Baci di dama. Ciasteczkowe całusy prosto z Włoch

W książce "Italia. Amore mio" znajdziecie przepisy, dzięki którym z kilku dobrej jakości składników wyczarujecie najrozmaitsze dania i desery. Autorka mówi, że urodziła się jako kucharka, a wychowała w prawdziwie włoskiej rodzinie, w której wszyscy kochali jeść i gotować.

CiasteczkaCiasteczka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 150 g mąki migdałowej
  • 150 g mąki 00
  • 150 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki
  • 130 g cukru
  • 15 g żółtek (1 żółtko średniego jajka)
  • 3 g soli (drobnoziarnistej)

Krem:

Przepis

  • Do miski wsypujemy obie mąki i cukier. Dodajemy pokrojone w kawałki masło. Wyrabiamy ciasto do otrzymania sypkiej konsystencji. Następnie dodajemy żółtko, sól i ponownie zagniatamy.
  • Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po wyjęciu dzielimy je na kulki o wadze 7–9 g każda. Powinniśmy otrzymać ok. 70 kulek, z których uzyskamy 35 ciasteczek.
  • Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez 15–20 minut.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przekładamy do rękawa cukierniczego.
  • Na połowie upieczonych ciasteczek rozprowadzamy niewielką ilość czekolady.Następnie nakrywamy pozostałymi ciasteczkami i odkładamy. Przed podaniem wstawiamy je na 10 minut do lodówki.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad