białej? Otóż tak! Na Ukrainie ten barszcz jest tradycyjnym daniem narodowym i gotuje się go ze świeżej lub kiszonej kapusty, dodatek fasoli jest opcjonalny, a zupę podaje z pampuszkami, czyli małymi bułeczkami. Nasi wschodni sąsiedzi barszcz, do którego dodają fasolę, nazywają czernihowskim. Jak widać co kraj to obyczaj. Ale wszystkie warianty tej zupy łączy jedno – jest smaczna i rozgrzewająca. W sam raz na pierwsze jesienne chłody.
Polecamy wideo: Sekret pysznego rosołu
Przepis na barszcz ukraiński
Sekret pysznego barszczu ukraińskiego tkwi w szczegółach - w odpowiednio dobranych, a następnie dodanych we właściwym czasie składnikach. Zupa, którą wam proponujemy to połączenie buraków, kapusty i innych warzyw i przypraw. Mamy nadzieję, że wam posmakuje.
Składniki:
- ½ kg mięsa wołowego z kością,
- 4 średniej wielkości buraki,
- ¼ włoskiej kapusty,
- 4 łyżki przecieru pomidorowego,
- 4 ziemniaki,
- 2 średnie marchewki,
- korzeń pietruszki,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka octu,
- łyżka cukru,
- 2 łyżki mąki (do zasmażki),
- 2 łyżki masła (do zasmażki),
- 3 ząbki czosnku,
- 5 ziaren pieprzu,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: gotowanie barszczu ukraińskiego zacznij od przygotowania wywaru. Umyj mięso, włóż je do garnka z zimną wodą i zagotuj. Gdy na powierzchni pojawią się tzw. szumowiny, usuń je przy pomocy łyżki albo sitka i zmniejsz ogień. Fasolę ugotuj.
Teraz obierz buraki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Starte buraki wrzuć na patelnię i podsmaż na oleju, dodaj ocet, cukier i przecier pomidorowy. Wlej niewielką ilość oleju i duś buraczki aż staną się miękkie. Na drugiej patelni podsmaż na maśle pokrojone w kostkę cebule i dodaj do nich starte ma tarce marchewkę i pietruszkę. Obierz ziemniaki i pokrój je w równą kostkę, a kapustę poszatkuj. Do gotującego się wywaru dorzuć ziemniaki i zaczekaj, aż się zagotuje, a następnie dorzuć kapustę i gotuj całość przez 15 minut. Po tym czasie dorzuć do wywaru zawartość obu patelni i dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.
Czas na zasmażkę - na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dosyp 2 łyżki mąki i zacznij mieszać. Po pewnym czasie powstanie gęsta masa, wtedy dolej odrobinę wywaru i nadal mieszaj, aż uzyskasz gładką masę, a następnie dodaj zasmażkę do gotującej się zupy. Już na sam koniec do gotującego się barszczu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj go jeszcze przez kilka minut. Barszcz ukraiński podawaj posypany posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz także wideo: Domowa zupa instant
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.