Barszcz czerwony tradycyjny. Z ziemniakami i złocistą cebulką

Jesienią i zimą chętniej gotujemy zupy. Nic dziwnego. Talerz aromatycznej i gorącej zupy rozgrzeje nawet w najchłodniejszy dzień. Jedną z moich ulubionych zup jest czerwony barszcz. Najlepiej smakuje z ziemniakami i podsmażoną na złoty kolor cebulką. Palce lizać.

Barszcz czerwony tradycyjny. Z ziemniakami i złocistą cebulkąBarszcz czerwony tradycyjny. Z ziemniakami i złocistą cebulką

Składniki

  • 1 kość wędzona
  • 1 porcja rosołowa
  • 1,5 kg buraków
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 3 średnie cebule
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5-6 ziela angielskiego i liścia laurowego
  • sok z jednej cytryny
  • 100 g masła
  • 2 soczyste jabłka
  • 6 ząbków czosnku

Przepis

Do dużego garnka wrzucamy kość wędzoną, porcję rosołową,obraną marchewkę, pietruszkę, jabłka dodajemy ziele angielski, liść laurowy, zalewamy wodą lekko solimy gotujemy wywar ok.1 godz. na średnim ogniu. W międzyczasie ziemniaki obieramy, płuczemy gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, smażymy na rumiano z dodatkiem masła, mieszamy z ziemniakami. Wywar odcedzamy. Do wywaru dodajemy potarte na tarce buraki, zmiażdżony czosnek, wlewamy sok z cytryny, doprawiamy do smaku, zagotowujemy. Barszcz przecedzamy przez gęste sito, sprawdzamy smak. Ziemniaki porcjujemy na talerze, zalewamy barszczem, posypujemy zieloną pietruszką.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja