Baci di dama. Ciasteczkowe całusy prosto z Włoch

W książce "Italia. Amore mio" znajdziecie przepisy, dzięki którym z kilku dobrej jakości składników wyczarujecie najrozmaitsze dania i desery. Autorka mówi, że urodziła się jako kucharka, a wychowała w prawdziwie włoskiej rodzinie, w której wszyscy kochali jeść i gotować.

CiasteczkaCiasteczka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 150 g mąki migdałowej
  • 150 g mąki 00
  • 150 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki
  • 130 g cukru
  • 15 g żółtek (1 żółtko średniego jajka)
  • 3 g soli (drobnoziarnistej)

Krem:

Przepis

  • Do miski wsypujemy obie mąki i cukier. Dodajemy pokrojone w kawałki masło. Wyrabiamy ciasto do otrzymania sypkiej konsystencji. Następnie dodajemy żółtko, sól i ponownie zagniatamy.
  • Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po wyjęciu dzielimy je na kulki o wadze 7–9 g każda. Powinniśmy otrzymać ok. 70 kulek, z których uzyskamy 35 ciasteczek.
  • Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez 15–20 minut.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przekładamy do rękawa cukierniczego.
  • Na połowie upieczonych ciasteczek rozprowadzamy niewielką ilość czekolady.Następnie nakrywamy pozostałymi ciasteczkami i odkładamy. Przed podaniem wstawiamy je na 10 minut do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości