Barszcz ukraiński. W czym tkwi jego sekret?
Ile domów, a w nim kucharzy, tyle przepisów na barszcz ukraiński. Każdy przygotowuje go według swojej, sprawdzonej receptury. Dlatego pojawiają się spory - czy barszcz ukraiński bez białej fasoli to jeszcze barszcz ukraiński? My zapraszamy was po sprawdzony przepis na barszcz ukraiński ze świeżą kapustą.
Czy do przygotowania barszczu ukraińskiego dopuszczalne jest użycie kiszonej kapusty zamiast białej? Otóż tak! Na Ukrainie ten barszcz jest tradycyjnym daniem narodowym i gotuje się go ze świeżej lub kiszonej kapusty, dodatek fasoli jest opcjonalny, a zupę podaje z pampuszkami, czyli małymi bułeczkami. Nasi wschodni sąsiedzi barszcz, do którego dodają fasolę, nazywają czernihowskim. Jak widać co kraj to obyczaj. Ale wszystkie warianty tej zupy łączy jedno – jest smaczna i rozgrzewająca. W sam raz na pierwsze jesienne chłody.
Polecamy wideo: Sekret pysznego rosołu
Przepis na barszcz ukraiński
Sekret pysznego barszczu ukraińskiego tkwi w szczegółach - w odpowiednio dobranych, a następnie dodanych we właściwym czasie składnikach. Zupa, którą wam proponujemy to połączenie buraków, kapusty i innych warzyw i przypraw. Mamy nadzieję, że wam posmakuje.
Składniki:
- ½ kg mięsa wołowego z kością,
- 4 średniej wielkości buraki,
- ¼ włoskiej kapusty,
- 4 łyżki przecieru pomidorowego,
- 4 ziemniaki,
- 2 średnie marchewki,
- korzeń pietruszki,
- 2 cebule,
- 2 łyżki oleju,
- łyżka octu,
- łyżka cukru,
- 2 łyżki mąki (do zasmażki),
- 2 łyżki masła (do zasmażki),
- 3 ząbki czosnku,
- 5 ziaren pieprzu,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: gotowanie barszczu ukraińskiego zacznij od przygotowania wywaru. Umyj mięso, włóż je do garnka z zimną wodą i zagotuj. Gdy na powierzchni pojawią się tzw. szumowiny, usuń je przy pomocy łyżki albo sitka i zmniejsz ogień. Fasolę ugotuj.
Teraz obierz buraki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Starte buraki wrzuć na patelnię i podsmaż na oleju, dodaj ocet, cukier i przecier pomidorowy. Wlej niewielką ilość oleju i duś buraczki aż staną się miękkie. Na drugiej patelni podsmaż na maśle pokrojone w kostkę cebule i dodaj do nich starte ma tarce marchewkę i pietruszkę. Obierz ziemniaki i pokrój je w równą kostkę, a kapustę poszatkuj. Do gotującego się wywaru dorzuć ziemniaki i zaczekaj, aż się zagotuje, a następnie dorzuć kapustę i gotuj całość przez 15 minut. Po tym czasie dorzuć do wywaru zawartość obu patelni i dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem.
Czas na zasmażkę - na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dosyp 2 łyżki mąki i zacznij mieszać. Po pewnym czasie powstanie gęsta masa, wtedy dolej odrobinę wywaru i nadal mieszaj, aż uzyskasz gładką masę, a następnie dodaj zasmażkę do gotującej się zupy. Już na sam koniec do gotującego się barszczu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj go jeszcze przez kilka minut. Barszcz ukraiński podawaj posypany posiekaną natką pietruszki. Smacznego!